Imorgon slår vi världsrekord!
Imorgon inträffar dagen som kommer att gå till historien. Den 18 november bjuder Mattecentrum och En bra start in 4 000 elever i årskurs tre till sex till Gavlerinken i Gävle för att tillsammans räkna sig in i den beryktade rekordboken. Tillsammans ska vi slå världsrekord i den största mattelektionen som någonsin har genomförts. Ett världsrekord som kommer att sätta Sverige på kartan som en matematiknation i framkant.
Världsrekordet innebär för dessa 4 000 elever ett roligt och obekymrat avbrott i den annars allt för grå matematiska vardagen. För faktum är att matte inte upplevs så roligt och användbart som det borde. Många elever upplever att ämnet är svårt, och får inte heller den hjälp de behöver.
Detta kan bero på många anledningar. Kanske lyckas inte vi vuxna i samhället förmedla till våra barn och unga varför matte är så viktigt. Matematiken är grunden till allt – från den enskilda individens privatekonomi till att sätta samman algoritmer för att kunna lösa framtida samhällsutmaningar. Och kanske är det så att samhället inte heller ser konsekvenserna av att våra barn och ungas bristande engagemang. Hur tänker sig Sverige en framtid där matematikrelaterade yrken utesluts eftersom ingen är intresserad av att studera matematik? Ett samhälle där det 2030 spås saknas 100 000 arbetsföra inom teknik- och ingenjörsyrken. Detta innebär att vårt samhälle går från att ligga i framkant när det gäller innovation, konkurrenskraft och digitalisering till att falla som en sten, vars tyngdkraft ingen har en aning om hur man räknar ut.
Kanske beror det även på att unga inte får den hjälp de behöver med matematik. Lärarnas tid för varje elev är begränsad, föräldrars kunskap och förmåga att hjälpa till är limiterad och alla har inte heller råd att köpa läxhjälp till sina barn.
Jag anser att alla barn har lika rätt till hjälp inom matematiken och jag är övertygad om att intresset för ämnet finns där bland barn och unga. Dagligen får Mattecentrum mejl från lärare, elever och föräldrar som söker en matematisk stöttepelare eller förebild. Att även 250 000 elever använder sig av Mattecentrum varje månad är ett starkt tecken på att intresset att lära sig finns där –att det stödet behövs. Det mesta blir tråkigt om man inte förstår varför eller hur, så det är dags att sluta prata om matematik som ett ämne som är svårt, ologiskt och ouppnåeligt. Det är dags att vi börjar prata om matematik på ett vis som inspirerar våra unga och att vi börja se till att deras engagemang stimuleras. Detta är en av alla anledningar till varför slår vi världsrekord i världens största mattelektion imorgon!
Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum