Nyhetsredaktioner att lita på under supervalåret!
Vad är skillnaden mellan procent och procentenhet? Det är en viktig fråga under ett valår. Därför har Mattecentrum testat journalister från de mest tongivande nyhetsredaktionerna i procenträkning i årets omgång av Mattekampen – en årlig tävling i matematik mellan Sveriges makthavare. Vilka nyhetsredaktioner kan vi lita på? Vi har topp fem-listan!
Under 2014 anordnas allmänna val på fyra nivåer: till EU-parlamentet, riksdagen, landstingen och kommunerna. Detta inom loppet av 112 dagar. I media kommer statistik att publiceras mer eller mindre dagligen. Vad är då skillnaden mellan att Miljöpartiet går upp en procent eller med en procentenhet? Förstår alla journalister procent? Kan vi lita på att media rapporterar rätt?
Vi på Mattecentrum testar årligen matematikkunskaperna bland Sveriges olika makthavare i tävlingen ”Mattekampen”. 2012 och 2013 stod tävlingen mellan Sveriges riksdagsledamöter.
Till årets omgång av Mattekampen har Mattecentrum bjudit in Sveriges mest tongivande nyhetsredaktioner för att testa deras pålitlighet under supervalåret. Redaktionerna fick nominera var sin journalist till tävlingen. De deltagande journalisterna fick sedan under begränsad tid lösa fem stycken uppgifter under överinseende från en person från Mattecentrum. Med tanke på opinions- och statistikrapportering under supervalåret handlade alla uppgifter i tävlingen om politik, val och procenträkning.
Här följer de fem mest pålitliga redaktionerna under supervalåret:
1. GP - Linus Hugo
1. Metro - Mathias Gerdfeldter
3. SVT - Lotta Sima
4. Aftonbladet - Joachim Kerpner
5. DN - Maria Gunther
De båda förstapristagarna svarade rätt på alla uppgifter. Deltog i tävlingen gjorde även Sydsvenskan, SvD, Ekot, DI, TT och TV4 Nyheterna. Samtliga deltagare nådde upp i godkäntnivå och kan därmed anses vara pålitliga i sin rapportering.
Testa dig själv! Ladda ner en PDF med frågorna och svaren
Metro 2014-03-24: Metros Mathias Gerdfeldter vann Mattekampen