Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Jag behövde individuell hjälp, och jag hittade det hos Mattecentrum

    Blogginlägg

    Qassak Dheaa hade aldrig upplevt matte som särskilt svårt, men när hon började första året på naturvetenskaplig linje på gymnasiet så blev tempot ett helt annat.

    - Matte 1C skulle klaras av på en termin, berättar hon, det var jättesnabbt.

    Det innebar mycket självstudier och Qassak kände snart att hon behövde hjälp på individuell nivå. Hon hittade det stöd hon behövde i Mattecentrums räknestuga på Sven Ericsson gymnasiet i Borås. Första gången gick hon dit med en kompis men snart började hon gå dit själv varje vecka.

    - När jag gick som mest kändes det inte som att två timmar i veckan räckte, säger hon med ett skratt, man vill ju hinna så mycket.

    Engagemanget för att plugga aldrig har varit hennes problem, men hon känner att det kan vara skönt att få bra hjälp i början så att man lägger en stadig grund.

    - Jag behövde individuell hjälp, och jag hittade det hos Mattecentrum. Volontärerna är jättebra på att förklara och nu har jag gått där så länge att de vet hur de ska förklara för just mig, de vet vad jag behöver.

    Hon berättar att just mångfalden bland volontärerna varit bra. Att räknestugan är bemannad av människor med olika erfarenhet av matte innebär att eleverna som kommer dit får ta del av olika metoder för att lösa uppgifterna. Det innebär att man lär sig mycket som man inte skulle ha lärt sig annars. Efter ett tag gick hon inte längre till räknestugan för att hon behövde hjälp - hon går dit för att jobba vidare med matten, för att utmanas och utvecklas.

    Qassak vill absolut rekommendera andra att söka hjälp hos Mattecentrum, då helst som en del av vardagen och inte bara direkt inför prov.

    - Det minskar stressen att gå dit, konstaterar hon.

    Hon berättar att hon brukar samla på svåra uppgifter att ta med sig till räknestugan som ett sätt att utmana sig själv, vilket är något hon även rekommenderar andra att göra.

    - Man måste jobba på det man tycker är svårt och försöka hitta sina svagheter och utveckla dem, istället för att kanske hoppa över de svåraste uppgifterna eller det som är jobbigt, säger hon med ett skratt.

    Qassak upplever också att den hjälp hon har fått även har bidragit till att lägga en bra grund i andra ämnen, som kemi och fysik.

    - Jag tycker det var väldigt bra att jag satsade på det från början.

    Qassak Dheaa går idag tredje året på naturvetenskapsprogrammet på Bäckängsgymnasiet i Borås.

     

  • Jag kan göra Cirkusmatte!

    Blogginlägg

    Matte är som vi vet ett oerhört viktigt ämne oavsett vad man vill plugga eller bli i livet. Matematiken finns i allt och det gäller att inspirera tidigt för att väcka intresset hos barnen. Därför blev vi extra glada när vi fick höra om Cirkus Cirkörs spännande projekt Cirkusmatte där barn i olika åldrar får testa akrobatik kopplat till matematik. ”Det här var helt magiskt bra! Barnen, och vi, var helt uppslukade och pedagogerna från Cirkus Cirkör hade en helt fantastisk hand med barnen, sa Josefin, pedagog på Varggruppen på Skogsbackensförskola i Österåker.

    Vi tog tillfället i akt och träffade Isac, 5 år som just träffat tre fantastiska pedagoger från Cirkus Cirkör.

    Hej Isac, vad har du gjort idag?

    – Jag har varit på Cirkusmatte med Cirkus Cirkör!

    Oj, det låter spännande, vad har du fått göra då?

    – Massor! I gympasalen! Jag har gjort en triangel med min bästis Eddie och jag har gjort pyramider med mina kompisar. Vi var sex stycken på varandra och jag var på toppen!

    Vad modigt Isac, tycker du att det är kul med matte?

    – Jag älskar matte! Och Parkour! Cirkusmatte är som parkour!

    Vad är matte bra för då, Isac?

    – Matte är jätteviktigt, man måste kunna plus och sånt. Det lär man sig i skolan, fast jag kan redan. Jag kan att 50+50 är lika med 100 och 35+35 är lika med 70! Rektanglar är också matte. Jag börjar skolan efter sommarlovet.

    Det låter som att du verkligen är redo för skolan. Vad var roligast
    idag då?

    – Att göra rektanglar med kroppen och rektangelkull. Om man blev kullad skulle man stå på händerna och fötterna som en rektangel och sen skulle kompisarna krypa igenom för att befria.

    Då förstår jag att du hade jättekul idag. Tack för att vi fick prata med dig!

    – Ok, hej då! Sa en sprallig Isac och sprang vidare.

    Det är så oerhört roligt att höra om projekt som detta. Heja Cirkus Cirkör och alla lärare och elever som testar detta! 

  • Pluggakuten är Sveriges bästa utbildningssajt!

    Nyhet

    IDG har utsett Pluggakuten till bästa sajt 2019 i kategorin utbildning  i sin årliga Topp100-lista över Sveriges bästa sajter. Vi på Mattecentrum är otroligt stolta över detta! Ett stort stort tack till alla moderatorer, till alla som ställer på frågor, till alla som svarar på frågor, till NCC som har givit oss förutsättningar till att driva Pluggakuten, till vår webbyrå Obviuse som byggt forumet. För det den här utmärkelsen går ut till alla oss som som bygger, fyller och förvaltar vårt forum!

