Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Ny säsong med #Beppematik!

    Nyhet

     

    Från och med tisdagen den 3 oktober kommer ett avsnitt i veckan av #Beppematik på Matteboken.se där Beppe Singer visar roliga mattelekar, gåtor och experiment som ni kan göra själva på fritids, i klassrummet eller hemma.

    Se första avsnittet och ladda ner lärarhandledning här

    Läs mer om #Beppematik

  • Höstterminen är igång!

    Nyhet

    Höstterminen är igång, likaså är Mattecentrums räknestugor!

    Vi finns i hela landet och våra kunniga, ideella volontärer hjälper elever i alla åldrar som pluggar matte. Läxhjälpen är helt gratis.

    – Till oss kan elever komma precis som de är och få hjälp på sina villkor. Vårt mål är att få fler att bli intresserade av matematik och stärka elevers självförtroende i ämnet, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum.

    Media är välkommen att besöka räknestugorna i någon av våra 32 städer. 

    Läs pressmeddelandet här

  • Möt Higmo

    Blogginlägg

    Vi träffar Higmo, 17 år, utanför Angeredsgymnasiet där hon besöker Mattecentrums räknestuga en eller två gånger i veckan för att plugga. Hon har precis börjar i trean på gymnasiet

    Higmo bor i närheten av Angeredsgymnasiet, tjugo minuter norr om centrala Göteborg, men läser samhällsvetenskaplig linje på en skola i centrum. Hon brukar besöka räknestugan i Angered för att det är nära hem och hon är ofta där tillsammans med sin lillasyster som går i högstadiet. Mattecentrums volontärer som är aktiva i Angered uppskattar systrarnas regelbundna besök och deras ambitiösa studier.

    För Higmo har valet av gymnasieprogram inte
    varit självklart. Hon började på vård- och omsorgsprogrammet, men kände ganska snabbt att det inte var rätt för henne. Därefter testade hon på naturvetenskapliga programmet, men där satte matten stopp. Redan i matte 1 började det kännas tufft, vilket gjorde att tanken på mer avancerad matte blev avskräckande. Nu har hon gått samhällsprogrammet i ett år och hon känner att hon äntligen har hamnat rätt.

    - Jag sa till min mamma att det här är den rätta linjen för mig, jag kommer inte byta mer! Jag vill plugga vidare, samhäll är ju ett högskoleförberedande program och jag funderar mycket på att plugga utomlands. Antingen vill jag läsa till socionom eller psykolog – jag älskar att prata med människor och kunna hjälpa till, säger Higmo.

     Matten har alltid varit klurig för Higmo, men fram till och med nian uppskattade hon matten mer eftersom hennes lärare på högstadiet var engagerad och gjorde ämnet roligt. På gymnasiet upplever hon att matten har blivit svårare. Det har blivit mer fokus på att kunna tillämpa regler, och det är svårt att hänga med om man inte förstår reglerna. Det är också mer fokus på egen inlärning och att jobba själv, vilket gör det omotiverande och svårt när hon inte riktigt förstår.

    - Det är stressande när jag lämnar in en inlämningsuppgift och har jobbat mycket med den, och så får jag tillbaka den och så har det inte gått så bra. Man behöver kunna lösa uppgifter själv för att kunna gå vidare och tycka att det är kul. Om man inte kan lösa ens den första uppgiften själv blir det bara jobbigare och jobbigare, säger Higmo. Mitt mål med matten är att jag vill gilla matte, jag vill kunna förstå matte och jag vill kunna ha roligt med matte, fortsätter hon.

    För något år sedan fick hon ett tips av en kompis som går på Angeredsgymnasiet att hon kunde gå till Mattecentrums räknestuga för att få hjälp med just matten. Sedan dess har hon blivit en stammis och är ofta där två gånger i veckan.

    - Jag gillar Mattecentrum för att det är två timmar två gånger i veckan och man får väldigt mycket hjälp under den tiden. I skolan har vi bara en timme två gånger i veckan och vi är nästan 30 elever i min klass, så läraren kan inte sitta med mig på samma sätt som volontärerna gör. Hemma kan jag få hjälp av min storebror när han är hemma, men han har sin fru och sitt jobb också.

    På Mattecentrum i Angered är det sju eldsjälar som ser till att vi kan ha räknestugor där två gånger i veckan. Några av dem bor eller jobbar i området, och några åker dit bara för att de vill engagera sig just där.

    De som hjälper till är underbara! Visst är det frivilligt? Att de kommer hit och hjälper oss istället för att åka hem till sin familj efter jobbet, det är helt sjukt och det är underbart! Jag hoppas att de fortsätter göra det! Det är fantastiskt att vi har de här volontärerna som är engagerade i att hjälpa oss och se till att vi är förberedda för framtiden.

