Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Tack för matten, Sofia Kovalevskaya!

    Blogginlägg

    Sofia Kovalevskaya föddes i Moskva 1850 och var dotter till Vasily Korvin-Krukovskys. I och med att Sofias föräldrar hade en framstående ställning i det ryska samhället fick Sofia och hennes syskon hemskolning av privatlärare. En ynnest som var få förunnat under mitten av 1800-talet, speciellt för flickor. Tack vare detta hittade hon sin fascination och passion för matematiken som kom att vara en del av hennes liv. I sin självbiografi skriver hon följande (fritt översatt):

    "Dessa koncepts mening kunde jag ju naturligtvis ännu inte förstå mig på, dock sporrade de min fantasi. De gav mig en vördnad för matematiken, som en upphöjd och mystisk vetenskap, som öppnar upp nya fantastiska världar för de som är invigda. Världar som är onåbara för vanliga dödliga."

    Sofias vilja att förstå och lära sig matematik gick ut över hennes andra sysslor varvid hennes far förbjöd henne från att studera matte. Men när professor Tyrtov, en granne till familjen, lämnade över en lärobok i fysik som han själv hade skrivit kunde Sofia studera matematik igen i hemlighet under täcket när alla trodde att hon sov. Tyrtov kom till insikt över Sofias potential och började ett övertalningsprojekt mot hennes far som varade flera år och gick ut på att hon skulle få lära sig mer om matematiken.

    För att kunna åka utomlands och studera tvingades Sofia gifta sig och inledde därför ett skenäktenskap med paleontologen Vladimir Kovalevskij. Det var inte accepterat för en ung kvinna att leva själv utan sin familj eller makes godkännande.

    1869 kom hon till Heidelberg med intentionen att studera på universitetet. Efter en mödosam övertalningsperiod fick hon universitetets ledning att gå med på att hon skulle få sitta med på föreläsningar inofficiellt. Det var inte tillåtet för kvinnor att bli antagna till högre utbildning vid denna tid.

    Stora namn inom matematiken och naturvetenskapen har slagits för Sofia. För att världen skulle få se hennes matematikbegåvning, "trots" hennes kön. Personer som Weierstrass, Königsberger, Kirchoff, Mittag-Leffler, Chebyshev har alla försökt hjälpa henne så hon skall få kunna göra det hon vill och inte bli begränsad av samhällets normer.

    Genom ett liv av prövningar blev hon den första kvinnliga professorn i norra Europa, den första kvinnliga matematikprofessorn, den tredje kvinnan att hålla en plats på ett europeiskt universitet. Sofia vann en del priser för sitt arbete.

    1891, vid toppen av sin karriär, dör hon blott 41 år gammal i Stockholm i följderna av en influensa samt lunginflammation.


    Alla avsnitt i serien

    Tack för matten, Sofia Kovalevskaya!

    Tack för matten, Johann Carl Friedrich Gauss!

    Tack för matten, Ada Lovelace!

    Tack för matten, Archimedes från Syrakusa!

    Tack för matten, Mary Cartwright!

    Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

    Tack för matten, Kalif Harun al-Rashid!

    Tack för matten, Abraham de Moivre!

  • Mer av läxläsning och mindre av tv-spel

    Blogginlägg

    Som gammal gamer har jag lagt åtskilliga timmar på att spela datorspel. För många timmar enligt mina föräldrar. Det började på 8086:an tidigt 80-tal, fortsatte upp på 286:an, 386:an sen fick vi en Amiga där hemma och så fortsatte utvecklingen hela vägen till datorn jag har hemma nu. Spelen idag på min speldator (som tyvärr inte har startats upp på alldeles för länge) begränsas till diverse strategispel.

    Många gånger började spelandet tidig kväll, timmarna gick skitsnabbt och plötsligt var klockan alldeles för sent. När jag har suttit länge och spelat är jag ofta vimmelkantig - behöver tid för att landa... för att slappna av... för att kunna somna. Hade jag lagt samma tid framför en bok, med vänner eller framför TVn så hade jag somnat i halvtid. Spelen trollband mig.

