Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Underbart kunglig uppstartsvecka!

    Blogginlägg

    undefined

    Uppstartsveckan är förbi och vi har öppnat 105 räknestugor över hela Sverige den här veckan! 470 volontärer har engagerat sig och flera hundra elever har tagit sig till oss under den första öppna vecka för det nya skolåret. Superkul!

    Här hittar du alla räknestugor

    Vår första vecka har blivit uppmärksammad i media över hela Sverige:  

    Även att det är att det ideella engagemanget – Mattecentrums kärna och främsta kraft och stryka - uppmärksammas här i Helsingborgs dagblad.

    Nu kommer räknestugorna tuffa på, med några fler nyöppningar och även med en paus för höstlov. Ta med dig dina skolböcker, gamla högskoleprov eller vad du nu känner att du vill träna dig i och kom till räknestugorna. Vi finns på plats, vi engagerar oss i dig så du får engagera dig i ämnet!

    Under hösten kommer även andra kul saker att ske så fortsätt häng med på vår resa, både fysiskt i landet och även digitalt på Facebook, Twitter och Instagram.

    Vår systerförening Kodcentrum har också påbörjat sin termin (de började redan för ett par veckor sedan). I torsdags besökte Kronprinsessan och prins Daniel en kodstuga i Göteborg för att heja på de fantastiska elever och volontärer som engagerar sig och deltar i verksamheten. Så kul - kolla in bilden igen högst upp i inlägget :)

    Läs mer om det kungliga besöket här

    Nu fortsätter vi tuffa vidare och tveka aldrig at höra av dig till oss om du funderar eller undrar över något! Här hittar du alla oss på Mattecentrums kansli

  • Mördande matematik

    Blogginlägg

    undefined

    När maskinisten på bion i en liten svensk stad sätter på projektorn spelas det upp en film som bara innehåller en enda sak - en matematisk ekvation. Men maskinisten gör samtidigt en fasansfull upptäckt. I ljuset av ekvationen ser han att liket av en kvinna hänger i en snara framför ridån.

    Detta är upptakten till Mattemorden, en kriminalserie i åtta delar från Utbildningsradion som just nu onsdagar kl 21.30 på SVT1 och på UR Play.

    I Mattemorden är matematiken en bärande del av handlingen. Karaktärerna ställs inför matematiska problem ledtrådar och gåtor, och genom att de löser dem förs handlingen framåt.

    Alexander Barth och Gustav Öhman Spjuth har skrivit manus. Men mannen bakom de matematiska delarna i serien är ingen mindre än Marcus Näslund, Mattecentrums ordförande.

    - Manusförfattarna har ingen matematisk bakgrund själva. De hade letat efter en mattekunnig person en tid som kunde fylla i matematikbitarna i manuset och tog därför kontakt med Johan Wendt, dåvarande ordförande i Mattecentrum. Han hänvisade till mig och det var så jag kom in i projektet, berättar Marcus Näslund.

    När Marcus kom in i arbetet förra våren var manusarbetet påbörjat men mattebitarna saknades helt. Författarna hade idéer om vad ledtrådarna skulle leda fram till, som ett telefonnummer, och Marcus jobb blev att ta fram uppgifter som både blev matematiskt vettiga och som funkade i storyn. I riktlinjerna från UR fanns att varje avsnitt ska innehålla tre stycken matematiska problem, både små och stora.

    - UR hade som krav att alla detaljer i uppgifterna och lösningarna skulle vara matematiskt korrekta. Serien riktar sig till vuxna och unga vuxna, jag fick hitta en nivå skulle passa de flesta tittare, säger Marcus.

    - Huvudrollsinnehavaren Jakob Hultcrantz Hansson som spelar professorn i serien ringde mig ibland och frågade mig om uträkningarna. Han ville förstå uppgifterna själv, för att kunna spela bra. Det var roligt att han var intresserad av det, fortsätter Marcus.

    I Mattemorden förekommer våld och tematik som alkoholism och den riktar sig därför inte mot barn. Förutom att serien sänds på SVT är den gjord för att fungera i  utbildningssammanhang, som på folkhögskolor. Till serien finns en lärarhandledning som Marcus också har varit med att ta fram. Mattemorden.se kan en spela ett interaktivt spel.  

    - Jag har aldrig gjort något sådant här innan och det var en upplevelse i sig. Det var kul att få kika på avsnitten innan de var helt färdigklippta och se hur skådespelarna hade dramatiserat matteuppgifterna. En stående mardröm var att de skulle hitta missar i mina uträkningar, säger Marcus och skrattar.

