Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

Tillbaka till flödet

Jag behövde individuell hjälp, och jag hittade det hos Mattecentrum

Blogginlägg

Qassak Dheaa hade aldrig upplevt matte som särskilt svårt, men när hon började första året på naturvetenskaplig linje på gymnasiet så blev tempot ett helt annat.

- Matte 1C skulle klaras av på en termin, berättar hon, det var jättesnabbt.

Det innebar mycket självstudier och Qassak kände snart att hon behövde hjälp på individuell nivå. Hon hittade det stöd hon behövde i Mattecentrums räknestuga på Sven Ericsson gymnasiet i Borås. Första gången gick hon dit med en kompis men snart började hon gå dit själv varje vecka.

- När jag gick som mest kändes det inte som att två timmar i veckan räckte, säger hon med ett skratt, man vill ju hinna så mycket.

Engagemanget för att plugga aldrig har varit hennes problem, men hon känner att det kan vara skönt att få bra hjälp i början så att man lägger en stadig grund.

- Jag behövde individuell hjälp, och jag hittade det hos Mattecentrum. Volontärerna är jättebra på att förklara och nu har jag gått där så länge att de vet hur de ska förklara för just mig, de vet vad jag behöver.

Hon berättar att just mångfalden bland volontärerna varit bra. Att räknestugan är bemannad av människor med olika erfarenhet av matte innebär att eleverna som kommer dit får ta del av olika metoder för att lösa uppgifterna. Det innebär att man lär sig mycket som man inte skulle ha lärt sig annars. Efter ett tag gick hon inte längre till räknestugan för att hon behövde hjälp - hon går dit för att jobba vidare med matten, för att utmanas och utvecklas.

Qassak vill absolut rekommendera andra att söka hjälp hos Mattecentrum, då helst som en del av vardagen och inte bara direkt inför prov.

- Det minskar stressen att gå dit, konstaterar hon.

Hon berättar att hon brukar samla på svåra uppgifter att ta med sig till räknestugan som ett sätt att utmana sig själv, vilket är något hon även rekommenderar andra att göra.

- Man måste jobba på det man tycker är svårt och försöka hitta sina svagheter och utveckla dem, istället för att kanske hoppa över de svåraste uppgifterna eller det som är jobbigt, säger hon med ett skratt.

Qassak upplever också att den hjälp hon har fått även har bidragit till att lägga en bra grund i andra ämnen, som kemi och fysik.

- Jag tycker det var väldigt bra att jag satsade på det från början.

Qassak Dheaa går idag tredje året på naturvetenskapsprogrammet på Bäckängsgymnasiet i Borås.