Intervju med Elinore Gustafsson, aktuarie
Hur vet egentligen försäkringsbolagen vilken premie som är rimlig för din bil, eller hur stor risken för en olyckshändelse är för dig? Att ha djupa insikter i sannolikhet och risker är viktigt för ett försäkringsbolag. Vi har intervjuat Elinore Gustafsson. som jobbar med just denna typ av beräkningar för försäkringsbolag. Yrket kallas aktuarie och det är en eftertraktad kompetens.
Hej Elinor, vad gör en aktuarie?
En aktuarie är en person som arbetar med statistiska beräkningar på försäkringsbolag. Ett exempel på sådana beräkningar kan vara att beräkna sannolikheten för att en bil går sönder och vad det då kommer att kosta försäkringsbolaget. En aktuarie arbetar ofta gränsöverskridande och kan vara den som tolkar lagar, omsätter det till beräkning och praktik.
Hur ser en dag på jobbet ut?
En dag på jobbet innebär oftast mycket tid framför datorn. Till exempel kan det innebära att man sammanställer statistik från de stora datalager som försäkringsbolagen har. När statistiken är sammanställd kan den analyseras med hjälp av till exempel Excel.
En aktuarie behöver också samarbeta med andra avdelningar på försäkringsbolaget vilket kan innebära att vissa arbetsdagar innehåller en del möten för att informera, stämma av och diskutera olika saker kopplade till de analyser som aktuarien genomför. Ofta samarbetar man nära ekonomi-, IT- och försäljningsavdelningarna.
Vad är det svåraste och vad är det roligaste med att vara aktuarie?
Det roligaste är problemlösningen och att man får använda matematiken i praktiken. Det svåraste kanske är att hålla koll på och förstå alla lagar och regler som beräkningarna måste anpassas efter.
Finns det många som jobbar med detta?
Man kan nog säga att det är relativt få. Det finns en förening för Aktuarier, där antalet medlemmar är runt 600. Eftersom aktuarien är en mycket viktig del av försäkringsbolagens organisation och att det finns relativt få så är det oftast lätt att få jobb om man är utbildad aktuarie.
Och slutligen, hur blir man aktuarie?
För att bli aktuarie läser man först till en kandidatexamen i matematik och matematisk statistik, sedan finns det ett Aktuarieprogram, det är en påbyggnadsutbildning som ges på Stockholms universitet.