    Till Mattecentrum är alla välkomna att få hjälp, var vi finns hittar du här

  • Möt vår volontär Ingela

    Blogginlägg

    Ingela arbetar på IBM och är volontär hos Mattecentrum. Som en del av sitt samhällsengagemang ger IBM ett bidrag till oss för att Ingela är volontär. Vi bad henne svara på några frågor.


    Vilket är ditt bästa minne från Mattecentrum?
    Att hjälpa elever att förstå matematik, att se deras ansiktsuttryck när det går upp för någon att det var inte så svårt som de först trodde. Det var ett gäng med tre tjejer från åk 9 där vi jobbade med ganska enkla uppgifter och räknade hur stor del av en kartong som var tom när man la tennisbollar i den - det var kul. Samma gång räknade vi på hur mycket vatten det var i en simbassäng med sluttande botten och jämförde med en bassäng i verkligheten som både elever och jag kände till.
    Vid ett tillfälle hjälpte jag en tjej med likformighet inför ett prov och veckan efter kom hon tillbaka och berättade att hon klarade uppgiften på provet för hon gjorde på samma sätt som jag hjälpt henne att göra veckan innan.
    Jag har många andra bra minnen, men det är alltid väldigt kul när man får höra från eleverna att de har lärt sig något som varit till nytta - när den feedbacken erhålls vilket jag fått möjligheten att göra flera gånger.

    Varför skulle du rekommendera andra att också vara volontärer?
    För att det är kul, för mig som många andra arbetar väldigt mycket så är det på ett sätt avkopplande och det känns meningsfullt. Jag ser det som ett bra bidrag tillbaka till samhället när skolan inte alla gånger har möjilghet att ge alla elever det som de behöver. Det är bara de elever som är intresserade och vill lära sig som kommer till Mattecentrum.

    Vad betyder matematik för dig?
    Ingela: Matematik betyder väldigt mycket för mig då det är en del i vardagslivet på olika nivåer - allt från att ha full koll när man handlar till när du lånar pengar och ska räkna räkna och amortera. Jag räknar hela tiden och har nu ännu mer fokus på att det verkligen är så  ofta som matten kommer in i vardagslivet. Nyligen visades ett bygg program på TV där man ser vuxna människor visa sin okunskap kring vinklar och vinkelsummor. Det ska inte behöva vara så.

    Tack Ingela för ditt engagemang och tack IBM för ert bidrag till oss!

    Vill du också bli volontär? Här kan du läsa mer.

     

  • K2A inleder samarbete med Mattecentrum

    Nyhet

    Pressmeddelande

    K2A har ingått ett samarbetsavtal med den ideella föreningen Mattecentrum. Första steget i samarbetet blir att öppna räknestugor i K2A:s lokaler i de befintliga studentboendena i Umeå och Örebro där grundskole- och gymnasieungdomar ska erbjudas gratis läxhjälp i matematik. Uppstarten av de nya räknestugorna planeras till hösten 2017.

    K2A är ett fastighetsbolag med fokus på långsiktig förvaltning av egenproducerade hyresbostäder för alla typer av boenden. Vi utvecklar och erbjuder moderna, funktionella bostäder med effektiv kundnära förvaltning. K2A:s dotterbolag Svenska Studenthus utvecklar studentbostäder som idag erbjuds i Stockholm, Örebro, Gävle, Umeå och Kiruna. Ytterligare studentbostäder kommer att uppföras i Lund, Växjö, Karlstad och Sundsvall. Målet är att Svenska Studenthus ska bli rikstäckande när det gäller studentbostäder.

    Mattecentrum erbjuder gratis läxhjälp till barn och unga över hela Sverige. I föreningens räknestugor får eleverna hjälp i sina studier av volontärer som älskar matematik och brinner för att dela med sig av sina kunskaper. 

    Nu går K2A in som sponsor till Mattecentrum och tillsammans ska de båda organisationerna starta upp räknestugor i K2A:s befintliga lokaler i anslutning till bolagets studentbostäder. Först ut blir nya räknestugor i Örebro och Umeå.

    På K2A:s studentboenden bor många studenter som går på matematikrelaterade utbildningar och dessa kommer att erbjudas att bli volontärer i räknestugorna. Volontärskapet ger både en möjlighet att hjälpa yngre ungdomar att förbättra sina matematikkunskaper och få en fin merit för framtiden.

    – Eftersom K2A, genom Svenska Studenthus, har stort fokus på studenter och utbildning så känns det naturligt och viktigt att, inom ramen för vårt arbete med CSR, stödja Mattecentrums verksamhet och hjälpa barn och ungdomar att fördjupa sig i matematik, säger Johan Knaust, vd på K2A. 

    – I de nya räknestugorna får yngre elever både en möjlighet att besöka studentboenden och få hjälp av universitetsstudenter som kan bli förebilder för eleverna. Det tror vi inspirerar fler unga att välja högre utbildningar inom matematik i framtiden, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare.

    Läs mer om K2A här