    Motiveringen lyder:

    Pluggakuten är en sajt från Mattecentrum där man kan få hjälp med frågor och problem inom alla skolämnen (även om det nog är matte och NO-ämnen som dominerar), inklusive saker som studieteknik. Det går lätt att söka på olika ämnen eller nyckelord, men nästan lika viktigt som själva innehållet är hur de jobbar med att den sociala upplevelsen ska vara bra. Man arbetar pågående och aktivt med att användarna ska känna sig både trygga och delaktiga i forumet och hur det fungerar.

    Tydligen är mediantid att få sin fråga besvarad 18 minuter – och du kan garanterat hitta hjälp med att räkna ut vad som är skillnaden mellan mediantid och genomsnittlig tid.

    Läs mer om utmärkelsen här

  • Mattecentrum är nominerade till Stora Kommunikatörspriset 2019

    Nyhet

    Mattecentrum är nominerade till Bästa kommunikation ideell organisation på Stora Kommunikatörspriset 2019. 

    Så här lyder motiveringen:

    Med sin vision om rätten till utbildning oavsett bakgrund och med en tydlig strategi har deras kommunikationsarbete åstadkommit påtagliga resultat. Föreningen har växt i antal medlemmar, besökssiffrorna i olika kanaler har ökat och genom ett tydligt fokus på relationsskapande har Mattecentrum hyllats av både framstående politiker och näringslivstoppar. Kommunikationsinsatserna skapar inte bara värde för föreningen, utan för en kommande generation svenskar.

    Läs mer om Stora Kommunikatörspriset här

    Läs en intervju med Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare här

  • Riksårsmöte 2019 för Mattecentrum

    Nyhet

    Handlingar till riksårsmötet 2019 hittar du här


    Det har blivit dags för Mattecentrums riksårsmöte, som detta år kommer hållas den 17 mars kl 13:00. I syfte att göra mötet mer lättillgängligt kommer vi hålla det på två platser parallellt: mötet styrs från Stockholm, men ombud har även möjlighet att resa till Malmö och delta därifrån.

    Mattecentrums riksårsmöte är ett tillfälle då engagerade i vår förening från Luleå i norr till Malmö i söder kan samlas för att diskutera föreningens framtid, dela med sig av vad som händer i de egna städerna och ta med sig nationella resultat och nyheter tillbaka till medlemmarna därhemma.

    Vi i riksstyrelsen och kansliet hälsar alla våra medlemsföreningars ombud och observatörer varmt välkomna till 2019 års riksårsmöte och ser fram emot ett härligt möte med er alla!

    Representationsstruktur

    Mattecentrum fungerar på riksnivå som en representativ demokrati. Det innebär att varje medlemsförening (till exempel Mattecentrum Ludvika) utser en representant (ett ombud) som för medlemmarnas talan vid riksårsmötet. Varje medlemsförening kan också skicka med en observatör, så att man som ombud slipper åka ensam och har någon från den egna medlemsföreningen på plats att resonera med om det skulle behövas.

    Alla individuella medlemmar är välkomna, däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Mattecentrums riksorganisation har möjlighet att stå för resekostnader för ett ombud och en observatör per medlemsförening.

    Rutin för att utse ombud och observatör

    Hur en medlemsförenings ombud utses är upp till varje medlemsförening, men kan till exempel göras genom omröstning på det lokala årsmötet eller genom utnämning av den lokala styrelsen. Medlemsföreningen är dock alltid ytterst skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet.

    Inlämnande av motioner till riksårsmötet

    Till riksårsmötet kan medlemsföreningar lämna in motioner för behandling, via sin styrelse eller sitt riksårsmötesombud. En enskild medlem som vill att en motion ska behandlas på riksårsmötet går till väga på följande sätt:

    Först lyfter man frågan i sin medlemsförening och försöker få stöd för sin motion. Om motionen vinner stöd lokalt ska styrelsen skicka vidare motionen till riksårsmötet och det förväntas att ombudet som medlemsföreningen väljer ska tala och rösta för motionen.

    Liksom i frågan om hur ombudet till årsmötet utses så har medlemsföreningarna frihet att själv specificera en rutin de tycker fungerar för hur man bestämmer vilka motioner som ska lyftas. Notera dock att oavsett vilken fråga det gäller så är medlemsföreningen och dess styrelse alltid skyldiga att följa de beslut som tas av medlemmarna på det lokala årsmötet.

    Viktiga datum inför riksårsmötet

    • Motioner till styrelsen: senast 2019-02-24 (skickas till styrelse@mattecentrum.se)
    • Propositioner från styrelsen: till medlemsföreningarna senast 2019-02-17
    • Förslag på förtroendeposter till valberedningen: senast 2019-02-17, till
      valberedning@mattecentrum.se
    • Handlingar inför årsmötet skickas ut senast 2019-03-10

    Vid frågor till styrelsen vänligen kontakta styrelse@mattecentrum.se övriga frågor inför årsmötet kontakta kansliet på info@mattecentrum.se.

    Än en gång, hjärtligt välkomna till Mattecentrums årsmöte 2019!

    Mattecentrums styrelse