Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Digital mattebok på arabiska för gymnasiet

    Nyhet

    Idag släpps den tredje gymnasiekursen på den arabiska versionen av Matteboken.se. Förhoppningen är att översättningen ska underlätta för elever med arabiska som modersmål att utveckla sina matematikkunskaper på högre nivåer.

    I augusti 2016 släpptes grundskoledelen av Matteboken.se på arabiska och arabiska.matteboken.se har sedan dess har haft över 56 000 unika besökare bara i Sverige och cirka 1,5 miljoner användare globalt. Under 2018 släpptes gymnasiekurserna 1 och 2, och nu är det dags för nästa steg. Idag släpps den tredje gymnasiekursen, matematik 3 i samarbete med Saab.

    - Att översätta Matteboken.se till arabiska var ett självklart val då många elever som kommer till oss har sitt modersmål på arabiska. Vi vill skapa möjlighet för matematikinlärning oberoende av svenska kunskaper, för matematik är trots allt ett universellt språk, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare. 

    De båda språkversionerna av Matteboken.se innehåller samma teoritexter och interaktiva räkneövningar och det är lätt att växla mellan svenska och arabiska för att på så sätt lära sig de svenska termerna parrallellt.

    Översättningen till arabiska har gjorts i samarbete med Mattecentrums sponsorföretag Saab.

    - Att fler personer får stöd att klara sin utbildning är jätteviktigt, inte bara för de enskilda individerna, utan för samhället i stort. Därför är vi stolta över att kunna vara med och bidra, säger Evalena Persson som samordnar Saabs arbete med hållbarhet och samhällsengagemang.

    - Vi har sett att vårt tidigare släppta material används flitigt både nationellt och internationellt, så att behovet är stort råder det ingen tvekan om, utan vi hoppas att den nya kursen skapar ytterligare nya utbildningsmöjligheter, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare.

  • ”Make it count!” – sa Daniel

    Blogginlägg

     

    Efter Mattekonventen i våras fick deltagarna möjligheten att delta i en slogantävling. Vinnarbidraget – ”Make it count!” – som lämnades in av Daniel Karlström kommer att användas som slogan för nästa års Mattekonvent.

    Mattecentrums Mattekonvent arrangeras varje år i ett flertal städer inför vårens nationella prov, för att ge elever stöd och motivera dem i sina förberedelser inför proven. Under våren 2019 arrangerades 14 Mattekonvent och över 1 500 elever deltog. Daniel Karlström var en av dem som var på ett Mattekonvent, men som dessutom var med i vår slogantävling.

    Hur kom du på din slogan ”Make it count!”?
    Eftersom nationella proven är så viktiga ville jag ha en slogan som uppmuntrar folk att spendera sin tid väl. Samtidigt skulle den vara lite rolig, precis som matte ska vara!

    Hur har din relation till matte sett ut tidigare, och hur ser den relationen ut idag?
    I grundskolan hade jag ganska lätt för matte, vilket gjorde det till mitt favoritämne. Idag gäller motsatsen. För mig är det bästa med matte att man alltid blir utmanad och att det finns så mycket att lära sig.  

    Vilket Mattekonvent besökte du, och vad tyckte du om det?
    Jag var på mattekonventet som hölls i Stockholms Blå Hallen. Det var ett jättebra sätt att testa mina kunskaper och repetera inför nationella proven!

    Vad var det som var bra, och vad tog du med dig till nationella proven?
    Det jag gillade med konventet var att man fick en rolig plats att plugga i och att det fanns jättebra hjälp man kunde få av volontärerna om man fastnade på en uppgift. Mattekonventet bidrog till att jag kände mig mer förberedd och avslappnad under nationella proven.

    Slutligen, kan du ge dina bästa tips för att plugga inför nationella proven i matematik?
    Det viktigaste är att man börjar plugga tidigt så att man hinner repetera hela kursens innehåll ordentligt. Man ska inte heller vara för snabb med att öppna facit när en uppgift känns för svår. Oftast missar man vad för fel man har gjort och upprepar samma misstag på provet. Ibland kan det hjälpa att ta en paus från uppgiften i en timme eller en dag innan man försöker igen.

