Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Mattecentrum söker kommunikationspraktikant

    Blogginlägg

    Är du en kreativ och strukturerad person som vill göra skillnad för barn och unga? Hos oss får du möjligheten att bidra till att fler får en chans att lyckas i matematik, samtidigt som du utvecklar dina färdigheter inom kommunikation, administration och dataanalys.

    Om rollen

    Som praktikant hos oss kommer du att arbeta med varierade uppgifter som stödjer vår kommunikation och vår verksamhet. Du får chansen att kombinera kreativa och analytiska uppgifter i en meningsfull miljö. Praktiken är oavlönad.

    Läs mer här.

  • Välkommen till riksårsmöte för Mattecentrum 2025

    Blogginlägg

    Tid: 29 mars 2025, start kl 13:00  
    Plats: Digitalt via zoom  

    Alla styrelseledamöter och medlemmar i Mattecentrum är välkomna att delta som observatörer på riksårsmötet. Däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Ombudet är skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet.  

    Viktiga datum inför riksårsmötet enligt stadga: 
    • 1 mars 2025 - Samtliga propositioner finns tillgängliga. 
    • 1 mars 2025 - Sista datum för förslag på förtroendeposter, skickas till valberedningen: valberedning@mattecentrum.se. 
    • 8 mars 2025 - Sista datum för motioner till styrelsen, skickas till styrelse@mattecentrum.se. 
    • 22 mars 2025 - Handlingar inför årsmötet finns tillgängliga. 
    • 24 mars 2025 - Sista datum för anmälan som observatör. 

    Är du medlem och vill medverka som observatör? Anmäl dig här. 

    Kallelse som pdf. 

    Skriv om du har frågor: anna@mattecentrum.se 

    Mattecentrums styrelseordförande Carina Tovi önskar  
    tillsammans med styrelsen och kansli er varmt välkomna! 

     

  • Kluringkalendern

    Blogginlägg

    Räkna ner december med Mattecentrum. Från 1 december fram till julafton kan du öppna en lucka varje dag och lösa spännande och kluriga matematiska problem. Om du är mellan 6 - 25 år kan du dessutom delta i utlottningen av biobiljetter! 

     

  • Ny räknestuga i Luleå

    Blogginlägg

    Med ett stort hjärta för både siffror och samhällsengagemang har trebarnspappan Allan Hammer, byggnadskonstruktör på NCC, varit med och dragit igång Luleås första räknestuga. Här får barn och unga möjlighet till kostnadsfri läxhjälp i matte. Vi tog en kort pratstund med Allan för att höra mer om varför han brinner för att stärka ungas matematikkunskaper.

     

    Hur kommer det sig att du engagerat dig som ideell mattecoach för Mattecentrum?

    Det finns stora utmaningar när det gäller matematiken och redan för sex-sju år sedan pratade jag med en vän om att vi borde dra igång en verksamhet där barn och unga kan räkna matte. Men det blev ingenting den gången. När NCC berättade om samarbetet med Mattecentrum och ambitionen att starta en räknestuga här i Luleå så anmälde jag mig direkt.

    Tre barn och heltidsjobb, det låter som att du har fullt upp?

    Jo absolut, men jag bär på en vilja att ge något tillbaka. Behoven är stora och två timmar varannan vecka är ju inte så mycket. Vi behöver bli fler volontärer så att vi kan hålla räknestugan öppen varje vecka, jag hoppas att fler vill bli en del av verksamheten. Även två timmar per månad gör skillnad!

    Nu har det första tillfället i Luleås nya räknestuga avslutats, hur gick det?

    Det gick bra, det kom två tjejer i årskurs 9 samt ettan på gymnasiet. De fick individuell hjälp hela passet. Vi hoppas fler barn och unga hittar till oss framöver när ordet sprider sig.

    Vad tror du är viktigt för att lyfta mattekunskaperna, generellt?

    Jag tror att tidiga insatser är avgörande. Ju förr barnen kan få stöd, desto större är chanserna att göra långsiktig skillnad.

    Räknestugan i Luleå håller till i NCC:s lokaler på Västra Varvsgatan 11. Den håller öppet varannan torsdag mellan klockan 16.30-18.30. Räknestugan är öppen för alla och helt kostnadsfri. Det går även att få hjälp med matten digitalt på pluggakuten.se 

     

  • Barnkonventionens dag: Rätten till utbildning – nyckeln till varje barns framtid

    Blogginlägg

    Idag på Barnkonventionens dag vill vi lyfta en avgörande fråga: rätten till utbildning för alla barn, oavsett kön, bakgrund eller förutsättningar. Jämställd utbildning är inte bara en vision – det är en grundläggande rättighet här och nu. Det innebär att alla ska ha samma möjligheter till lärande, studieval och personlig utveckling.

    Ungdomar som pluggar matte i räknestuga

    Men verkligheten är ofta mer komplex. Skolverkets senaste rapport pekar på att nästan hälften av eleverna som lämnar årskurs 9 med betyget F i matematik redan hade svårigheter så tidigt som i årskurs 3. Än mer oroande är att endast 60 procent av dessa elever har fått särskilt stöd under sin skoltid – och ofta sent i skolgången.

    Vad betyder detta för oss som samhälle? Matematik är inte bara ett skolämne, det är en nyckel till framtidens utmaningar, särskilt inom STEM-områden (science, technology, engineering, and mathematics). När kunskaperna sjunker, påverkar det inte bara individens möjligheter, utan hela samhällets förmåga att möta framtidens behov.

    Erfarenheter från 16 år av kostnadsfritt stöd i matematik

    Under 16 års tid har Mattecentrum erbjudit kostnadsfritt stöd i matematik. Vi har vi sett vilken skillnad rätt stöd kan göra och vi vet att:

    • Matematik avgör: För många elever är framgång i matematik det som möjliggör att de går ut grundskolan.
    • Extra stöd gör skillnad: Att erbjuda hjälp utanför ordinarie undervisning, utan pressen av bedömning, ger elever en trygg plats att utvecklas.
    • Anpassning är nyckeln: Alla lär på olika sätt. Att möta olika mattecoacher och hitta en pedagogisk stil som passar en själv kan vara avgörande för hur man tar till sig kunskap.
    • Lärande i gemenskap: Många av våra deltagare vittnar om att läsa läxor i samma rum som andra skapar motivation – även om man inte studerar samma sak eller pratar med varandra. På vårt forum pluggakuten.se ser vi också användare som går från att ställa frågor till att coacha andra användare. Att som ung lära ut det man kan i en trygg miljö blir i det sammanhanget ett sätt att befästa sina kunskaper.
    • Fokus i en neutral miljö: Det blir lättare att fokusera när man avsätter tid för att delta i en räknestuga, oavsett om det handlar om att hitta studiero eller lägga undan telefonen. Vetskapen om att läxorna är gjorda och att man kan ägna sig åt annat i hemmet är också en motivationsfaktor.

    Framtiden börjar här

    Vi tror på vikten av att komplettera skolsystemet med initiativ som främjar lärande på olika sätt. Genom att satsa på tidiga insatser, skräddarsydd hjälp och gemenskap i lärandet kan vi ge fler barn chansen att nå sin fulla potential.

    Barnkonventionens dag påminner oss om att rätten till utbildning inte bara är en skyldighet för skolan – det är ett ansvar vi delar som samhälle.