Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Möt Leif Silverein - Inledningstalare på konventet i Linköping

    Nyhet


    Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio

    Leif Silverein är en av världens snabbaste på huvudräkning. Han har bl.a. deltagit i Mental Calculation World Cup och Memoriaden. Ni känner igen honom från Talang där han visade prov på sin färdighet. Leif kommer till mattekonventet i Linköping för att dela med sig av sina knep.

    "Jag tror att vem som helst kan bli snabb på huvudräkning, men man måste vara villig att lägga ner mycket tid på det. Mitt intresse för matematik har alltid funnits, men 2010 insåg jag att det behövdes mer träning för att hänga med de övriga i världstoppen. Då använde jag mig mycket av hemsidan Werbeka, som har friidrottsgrenar i de olika huvudräkningsbanorna.

    På konventet kommer eleverna få höra min historia. Hur jag blev så snabb på huvudräkning och min väg till de internationella mästerskap som jag har deltagit i. Jag hoppas kunna inspirera eleverna och ge dem en förståelse i att matematik finns i allting. Det är både ett väldigt roligt och samtidigt viktigt ämne.

    Själv har jag faktiskt aldrig skrivit ett nationellt prov i matematik! Men mitt bästa tips är att förbereda sig ordentligt genom att träna och öva så mycket som möjligt."

    Här kan du läsa mer om konventet och anmäla dig.




  • Möt Cong Vo - Inledningstalare på konventet i Göteborg

    Nyhet



    Cong Vo, eller King Cong som hans elever kallar honom, kommer inledningstala i Göteborg. Cong Vo är matematiklärare och har medverkat i Talang med sin sifferlåt som han självklart kommer framföra under konventet.

    Din mattesång blev väldigt uppskattad, hur kom du att tänka på att göra en låt av matematik?
    Jag hör ofta att matematik är ett svårt ämne som inte är så roligt. Jag vill göra ämnet till någonting roligt och samtidigt lära ut matematik till elever. Jag gillar att sjunga karaoke och tänkte att det kunde vara en spännande idé att kombinera matematik och musik.

    Vad kan man göra för att matematik ska kännas roligare?
    Om du inte tycker om matte kan man gör det roligare genom att relatera matematiska begrepp till saker eller aktiviteter du gillar. Till exempel kan du undersöka priset av kexchoklad i olika butiker och sen välja var klassen ska köpa chokladen till fredagsmyset. På så sätt kan du lära dig många matematiska begrepp som exempelvis jämförelse i kilopris, procentuell skillnad och huvudräkning. Till mina elever brukar jag också visa mattemagi och matematiska spel, det kan hjälpa till att stimulera hjärnan.

    Vad kan eleverna förvänta sig av dig under konventet i Göteborg?
    Eleverna kan förvänta sig lite musik och lite magi med mattetema! Jag hoppas att eleverna kommer att få bra energi för att orka plugga hela kvällen. Efter inledningstalet kommer jag även hjälpa eleverna som volontär.

    Varför tycker du att eleverna ska komma på ett mattekonvent?
    På konventen kan eleverna få gratis hjälp och byta kunskaper och erfarenheter med elever från andra skolor. Att sitta och plugga ensam är nödvändigt men ibland är det jobbigt. Man kan fastna på en uppgift och behöva nya idéer. Man kan dessutom passa på att umgås med vänner eller träffa nya vänner för att minska stressen inför nationella provet.

    Vad är ditt bästa tips för elever som ska skriva nationella proven?
    1. Skriv så tydlig ni kan. Skriv inte två beräkningar på samma rad, utan visa gärna beräkningarna på olika rader.

    2. När ni har en problemlösning (en uppgift med massa text), skriv alltid vad variablerna betyder, alltså till exempel: vad är x och vad är y.

    3. Om ni inte kan lösa uppgiften, försök alltid att skriva en formel eller ställa upp en ekvation som ni tror är en bra början.

    Här kan du läsa mer om konventen och anmäla dig.

  • Matteakuten - Singapore Style i #Beppematik

    Nyhet

    Vi går igenom ett smart sätt att lösa textuppgifter i veckans #Beppematik: Matteakuten - Singapore Style! Funkar lika bra på fritids, i klassrummet eller hemma.

    På Matteboken.se kan du ladda ner en lärarhandledning. Filma och fota när ni gör övningen och hashtagga med #Beppematik i sociala medier.

    Läs mer om #Beppematik 

  • Vi söker volontärer och projektledare i flera städer

    Nyhet

    Nu söker vi volontärer och projektledare i flera städer! Har du ett intresse för matematik, tycker om att leda projekt och arbeta med människor? Bli projektledare hos oss! 

    Mattecentrum är en ideell förening som erbjuder gratis läxhjälp i matematik. I våra räknestugor kommer elever som är bemannade av volontärer. Nu söker vi efter både dig som vill vara projektledare och dig som vill vara volontär. Som projektledare ansvarar du för räknestugan, volontärsamordning, rapporterar till kansliet och marknadsför mot elever. Som volontär hjälper du elever i räknestugor med att förstå och bli bättre problemlösare.

    Information om rollen som projektledare

    Projektledaren förväntas kunna nås på mejl eller telefon inom en rimlig tidsram, men själva uppdraget kan utföras på valfria tider så länge verksamheten flyter på som den ska. Innan du blir projektledare får du en genomgång av allt du behöver veta om uppdraget från din kontaktperson på Mattecentrums kansli. Mattecentrum anordnar även en projektledarworkshop varje år, där du kan utbyta erfarenheter med projektledare från andra städer.

    Vi söker volontärer och projektledare i...

    Örebro - projektledare
    Skövde - projektledare och volontärer 
    Malmö - projektledare och volontärer
    Halmstad - volontärer

    Uppdragen ser olika ut i de olika städerna. I Skövde är verksamheten helt ny vilket innebär att du kommer vara med och starta föreningens verksamhet i staden. I de andra städerna finns det redan verksamhet som du fortsätter att bedriva. 

    Vid intresse i Örebro, Skövde eller Halmstad
    maya@mattecentrum.se

    Vid intresse i Malmö 
    lisa@mattecentrum.se

  • "Keep calm and do math"

    Nyhet

    Porsev går andra året på Thorildsplans gymnasium och deltog i förra årets mattekonvent, där han vann slogan-tävlingen med bidraget ”Keep calm and do math”, som är 2018 års konvent-slogan.

    Grattis till slogan-vinsten Porsev! Hur kom du på idéen bakom ”Keep calm and do math”?
    Tack! Matematik kan vara stressigt, särskilt när man fastnar på en viss uppgift. Därför kände jag att man kan behöva påminnas om att ”keep calm” när man pluggar matematik, eftersom att det blir mycket enklare när man är lugn.

    Hur har din relation till matte sett ut tidigare, och hur ser den relationen ut idag?
    Jag har alltid sett på matematik som någonting negativt. Idag är det mitt favoritämne, eftersom jag lärde mig att gilla det genom att tänka att varje uppgift är som ett pussel.

    Vilket #Mattekonvent besökte du, och vad tyckte du om det?
    Jag besökte mattekonventet som var i Blå Hallen i Stockholm, och tycker att det är något som alla borde gå på. Konventet hjälpte mig att prestera mycket bättre på de nationella proven.

    Vad var det som var bra, och vad tog du med dig till nationella proven?
    Alla som besökte konventet fick ett häfte med massa uppgifter som liknar de nationella proven. Häftet bestod av uppgifter som speglar den mattekurs/årskurs man läser. Jag lärde mig hur de nationella proven skulle se ut på ett ungefär och hur lång tid man fick på sig under varje delprov.

    Slutligen, vill du ge dina bästa tips för att plugga inför nationella proven i matematik?
    Jag tycker att alla som känner sig stressade eller oroliga inför de nationella proven borde gå på ett mattekonvent och öva på gamla prov för att bli mer bekväm inför proven. Det viktigaste är att inte stressa, hitta det roliga i matematiken (som jag gjorde), och sist men inte minst keep calm and do math.

    Mattecentrum kommer att använda Porsevs slogan ”Keep calm and do math” till årets mattekonvent som anordnas i åtta städer under 7-9 maj.

    Här kan du läsa mer om konventet och anmäla dig