Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Stefan Löfven hyllar Mattecentrum

    Nyhet

    Under årets partiledartal i Almedalen lyfte Stefan Löfven fram Mattecentrum och grundaren Johan Wendt som ett lyckat exempel på hur människor utvecklar sig själva och på det sättet också tar ansvar för hela samhällets utveckling.

    Stefan Löfven valde att inleda sitt partiledartal i Almedalen med att berätta om vad som värmer hans hjärta. Hans första exempel var Mattecentrum och dess grundare Johan Wendt. Löfven berättade om hur Johan fick frågan från en grannflicka om han kunde hjälpa henne med matteläxan. Efter att flickan klarat sitt prov, dessutom med betyget VG berättade hon att hon inte trodde att VG var ett betyg för såna som henne.

    Löfven fortsatte att berätta att det blev händelsen som fick Johan Wendt att starta Mattecentrum. En ideell förening som i dag finns i 28 städer och varje månad hjälper 250 000 elever med att plugga matte.

    - Är det något som värmer mitt hjärta är det när människor utvecklar sig själva och på det sättet också tar ansvar för hela samhällets utveckling, säger statsminister Stefan Löfven.

    Mattecentrum lyfts ofta fram som ett framgångsrikt exempel på socialt entreprenörskap. Tidigare har föreningen utsetts till Europas näst bästa sociala innovation av Europeiska investeringsbanken.

    - ­Det känns fantastiskt att få ett sånt erkännande från Stefan Löfven. Mattecentrum är vad det är i dag tack vare att tusentals människor engagerat sig ideellt. Det är de som förtjänar alla hyllningar, säger Johan Wendt, Mattecentrums grundare.

    Se Stefan Löfvens tal här

  • Tobias är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter du oss som utgör Mattecentrum. Den här veckan träffar vi Tobias som är volontär i Luleå.


     

    undefined

    Namn:
    Tobias Tonvall, volontär i Luleå

    Sysselsättning:
    Student, pluggar sista året till Civilingenjör

    Engagerad i Mattecentrum sedan: 2014

    Hur använder du matematik till vardags?
    Som civilingenjörsstudent sysslar jag mycket med matematik. Själva matematiken är ofta inte särskilt invecklad, men det gäller att klara av att hålla mycket siffror och formler i huvudet, och då behöver jag ha grunderna med mig i bakhuvudet. Annars blir det svårare att behålla fokus på uppgiften och skapa mig en bild av hur jag ska lösa den, och det blir lätt hänt att jag gör slarvfel och måste spendera tid på att söka reda på och rätta till misstag.

    Varför gillar du matte?
    Jag har nog ingen särskild passion för matte, jag har bara alltid haft lätt för det och upptäckt att jag är bra på att förklara det för andra.

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Att få använda mig av mina kunskaper för att hjälpa fram andra.

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Jag kommer inte på någon särskild faktiskt, men det som är roligast att hjälpa elever med är att styra upp deras lösningsmetodik, ibland ser jag elever som förlorar sig i sin dåliga struktur i kollegieblocket och det är ju onödigt. Det blir så mycket lättare att förstå när man lärt sig hur man löser en uppgift på pappret steg för steg.

    Varför blev du volontär?
    Jag har länge varit sugen på läraryrket och hade nog blivit mattelärare om lönen och arbetssituationen varit bättre vid tiden då jag skulle välja universitetsutbildning. Än idag funderar jag på att läsa till lärarkompetens efter min civilingenjörsexamen.

    Mattecentrum är ett sätt för mig att få känna lite på hur det är att ha kontakt med elever i klassrummet och att få öva på att förklara och vara pedagogisk. Det är väldigt utvecklande.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Jag blev imponerad av en gymnasieelev jag hade ett samtal med på en mattestuga. Vi pratade en del om hur det är att plugga på universitet, vilket hon ville göra efter studenten, och sedan sa hon att hon hade svårt för matte, och att hon var tvungen att plugga hårt för att klara kurserna och ta sig vidare. Jag sa till henne att hon skulle vara stolt över att ha förmågan att kunna jobba hårt för att nå sina mål och att det är viktigare än att ha talang, för sedan kommer hon att vara van vid att arbeta målmedvetet, medan de som haft "lätt för sig" (mig själv inräknad) inte klarar av att möta svårigheter och utmaningar lika bra när de förr eller senare kommer.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Det var lite skrämmande först, särskilt när jag var volontär på ett högstadium, men det gäller att komma ihåg att man är vuxen nu och faktiskt är rätt mycket äldre och mognare, även om det känns som att vara tillbaka i tonåren när man går genom skolkorridoren på väg till klassrummet.

    Vissa sitter tyst och arbetar och ber aldrig om hjälp utan vill antagligen bara ha någonstans att sitta och plugga. Andra ber om hjälp ibland, och några kommer till räknestugan specifikt för att de har mycket att plugga in inför ett prov och dem får vi hjälpa mycket. En del gillar att prata och det är roligt, det blir ofta intressanta diskussioner, men det är ju såklart viktigt att hålla det på rätt ljudnivå. Jag har ännu inte sagt åt någon att dämpa sig, det brukar räcka med att visa vägen med mitt uppträdande.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum?