    - I Mattecentrums räknestugor har jag jobbat mot en elev i taget. När jag har undervisat blir det jag mot trettio elever. Med serien blir det plötsligt jag mot hela Sverige. Det var kul att hitta ett sätt att visa hur matte funkar i det perspektivet, säger Marcus.


    Avsnitt 2 av Mattemorden sänds ikväll (onsdag) på SVT1 klockan 21.30. Avsnitten går att se i efterhand på UR Play.

    Läs mer om Mattemorden på Fundamentfilm.se


    undefined

    Marcus Näslund var projektledare för Mattecentrum i Uppsala och Knivsta innan han blev föreningens ordförande. Han har även skrivit en stor del av materialet på Matteboken.se och har konstruerat samtliga räkneövningar på sajten. Om en vecka börjar Marcus på ett nytt jobb som programmerare i Uppsala.

  • Vill du rädda världen bör du satsa på Matematik

    Nyhet

    Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö skriver för Samhällsbyggarna om varför man bör satsa på matematiken om man vill rädda världen!

    Läs hennes text här

  • Nu kör räknestugorna igång!

    Nyhet

    undefined

    Mattecentrums räknestugor i Sverige står inför en ny termin och föreningen växer så det knakar. Från måndagen den 7 september erbjuds gratis läxhjälp i matematik från Mattecentrums volontärer vid totalt 105 tillfällen i veckan över hela landet. Alla elever är välkomna, oavsett deras ålder, kurs eller kunskapsnivå.

    Till den ideella föreningen Mattecentrums räknestugor är alla som pluggar matte välkomna. Besökarna kan såväl vara sjundeklassare som komvuxelever, och täcker in hela spektrumet från eleven som kämpar med att få godkänt till den som vill lära sig ännu mer matte när uppgifterna i kursboken har tagit slut. Det är gratis att komma till Mattecentrums räknestugor och man behöver inte föranmäla sig.

    Mattecentrums räknestugor ska ses som ett komplement till den ordinarie skolundervisningen. Bemanningen består av volontärer som är kunniga inom matematik, såsom civilingenjörer, matematiker och naturvetare, och alla ställer upp helt ideellt. Hjälpen i räknestugorna blir därför både engagerad som verklighetsnära och personen som hjälper är inte är den som sätter betyg. Det sätter många ett värde i. Föreningen driver idag 105 räknestugor i veckan fördelade på 28 städer över hela Sverige. Ca 5 000 elever besöker räknestugorna i månaden.

    – Mattecentrum kan hjälpa elever till ett bättre självförtroende i matematik och vi vill att alla ska få möjligheten att bli duktiga på matte. Nu kör vi igång vårt åttonde år. Vi behövs mer än någonsin! säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare.

    – Det som är häftigt med Mattecentrum är att vi möter upp många olika sorters elever. Vi fångar upp dem som är extra ambitiösa. Här träffar dom ingenjörer och doktorander med flera som visar på att en satsning på matte kan leda någonstans. Och från andra hållet också. Vissa elever har det väldigt svårt med matten, men jag upplever att vi faktiskt alltid har kunnat lyfta dem en bit, säger Patrik Mörée, projektledare för Mattecentrum i Luleå.

    – Jag har alltid kul när jag är i räknestugan. Eleverna är så goa. Det är så bra stämning, inte stökig eller orolig, bara fin, säger Björn Terlegård, projektledare för Mattecentrum i Jönköping.

    Komplett schema för alla Mattecentrums räknestugor finns här

    Hjärtligt välkommen!

  • Fredrik är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter vi varje vecka en av alla oss som utgör Mattecentrum. Den här veckan möter vi Fredrik som är volontär i Umeå.


    undefined

    Namn
    Fredrik Rignér

    Engagerad i Mattecentrum sedan:
    Sedan våren 2014 i Umeå

    Sysselsättning:
    Jag studerar till civilingenjör med inriktning Industriell ekonomi på Umeås Universitet.

    Hur använder du matematik till vardags?
    De flesta kurserna jag läser är på universitet är man tvingad att använda sig att matematik för att lösa problemen. De kan vara allt från att hitta lösningar att minimera kostnader eller maximera vinsten. Vardagsmässigt använder jag matematik när jag går och handlar, till exempel.

    Varför gillar du matte?
    Matte är roligt eftersom man kan lösa verkliga problem genom det.

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Att man får möjlighet att hjälpa elever som vill ha lite extra hjälp med matematik.

    Varför blev du volontär?
    För att få möjlighet att testa på hur det är att vara mattelärare.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Jag har flera bra minnen. Det är alltid roligt när man ser elevernas framsteg!

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    En komfortabel miljö där eleverna får möjlighet att få lite extra hjälp med sina matteuppgifter.