Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Johannes Mosskin tillförordnad generalsekreterare

    Blogginlägg

    Johannes Mosskin kliver in som tillförordnad generalsekreterare för Mattecentrum under Ellen Erikssons föräldraledighet mellan 5 juli 2024 -1 juni 2025.

    ”Jag är väldigt stolt och hedrad över förtroendet att få leda Mattecentrums verksamhet under kommande året. Med runt 550 engagerade volontärer från Östersund till Malmö och digitala plattformar med hundratusentals besökare varje månad gör Mattecentrum ovärderliga insatser för att stärka barn och ungas självförtroende samt kunskaper i matematik”, säger Johannes Mosskin.


    Johannes kommer senast från en roll som Public Relations Advisor på Right Livelihood-stiftelsen. Han har lång erfarenhet av arbete med barn och unga och har arbetat över tio år inom civilsamhället, bland annat som generalsekretarare för Läkare i världen.

    ” Johannes blir en stor tillgång för Mattecentrums fortsatta förändringsresa under nuvarande generalsekreterares föräldraledighet. Hans erfarenheter och kvalifikationer kommer väl till passa i en tid där fler och fler ser behovet av ökad tillgång på stöd i STEM-ämnen och framförallt matematik”, säger Carina Tovi, styrelseordförande Mattecentrum.

  • Intervju med Ellen Eriksson, generalsekreterare Mattecentrum

    Blogginlägg

    Ellen Eriksson har varit generalsekreterare på Mattecentrum sedan november 2021 och går på föräldraledighet från 5 juli.  Vi vill innan sommaren passa på att lyfta hennes reflektioner och tankar om denna tid. 

     

    Hej Ellen, vad sticker ut mest från dessa år som generalsekreterare? 

    “Sedan november 2021 har vi uppnått mycket som förening. Vi har lanserat ett nytt varumärke, ökat vårt fokus på volontärvård och kommunikation, samt stärkt våra strategiska samarbeten. Insamlingen från dessa partnerskap har ökat med 199 procent från 2022 till 2023, och med 174 procent från 2023 till 2024. Mattecentrums kansli har vuxit från tre till sju personer. Under denna period har vi fokuserat på att skapa en stabil grund för att kunna arbeta mer hållbart och effektivt. Detta har gett oss kraft och möjlighet att nå ut till fler. Våra lokala föreningar, Mattecentrums hjältar, har i genomsnitt bedrivit 85 räknestugor varje vecka, arrangerat konvent, volontärsaktiviteter och deltagit i utbildningar. Ny kraft, beslutsamhet och energi har präglat de senaste två åren, vilket har stärkt vårt arbete för att öka barns och ungas matematiska självförtroende och professionalisera Mattecentrum som organisation".   

    Dina tankar och insikter om matematikkunskaper under dessa år? 

    "PISA-resultatet 2023 bekräftade mycket av det vi redan vet – att barns och ungas kunskaper och intresse för matematik inte kan tas för givet. Lärande sker inte bara under lektionstid, utan även utanför skolan, och detta kan vara avgörande för individens möjlighet att lyckas i ämnet. Det är viktigt att visa på matematikens betydelse och dess praktiska tillämpningar, samt hur den kan leda till meningsfulla yrken och uppdrag och samtidigt vara essentiellt för att utveckla det egna kritiska tänkandet. 

    Ungas läsförståelse har också minskat, vilket påverkar förmågan att förstå och lösa matematikuppgifter. Matematik kräver djup och fokus för att uppnå verklig förståelse. Samtidigt har den offentliga finansieringen för stöd efter skoltid minskat, medan behoven för vår verksamhet har ökat. Detta har tvingat oss som civilsamhällelig organisation att arbeta hårdare både för att säkra vår existens och roll, motivera till engagemang. Detta för att stärka våra insatser så att vi kan nå ut till fler grupper.  

    Det finns nu ett momentum kring matematik och kunskap, med stort engagemang och vilja att förändra. Det är hög tid att tänka om och göra om hur vi presenterar ämnet."

