Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Intervju med Ellen Eriksson, generalsekreterare Mattecentrum

Blogginlägg

Ellen Eriksson har varit generalsekreterare på Mattecentrum sedan november 2021 och går på föräldraledighet från 5 juli.  Vi vill innan sommaren passa på att lyfta hennes reflektioner och tankar om denna tid. 

 

Hej Ellen, vad sticker ut mest från dessa år som generalsekreterare? 

“Sedan november 2021 har vi uppnått mycket som förening. Vi har lanserat ett nytt varumärke, ökat vårt fokus på volontärvård och kommunikation, samt stärkt våra strategiska samarbeten. Insamlingen från dessa partnerskap har ökat med 199 procent från 2022 till 2023, och med 174 procent från 2023 till 2024. Mattecentrums kansli har vuxit från tre till sju personer. Under denna period har vi fokuserat på att skapa en stabil grund för att kunna arbeta mer hållbart och effektivt. Detta har gett oss kraft och möjlighet att nå ut till fler. Våra lokala föreningar, Mattecentrums hjältar, har i genomsnitt bedrivit 85 räknestugor varje vecka, arrangerat konvent, volontärsaktiviteter och deltagit i utbildningar. Ny kraft, beslutsamhet och energi har präglat de senaste två åren, vilket har stärkt vårt arbete för att öka barns och ungas matematiska självförtroende och professionalisera Mattecentrum som organisation".   

Dina tankar och insikter om matematikkunskaper under dessa år? 

"PISA-resultatet 2023 bekräftade mycket av det vi redan vet – att barns och ungas kunskaper och intresse för matematik inte kan tas för givet. Lärande sker inte bara under lektionstid, utan även utanför skolan, och detta kan vara avgörande för individens möjlighet att lyckas i ämnet. Det är viktigt att visa på matematikens betydelse och dess praktiska tillämpningar, samt hur den kan leda till meningsfulla yrken och uppdrag och samtidigt vara essentiellt för att utveckla det egna kritiska tänkandet. 

Ungas läsförståelse har också minskat, vilket påverkar förmågan att förstå och lösa matematikuppgifter. Matematik kräver djup och fokus för att uppnå verklig förståelse. Samtidigt har den offentliga finansieringen för stöd efter skoltid minskat, medan behoven för vår verksamhet har ökat. Detta har tvingat oss som civilsamhällelig organisation att arbeta hårdare både för att säkra vår existens och roll, motivera till engagemang. Detta för att stärka våra insatser så att vi kan nå ut till fler grupper.  

Det finns nu ett momentum kring matematik och kunskap, med stort engagemang och vilja att förändra. Det är hög tid att tänka om och göra om hur vi presenterar ämnet."

Hur ser du på Mattecentrums roll i samhället?  

"Vi har en roll som brobyggare och trovärdig garant för likvärdig kunskapsinhämtning utanför klassrummet. Genom våra strategiska partnerskap skapar vi mötesplatser och situationer för att arbeta med matematik och kunskap på ett holistiskt sätt, så att alla delar av samhället kan samverka för att stötta våra barn och unga. Vi delar en gemensam problembild och behöver samarbeta snarare än arbeta enskilt för att stärka kunskapskulturen, vilket innebär att diskutera värderingar kring kunskap och att sökande efter mer kunskap blir en prioritering i skolan men även utanför. Då måste vi med alla kreativa medel vi kan visa på det vackra som kan skapas när vi lär på egen hand och tillsammans. 

Mattecentrum har unika insikter och erfarenheter som inte får gå till spillo. Detta bekräftas av att vi fått dela vår syn på STEM-frågorna i flera forum. En höjdpunkt under det gångna året var när utbildningsministern Mats Persson besökte vår räknestuga på Campus Vasastan, vilket gav oss en värdefull möjlighet att visa på den skillnad vi gör. "

Vad händer nu?

"Jag lämnar med trygg hand över rodret till Johannes Mosskin som under detta år kommer att leda verksamheten."

Läs mer om Johannes Mosskin här.