Nyheter och blogginlägg
Det här händer i Mattecentrum
-
Nya teorifilmer från Onlineakademin!
BlogginläggSamarbetet mellan Mattecentrum och Onlineakademin fortsätter!
Onlineakademin är en ideell förening vars syfte är att utveckla, tillhandahålla och distribuera gratis utbildningsmaterial för allmänheten. Tillsammans ger vi elever nya vägar till förståelse och kunskap inom matematik.
Förra året fick Matteboken.se förstärkning av teorifilmer från Onlineakademin för grundskolan. Filmerna finns i anslutning till teoriavsnitten och de är ett komplement till teoritexten, övningsexemplen och resterande filmer. Onlineakademins filmer är väldigt populära på Matteboken.se och sedan samarbetet startats sammanlagt visats över 1.000.000 gånger!
– Elever över hela landet tittar på våra videor och nu har dessa visats över en miljon gånger. Det är tydligt att denna typen av utbildningsverktyg efterfrågas och vi kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Mattecentrum för att hjälpa Sveriges ungdomar att lära sig matematik! Säger, Patrik Tran, ordförande Onlineakademin.
I år fortsätter samarbetet och Matteboken.se kommer få fler filmer för högstadiet. Inför de nationella proven i matematik släpper ett heltäckande material för Åk 9.
– Att få fortsätta leverera högkvalitativt material inspelade av lärare i form av videoformat är superkul. Samarbetet bygger på två starka ideella krafter, och tillsammans kan vi verkligen hjälpa våra unga att nå sina mål, säger, Kajsa Modin, ansvarig för Mattecentrums digitala verktyg.
Läraren som har spelat in teorifilmerna heter Adam och han presenterar sig i filmen nedan.
-
Mattecentrums nya räknestuga!
NyhetI dag öppnar vi en ny räknestuga i Haninge! Nu kan barn och unga få individuell hjälp med matematik i biblioteket på Haninge Kulturhus, varje måndag kl 17-19. Självfallet helt gratis. Välkommen!
OBS! Nu har räknestugorna stängt, vi öppnar igen v.37.
Ställ gärna dina frågor på Pluggakuten.se så länge! -
Mattecentrum vann stora kommunikatörspriset 2019
Nyhet
Mattecentrums vann Stora kommunikatörspriset 2019 i kategorin ”Bästa kommunikation ideell organisation”. Priset delades ut av Sveriges Kommunikatörer till Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö, den 28 mars på Berns i Stockholm, med följande motivering:”Med sin vision om rätten till utbildning oavsett bakgrund och med en tydlig strategi har deras kommunikationsarbete åstadkommit påtagliga resultat. Föreningen har växt i antal medlemmar, besökssiffrorna i olika kanaler har ökat och genom ett tydligt fokus på relationsskapande har Mattecentrum hyllats av både framstående politiker och näringslivstoppar. Kommunikationsinsatserna skapar inte bara värde för föreningen, utan för en kommande generation svenskar.”
-
ABBs Johan Söderström mottagare av Kjell Hultman stipendium
NyhetFrån vänster till höger: Peter Käll, ordförande i Dataföreningen Stockholmskretsen, Rebecka Wigsén, verksamhetschef på Mattecentrum och Johan Söderström, vd ABB AB. Bilden är hämnad från dfs.se.
Johan Söderström, vd för Mattecentrums huvudsponsor ABB, har tilldelats Kjell Hultman stipendium, Dataföreningens årliga pris för personer som verkat för en sund utveckling och användning av IT för samhället. Johan har valt att skänka vidare stipendiet till Mattecentrum.
– Vi är naturligtvis glada över det stöd vi får av ABB och vill särskilt tacka Johan Söderström som har lyft fram värdet av det vi gör, säger Rebecka Wigsén. När vi höjer mattekunskaperna hos skolungdomar breddar vi basen för framtidens ingenjörer och utvecklare.
-
Jag behövde individuell hjälp, och jag hittade det hos Mattecentrum
BlogginläggQassak Dheaa hade aldrig upplevt matte som särskilt svårt, men när hon började första året på naturvetenskaplig linje på gymnasiet så blev tempot ett helt annat.
- Matte 1C skulle klaras av på en termin, berättar hon, det var jättesnabbt.
Det innebar mycket självstudier och Qassak kände snart att hon behövde hjälp på individuell nivå. Hon hittade det stöd hon behövde i Mattecentrums räknestuga på Sven Ericsson gymnasiet i Borås. Första gången gick hon dit med en kompis men snart började hon gå dit själv varje vecka.
- När jag gick som mest kändes det inte som att två timmar i veckan räckte, säger hon med ett skratt, man vill ju hinna så mycket.
Engagemanget för att plugga aldrig har varit hennes problem, men hon känner att det kan vara skönt att få bra hjälp i början så att man lägger en stadig grund.
- Jag behövde individuell hjälp, och jag hittade det hos Mattecentrum. Volontärerna är jättebra på att förklara och nu har jag gått där så länge att de vet hur de ska förklara för just mig, de vet vad jag behöver.
Hon berättar att just mångfalden bland volontärerna varit bra. Att räknestugan är bemannad av människor med olika erfarenhet av matte innebär att eleverna som kommer dit får ta del av olika metoder för att lösa uppgifterna. Det innebär att man lär sig mycket som man inte skulle ha lärt sig annars. Efter ett tag gick hon inte längre till räknestugan för att hon behövde hjälp - hon går dit för att jobba vidare med matten, för att utmanas och utvecklas.
Qassak vill absolut rekommendera andra att söka hjälp hos Mattecentrum, då helst som en del av vardagen och inte bara direkt inför prov.- Det minskar stressen att gå dit, konstaterar hon.
Hon berättar att hon brukar samla på svåra uppgifter att ta med sig till räknestugan som ett sätt att utmana sig själv, vilket är något hon även rekommenderar andra att göra.
- Man måste jobba på det man tycker är svårt och försöka hitta sina svagheter och utveckla dem, istället för att kanske hoppa över de svåraste uppgifterna eller det som är jobbigt, säger hon med ett skratt.
Qassak upplever också att den hjälp hon har fått även har bidragit till att lägga en bra grund i andra ämnen, som kemi och fysik.
- Jag tycker det var väldigt bra att jag satsade på det från början.
Qassak Dheaa går idag tredje året på naturvetenskapsprogrammet på Bäckängsgymnasiet i Borås.