    Hur ser du på Mattecentrums roll i samhället?  

    "Vi har en roll som brobyggare och trovärdig garant för likvärdig kunskapsinhämtning utanför klassrummet. Genom våra strategiska partnerskap skapar vi mötesplatser och situationer för att arbeta med matematik och kunskap på ett holistiskt sätt, så att alla delar av samhället kan samverka för att stötta våra barn och unga. Vi delar en gemensam problembild och behöver samarbeta snarare än arbeta enskilt för att stärka kunskapskulturen, vilket innebär att diskutera värderingar kring kunskap och att sökande efter mer kunskap blir en prioritering i skolan men även utanför. Då måste vi med alla kreativa medel vi kan visa på det vackra som kan skapas när vi lär på egen hand och tillsammans. 

    Mattecentrum har unika insikter och erfarenheter som inte får gå till spillo. Detta bekräftas av att vi fått dela vår syn på STEM-frågorna i flera forum. En höjdpunkt under det gångna året var när utbildningsministern Mats Persson besökte vår räknestuga på Campus Vasastan, vilket gav oss en värdefull möjlighet att visa på den skillnad vi gör. "

    Vad händer nu?

    "Jag lämnar med trygg hand över rodret till Johannes Mosskin som under detta år kommer att leda verksamheten."

    Läs mer om Johannes Mosskin här.

     

  • ABB och Mattecentrum samverkar för att främja ledarskap och matematik

    Blogginlägg

    Förra veckan hade vi på Mattecentrum glädjen att besöka vår huvudpartner ABBs huvudkontor i Västerås och agera uppdragsgivare åt en grupp deltagare på ledarskapsprogrammet LeaderLeap, ett program som anordnas av ABBs growth & innovations hub SynerLeap. På plats i Västerås fanns nio internationella chefer och ledare från ABBs samtliga verksamhetsområden.

    "Det var ett otroligt givande tillfälle fyllt med fina diskussioner och värdefull feedback som vi ser fram emot att undersöka hur vi kan implementera i vår verksamhet framöver. Tack till vår huvudpartner ABB för inbjudan!” säger Nellie Strand, projektledare för strategiska partnerskap.

    Ledarskapsprogrammet LeaderLeap pågår från mars till september 2024 och avslutas med slutpresentationer i Zürich, där deltagarna bland annat presenterar sina lösningar på Mattecentrums utmaningar.

    Under förra veckans tillfälle presenterades och diskuterades utmaningar som:

    • Matematik och AI: Vilka möjligheter och utmaningar finns för en ideell organisation?
    • Hur ser framtiden för filantropi och partnerskap ut?
    • Matematik och cybersäkerhet: Hur kan Mattecentrum erbjuda sina användare en säker onlineupplevelse?
    • Kulturen kring matematik: Hur kan Mattecentrum skapa en mer positiv attityd hos barn och ungdomar?

    Mattecentrum ser med stor spänning fram emot att ta del av deltagarnas slutpresentationer i september.

    Mattecentrum har haft ett partnerskap med ABB sedan 2012

    Läs mer om SynerLeaps verksamhet på LinkedIn.

  • Matematik och språk – att knäcka koden

    Blogginlägg

    Att både läsförståelse och matematik fick försämrat resultat i PISA-undersökningen 2023 är inte en slump. Språket är centralt när det kommer till att lära sig matematik. Det är Mattecentrum övertygade om. Det är också en bakgrund till vårt partnerskap med Akelius Foundation.  

    Mattecentrum strävar efter strategiska partnerskap där vår expertis kan komplettera andra initiativ. Därför är samarbetet med Akelius Foundation så värdefullt. Deras treåriga donation till Mattecentrum möjliggör en gemensam framåtriktad insats för att belysa just detta.  