     

    Daniel gick under vårterminen sitt sista år av teknikprogrammet på Klara Södra Gymnasium i Stockholm. Till hösten är hans ambition att börjat plugga till civilingenjör på KTH (Kungliga tekniska högskolan, i Stockholm). 


    Daniel Karlström 

  • Artificiell Intelligens - Mattecentrum Stockholm VT2019

    Blogginlägg

    Artificiell Intelligens - hur fungerar det matematiskt och vilka tekniska utmaningar står vi inför? AI-inspirationskväll med Mattecentrum och Stockholm AI

    Varje termin bjuder Mattecentrums lokala medlemsförening i Stockholm in alla sina volontärer i Stockholm med omnejd på en volontärsaktivitet.

    I år bjöds Carl Samuelsson in från Stockholm AI för att hålla en föreläsning. Stockholm AI är en ideell förening som verkar för att föra samman entusiaster och praktiserande AI-användare från industri och akademi. Carl är sekreterare och styrelseledamot i föreningen, samt masterstudent inom matematisk statistik. Aktiviteten gjordes i samarbete med Sensus studieförbund i deras trevliga lokal på Torkel Knutssonsgatan 39.

    I år bjöd vi på libanesiska smårätter från Beirut Café innan vi fick höra en mycket intressant presentation om AI med påföljande livlig diskussion.  

    Så här såg programmet ut:

    • Mat + mingel 18-18:45
    • Presentation "Artificiell Intelligens - hur fungerar det matematiskt och vilka tekniska utmaningar står vi inför?"+ frågor 18:45-19:30
    • Mingel + enklare förberedda diskussionsfrågor 19:30 - 20:15
    • Avslut med en stor applåd från nöjda volontärer
  • Mattecentrum får hjälp av Amazon Web Services med att ge fler stöd i matematik

    Blogginlägg


     

    Molntjänstföretaget Amazon Web Services (AWS) blir Guldsponsor till den ideella föreningen Mattecentrum så att fler barn och unga kan få stöd med gratis läxhjälp i matematik.

    Varje vecka får tusentals elever möjligheten att få hjälp med matematik genom Mattecentrum, både via återkommande räknestugor landet runt och med hjälp av de digitala verktyg som Mattecentrum erbjuder. Tack vare stödet får eleverna möjlighet att bättra på sina kunskaper – och en möjlighet att upptäcka att matematik inte behöver vara krångligt, utan kan vara både intressant och roligt. Stödet är helt gratis för eleverna och bidrag från näringslivet är nödvändiga för att fortsätta driva och utveckla verksamheten. Det nya samarbetsavtalet mellan Mattecentrum och AWS gäller under ett år och hjälper Mattecentrum att fortsätta sitt viktiga arbete som hela Sverige vinner på.

    ”Vi är oerhört glada och stolta över att AWS har valt att gå in och stödja Mattecentrum som guldsponsor. Mattecentrum har ambitionen att öka den digitala och språkliga tillgängligheten samt att kunna erbjuda stöd i både programmering och teknik. AWS är med sitt tydliga sociala engagemang, verksamhet och kompetens inom STEM-områdena en perfekt partner för oss. Nu kan vi hjälpa betydligt fler elever och inspirera till yrkesval där matematik är nyckeln till framgång,” säger Karolina Lisslö, Generalsekreterare på Mattecentrum.

    AWS stöd till organisationer såsom Mattecentrum ska alltid nå djupare än ett rent ekonomiskt bidrag, och möjliggöra för engagemang i de samhällen där AWS är aktiva. I samarbetet med Mattecentrum kommer AWS även att ställa upp med volontärer bland sina medarbetare som direkt kan öka sin kontakt och positiva påverkan där de arbetar och bor. AWS anställda har flera olika modersmål och kan med den unika kompetensen hjälpa Mattecentrum att bedriva sina mattestugor på elevernas modersmål. Det hjälper fler att snabbt utveckla sina mattekunskaper.