    ”Jag tror att vi kommer behöva ha mer av läxläsning och mindre av tv-spel. Särskilt för pojkarna” sade Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé i förra veckan.

    Ganska snabbt drog drevet igång. Tomas Tobé målades upp som gammeldags och det viftades med ord som moralpanik och populism. Snabbt började fördelarna med datorspelandet att radas upp - man lär sig engelska, man får en sysselsättning som inte är kopplad till sprit och att hänga på stan, man umgås men på 2000-talet.

    Detta är väl inget som Tomas varken förnekar eller argumenterar emot?

    Jag är fett tacksam att mina föräldrar ryckte ut sladden ibland (så länge jag fick spara spelet först) för att förhöra mig på läxan. Jag är tacksam över att de sa till mig att gå och lägga mig. Jag är tacksam för att de begränsade mitt gamande för jag har en stark beroendepersonlighet - älskar jag något har jag svårt att sätta stopp.

    Hade jag inte haft någon som sa till mig att det räckte hade jag utan problem suttit och lirat nätterna igenom fram till att skolan startade. 

    Min beroendepersonlighet har varit till gagn i mitt yrkesliv men fortfarande måste jag tänka på att rycka ut sladden ibland, att sätta stopp och gå och lägga mig. Denna gång handlar det om jobb istället för spel.

    Att Tomas Tobé tar upp detta handlar inte om populism - tvärtom, han visar ansvar när han säger det som alldeles för få gör. Det handlar om civilkurage, något som saknas i valtider. Klart kidsen ska lira datorspel eller syssla med sina hobbies men inte så att det går ut över deras framtid. Man kan göra både och men människor (unga såväl som vuxna) behöver gränser och stöd. 

    Mer av läxläsning och mindre av tv-spel. Särskilt för pojkarna. Detta gällde 1980-nånting och det gäller nu.

    Johan Wendt, grundare och ordförande Mattecentrum

  • Vad ska vi hitta på för roligt i Göteborg?

    Blogginlägg

    Veckorna springer iväg och nu har vi haft en Göteborgsansvarig på vårt första lokalkontor i 2 veckor.

    Kontor är fixat och en genomgång av verksamheten börjar sätta sig.

    Vi är såklart supersugna på att göra roliga saker i Göteborg! Har du förslag?

    Hör av dig till Maya på maya@mattecentrum.se eller 070-274 13 21

    Fotograf: Eric Thor

  • Vi har fått en Göteborgsansvarig!

    Blogginlägg

    Hej!

    Jag heter Maya och började i måndags som Göteborgsansvarig på Mattecentrum.

    Jag har tidigare jobbat med projekt och ideella organisationer såväl utomlands som i Sverige, och är nu supertaggad på att vara med och utveckla Mattecentrums verksamhet i Göteborg

    Mejla mig gärna på maya@mattecentrum.se

    Ha d gött!

    /Maya Pérez Aronsson

  • Tack för matten, Johann Carl Friedrich Gauss!

    Blogginlägg

    Johann Carl Friedrich Gauss (1777-1855): "Princeps mathematicorum". Ja det är så han kom att kallas, "matematikens prins" eller "den största matematiken sedan antiken".

    Gauss kom att arbeta med många delar av matematiken, nästan alla. Ett tecken på hans storhet den mängd med fenomen/saker/satser/regler som blivit uppkallade efter honom.

    Gauss visade stor fallenhet för matematiken redan som ung vilket kom att leda till att han som tjugoåring gjorde stora framsteg inom talteori samt algebra. Detta arbete innefattade binomialsatsen, primtal samt algebrans fundamentalsats som även kom att bli ämne för hans doktorsavhandling.

    Här är en skönt lo-fi Lego-film om den gode Johann Carl Friedrich.

    Tidigare i serien

    Tack för matten, Ada Lovelace!

    Tack för matten, Archimedes från Syrakusa!

    Tack för matten, Mary Cartwright!

    Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

    Tack för matten, Kalif Harun al-Rashid!

    Tack för matten, Abraham de Moivre!