    Vikten av språk

    Språkets betydelse är fundamental. Det formar vår verklighet och tänkande. Akelius Foundation erbjuder en välutvecklad pedagogisk plattform med kostnadsfria digitala språkkurser. Dessa kurser är utformade för att lätt kunna förstås och tillgodogöras, även i utmanande miljöer som flyktingläger. Med en pedagogisk strategi och digital plattform är kurserna tillgängliga för alla som är nyfikna på att lära sig ett nytt språk. 

     Språkkurserna hittar du här. I nuläget finns de på följande språk: 

    Community Learning 

    Community Learning är en annan central del i Mattecentrums verksamhet. Där finns en samsyn inom vårt partnerskap med Akelius Foundation. Att lära tillsammans med andra är nyckeln till att knäcka koden. I Mattecentrums verksamhet ser vi hur deltagare utvecklas kunskapsmässigt genom att både förklara och återberätta vad de lärt sig.  

    Många av våra före detta deltagare blir volontärer hos oss. På vårt aktiva forum, pluggakuten.se, stöttar och hjälper medlemmar varandra över olika ämnesområden. Det är ett tydligt exempel på hur kunskap kan utvecklas genom att dela med sig. 

    Vi fördjupar oss ytterligare i denna fråga i ett avsnitt av podden Mattesnack där vi möter Akelius Maths VD Samuel Bengmark. Samuel berättar om de unika utmaningar som uppstår när traditionella utbildningsmiljöer inte är tillgängliga och bakgrunden till att Akelius Math Lab startades. Men samtalet fokuserar också mycket på betydelsen av att lära sig själv genom att lära andra. Lyssna gärna här. 

     Vårt mål är att genom samarbetet med Akelius Foundation främja förståelsen för språk- och matematikinlärning hos föräldrar och vuxna som är involverade i barnets kunskapsresa. I syfte att kunna stödja barnen på bästa möjliga sätt. Vi strävar också efter att öka medvetenheten bland både unga och föräldrar om de gratis språkresurser som erbjuds av Akelius Foundation, och hur dessa resurser kan främja utvecklingen inom matematik och språk. 

     

     

  • Välkommen till Mattecentrum, Nellie

    Blogginlägg

    Nellie Strand är ny på Mattecentrum sedan april 2024. Vi fick en liten pratstund med henne.  

    Berätta lite om dig själv och din bakgrund: 

    Jag kommer senast från en organisation som heter Drivhuset Stockholm där jag har jobbat som affärsutvecklare och projektledare. Drivhuset agerar innovationsstöd för studenter på två lärosäten i Stockholm, SU och Södertörn.  Jag har stöttat studenter som redan har startat bolag eller som går i tankar att göra det. Vidare har jag varit projektledare för #Hackyourworld som är ett samägt inspirations-och programmeringsevent(hackaton) av IBM, Ericsson och Drivhuset i syfte att stärka gymnasieelevers intresse för teknik, hållbarhet och entreprenörskap. Genom det hörde jag talas om Mattecentrum. Utbildningsmässigt har jag en bakgrund inom retorik och PR.  

    Vad kommer du göra på Mattecentrum?   

     Min roll kommer bli att jobba med Mattecentrums partnerskap och utveckla dem. Jag hoppas på att bidra till att bygga ännu starkare relationer för Mattecentrums räkning, både med näringsliv och akademi, vilket i sin tur kan skapa en mer jämlik tillgång på mattestöd för barn och unga. Jag tror på att man måste jobba tillsammans mellan olika sektorer för att adressera de utmaningarna.  

    Du är bara tre dagar in på din nya roll, men kan du berätta något om vad som varit utmärkande för Mattecentrum så här långt?  

    Det har varit en väldigt bra och trygg onboarding-process. Men det som slagit mig redan är Mattecentrums inställning till lärande. Man jobbar mycket med att stärka självförtroendet hos unga.  Fokus är inte på prestation utan hur man tar sig an kunskaper och man pratar mycket om att stärka ungas självkänsla och inte hetsa.  

     

    Tack för pratstunden Nellie och varmt välkommen till Mattecentrum!