    ”Flera av tidernas mest framstående matematiker och vetenskapsmän härstammar från Sverige, och vi är stolta över att bidra till att fostra nästa generations akademiska stjärnor genom vårt stöd till Mattecentrum”, säger Guido Bartels, Nordenchef på AWS. ”I en värld som drivs framåt av data är det viktigare än någonsin att känna sig trygg och bekväm med siffror, och vi på AWS i Sverige ser fram emot att bidra till Mattecentrums fantastiska arbete med att göra ämnet roligt och lättillgängligt. Vi på AWS i Norden har en diversifierad bakgrund, vi är från olika länder och vi talar olika språk. Genom vårt ideella arbete kommer vi att ge barn möjlighet att studera matematik genom Mattecentrum på olika språk, och vi ser fram emot ett långvarigt samarbete med dem.”

    Kontaktperson:
    Karolina Lisslö, generalsekreterare Mattecentrum. karolina@mattecentrum.se, 076-810 11 20


    Mattecentrum är en ideell förening som sedan 2008 erbjuder gratis hjälp i matematik till elever i Sverige. Mattecentrum driver 116 räknestugor i veckan i 36 städer från Malmö i söder till Kiruna i norr samt de webbaserade studieverktygen www.matteboken.se, www.pluggakuten.se, www.formelsamlingen.se och www.mathplanet.com. Mattecentrum verkar på att öka kunskaper i och intresset för STEM-ämnen i Sverige. Mattecentrums Guldsponsorer är ABB och NCC samt Amazon Web Services. Läs mer på www.mattecentrum.se

    Om Amazon Web Services

    I över 12 år har Amazon Web Services varit världens mest omfattande och allmänt antagna molnplattform. AWS erbjuder över 165 fullt utrustade tjänster för databearbetning, lagring, databaser, nätverk, analys, maskininlärning och artificiell intelligens (AI), sakernas internet (IoT), mobil, säkerhet, hybrid, virtuell och Augmented Reality (VR och ar), media och programutveckling, distribution och hantering från 60 tillgänglighetszoner (AZS) inom 20 geografiska regioner runt om i världen, som spänner över USA, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Irland, Japan, Korea, Singapore, Storbritannien och Sverige. AWS-tjänster är betrodda av miljontals aktiva kunder runt om i världen, bland annat de snabbast växande startup-företagen, de största företagen och ledande myndigheter – för att driva sin infrastruktur, göra dem mer flexibla och sänka kostnaderna. Om du vill veta mer om AWS går du till https://aws.amazon.com.

  • 14 Mattekonvent som gjorde succé!

    Blogginlägg

    Våren 2019 genomförde vi på Mattecentrum 14 Mattekonvent runt om i landet. Från Luleå i norr till Malmö i söder mötte vi över 1 500 elever. Vi är otroligt stolta över våra volontärer som gjorde detta möjligt och glada för det stöd vi fått från våra sponsorer ABB, Teknikföretagen och NCC.

    Från Mattkonventet i Stockholm

    Från Mattkonventet i Stockholm

    Mattekonventen är ett stöd för elever i sina förberedelser inför de nationella proven i matematik. Likt tidigare år märker vi både på uppslutningen och från utvärderingarna att Mattekonventen är att ett bra stöd och gör elever mer säkra inför de nationella proven de ska skriva. Vi har under våren jobbat med en mängd skolor för att sprida information om Mattkonventen och vi är extra glada för att det är många skolor som valde att genomföra Mattekonventen tillsammans med oss.

    Från Mattekonventet i Västerås

    "Glad, lite trött, och framförallt som att jag gjort nytta." - volontär Stockholm

    "Glädje, det var så roligt att hjälpa eleverna!" - volontär Uppsala

    "Mattecentrum fyller en stor funktion" - volontär Linköping

    Svarade några volontärer på frågan om vad känslan efter Mattekonventet var.

    Från Mattekonventet i Göteborg

    Stort tack till alla som gjorde Mattekonventen möjliga att genomförbara, och stort lycka till säger vi  på Mattecentrum till alla elever som skriver sina nationella prov i matematik! 

    Är du nyfiken på om ett Mattekonvent kan arrangeras i din stad? Eller vill vara med och sponsra så att fler Mattekonvent kan bli av?  Hör av dig till info@mattecentrum.se så kan vi prata mer!