  • Mattecentrum och Kodcentrum i Almedalen

    Nyhet

    På Mattecentrums och Kodcentrums seminarium under Almedalsveckan diskuterar representanter från regeringen och näringslivet framtidens arbetsmarknad:

    - Vad kan ideell sektor, politiker och näringsliv åstadkomma tillsammans för att säkra tillgången på kompetent arbetskraft i framtiden?

    undefined

     

    Medverkande:

    • Aida Hadzialic - gymnasie- och kunskapslyftsminister
    • Katarina Berg - Spotify
    • Åsa Jackson - ABB
    • Johan Wendt - Mattecentrum & Kodcentrum
    • Moderator: Charlotte Signahl

    + stand up med Claes Schmidt/Sara Lund
     

    Kom och mingla! Vi bjuder på lättare tilltugg och förfriskningar.

    Tisdag 30 juni kl 19-21
    Westanders trädgård, Södra kyrkogatan 13, Visby

    Anmäl deltagande på osa@mattecentrum.se

    Se även:

    Facebook-eventet

    Seminariet i Almedalskalendariet
     

    Hjärtligt välkommen!

  • Lovisa är en av oss

    Blogginlägg

    I en av oss möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.

    undefined

    Namn:
    Lovisa Ulfsdotter, volontär i Linköping

    Sysselsättning:
    Jag går ett erfarenhetsutvecklingsprogram (Combitech Talent Program) hos Combitech i och med detta är jag även konsult på Saab Aeronautics. Där jobbar jag med kvalitetsutvecklingsprojekt i produktionen av Gripen.

    Engagerad i Mattecentrum sedan:
    December 2014

    Hur använder du matematik till vardags?
    Matematiken har framförallt lärt mig en problemlösningsstrategi som jag använder i många olika sammanhang på jobbet men även hemma. Jag är även en flitig användare av Excel då det hjälper mig att förstå utfallet i det vi producerar och det hjälper mig identifiera var vi har kvalitetsbrister. Tabeller, diagram och statistik ligger mig varmt om hjärtat då det är en förutsättning för att vi ska kunna bli bättre.

    Vad har du pluggat?
    Jag har pluggat till Civilingenjör i Industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet och tog examen juni 2014.

    Varför gillar du matte?
    Jag fattade tidigt tycke för matematiken särskilt eftersom inom matematik finns logik och det är roligt att se hur formler används till att identifiera lösningar till praktiska problem. Det har, för mig, alltid handlat om att skapa sig en förståelse för matematik och inte alls likt den kunskap jag samlade in genom att lära mig historiska årtal mm. Sen tycker jag att det finns en charm i att matematiken ser likadan ut oavsett vart du kommer från - det är ett och samma språk.

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Jag tycker att det är fantastiskt inspirerande att träffa alla elever och kunna dela med mig av mina erfarenheter. Att kunna visa att det går och att det för mig inte alltid har varit en självklarhet att bli ingenjör. Sedan tycker jag att det är roligt att träffa alla tjejer och inspirera dem att lära sig matte. Fler tjejer behövs inom ingenjörsyrket!

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Jag har alltid gillat enhetscirkeln framförallt eftersom den har varit till stor hjälp under många kurser och definitivt ökat min förståelse.

    Varför blev du volontär?
    Jag fick tips från en gammal klasskompis som också jobbar på Saab. Jag tänkte att det var en bra väg för mig och att det skulle vara roligt att hjälpa andra eftersom jag själv har varit i samma situation för bara några år sedan och då fanns inte möjligheten med räknestugor på kvällarna.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Jag tycker att det känns extra bra när jag har hunnit sitta ner en längre stund med någon elev och verkligen känt att vi har kunnat komma fram till svaren tillsammans utan att stressa. Det tycker jag är räknestugornas styrka jämfört med vanliga lektioner -  för oss finns det möjlighet att förklara många gånger.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Mötet i räknestugan är alltid avslappnat och trevligt. Det är en lugn och tillfredsställande arbetsmiljö där många verkar trivas. Jag tycker att det är så roligt med all positiv respons jag får från alla både inom räknestugan men även med kollegor som jag kan tipsa om att de finns som i sin tur kan tipsa sina barn.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum?

  • Årsmöten för Mattecentrums lokalföreningar

    Nyhet

    Är du medlem i Mattecentrum borde du nu fått ett mejl från oss om årsmöten för våra lokalföreningar.

    Vi blir väldigt glada om du vill vara med och besluta om föreningens verksamhet! I mejlet finns instruktioner om hur du deltar i mötet. 

    Har du inte fått din kallelse? Mejla eric@mattecentrum.se så fixar han en åt dig!

    Tack på förhand för ditt deltagande i årsmötet!