Nyheter och blogginlägg
Det här händer i Mattecentrum
-
Mattecentrums historia - en del av föreningslivets historia
BlogginläggSom aktiv medlem i Mattecentrum är du en stolt bärare av en lång tradition.
Föreningslivet i Sverige har en lång historia som går tillbaka till 1800-talet, då folkrörelser som nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen började organisera sig. Dessa rörelser spelade en viktig roll i utvecklingen av demokratiska rättigheter och sociala reformer. De la grunden för ett starkt civilsamhälle, där medborgare kunde engagera sig i gemensamma intressen, oavsett om det handlade om politik, idrott, kultur eller socialt arbete.
Syftet med föreningslivet har alltid varit att skapa möjligheter för människor att samlas kring gemensamma intressen, arbeta för sociala förändringar eller erbjuda stöd och gemenskap. Genom frivilligt arbete har individer kunnat påverka sin omgivning, stärka demokrati och bidra till ett inkluderande samhälle. Föreningar spelar en viktig roll för integration, hälsa och utbildning, och fungerar som en bro mellan medborgarna och statliga institutioner. Mattecentrums uppbyggnad med många små lokala föreningar ger oss en styrka och en bra kontakt med målgruppen ute i landet. Ju fler medlemmar vi har desto starkare blir vi.
I dagens Sverige är föreningslivet fortfarande starkt. Det finns över 250 000 registrerade föreningar som spänner över en mängd olika områden, från idrott och kultur till socialt stöd och miljöfrågor. Mattecentrum är en av dem. Samtidigt har det ideella engagemanget förändrats i takt med samhällsutvecklingen. Digitaliseringen har skapat nya former för föreningsengagemang, men många föreningar står också inför utmaningar som brist på långsiktigt engagemang och ekonomiska resurser.
Sammanfattningsvis är föreningslivet en central del av Sveriges sociala och demokratiska struktur, där historien, syftet och nuläget återspeglar både kontinuitet och förändring.
Som medlem i Mattecentrum har du alltså en möjlighet att påverka även i ett större sammanhang, både lokalt och genom det på riksnivå inom frågor som rör stöd efter skoltid, kunskapsutveckling och matematikinlärning.
Läs mer om Mattecentrum som förening:
- Bli styrelseledamot - var med och påverka
-
Nu är räknestugorna igång i hela Sverige
BlogginläggUnder sommaren har artiklar pekat på oroande trender inom svensk skolgång. En av fem elever går ut skolan utan grundläggande behörighet, och matematiken är ofta ett av de ämnen som skapar störst utmaningar. För många är matematik ett ämne som känns svårt och ibland oöverkomligt. Men det behöver inte vara så. Därför är vi på Mattecentrum glada att kunna meddela att våra räknestugor nu är i full gång igen för höstterminen!
Mattecentrums räknestugor är öppna för alla och erbjuder gratis matematikstöd till elever på högstadiet och gymnasiet. Vi finns nu på 26 orter runt om i Sverige, och vi är särskilt glada att kunna välkomna två nya orter på vår karta denna vecka: Sigtuna och Karlskrona. Räknestugan i Sigtuna drivs i samarbete med Sigtuna kommun.
Till öppningen av Sigtuna kom vår t.f. generalsekretare Johannes Mosskin och räknade med ungdomarna. Till öppningen i Karlskrona kom flera medier och gjorde reportage.
Vill du höra på reportaget som Sveriges Radio gjorde från räknestugan på Porslinan i Karlskrona? Lyssna här.
Besök Mattecentrums räknestugor
Här får unga möjlighet att få hjälp med sina matematikstudier, ställa frågor och få individuell handledning av våra volontärer, som alla brinner för att dela sin kunskap och sitt engagemang för matematik. Så varmt välkomna, tillsammans kan vi göra matten mindre skrämmande och till och med rolig!
Här finns schema för alla räknestugor.
Hoppas vi ses i höst!
-
Johannes Mosskin tillförordnad generalsekreterare
BlogginläggJohannes Mosskin kliver in som tillförordnad generalsekreterare för Mattecentrum under Ellen Erikssons föräldraledighet mellan 5 juli 2024 -1 juni 2025.
”Jag är väldigt stolt och hedrad över förtroendet att få leda Mattecentrums verksamhet under kommande året. Med runt 550 engagerade volontärer från Östersund till Malmö och digitala plattformar med hundratusentals besökare varje månad gör Mattecentrum ovärderliga insatser för att stärka barn och ungas självförtroende samt kunskaper i matematik”, säger Johannes Mosskin.
Johannes kommer senast från en roll som Public Relations Advisor på Right Livelihood-stiftelsen. Han har lång erfarenhet av arbete med barn och unga och har arbetat över tio år inom civilsamhället, bland annat som generalsekretarare för Läkare i världen.
” Johannes blir en stor tillgång för Mattecentrums fortsatta förändringsresa under nuvarande generalsekreterares föräldraledighet. Hans erfarenheter och kvalifikationer kommer väl till passa i en tid där fler och fler ser behovet av ökad tillgång på stöd i STEM-ämnen och framförallt matematik”, säger Carina Tovi, styrelseordförande Mattecentrum. -
Intervju med Ellen Eriksson, generalsekreterare Mattecentrum
BlogginläggEllen Eriksson har varit generalsekreterare på Mattecentrum sedan november 2021 och går på föräldraledighet från 5 juli. Vi vill innan sommaren passa på att lyfta hennes reflektioner och tankar om denna tid.
Hej Ellen, vad sticker ut mest från dessa år som generalsekreterare?
“Sedan november 2021 har vi uppnått mycket som förening. Vi har lanserat ett nytt varumärke, ökat vårt fokus på volontärvård och kommunikation, samt stärkt våra strategiska samarbeten. Insamlingen från dessa partnerskap har ökat med 199 procent från 2022 till 2023, och med 174 procent från 2023 till 2024. Mattecentrums kansli har vuxit från tre till sju personer. Under denna period har vi fokuserat på att skapa en stabil grund för att kunna arbeta mer hållbart och effektivt. Detta har gett oss kraft och möjlighet att nå ut till fler. Våra lokala föreningar, Mattecentrums hjältar, har i genomsnitt bedrivit 85 räknestugor varje vecka, arrangerat konvent, volontärsaktiviteter och deltagit i utbildningar. Ny kraft, beslutsamhet och energi har präglat de senaste två åren, vilket har stärkt vårt arbete för att öka barns och ungas matematiska självförtroende och professionalisera Mattecentrum som organisation".
Dina tankar och insikter om matematikkunskaper under dessa år?
"PISA-resultatet 2023 bekräftade mycket av det vi redan vet – att barns och ungas kunskaper och intresse för matematik inte kan tas för givet. Lärande sker inte bara under lektionstid, utan även utanför skolan, och detta kan vara avgörande för individens möjlighet att lyckas i ämnet. Det är viktigt att visa på matematikens betydelse och dess praktiska tillämpningar, samt hur den kan leda till meningsfulla yrken och uppdrag och samtidigt vara essentiellt för att utveckla det egna kritiska tänkandet.
Ungas läsförståelse har också minskat, vilket påverkar förmågan att förstå och lösa matematikuppgifter. Matematik kräver djup och fokus för att uppnå verklig förståelse. Samtidigt har den offentliga finansieringen för stöd efter skoltid minskat, medan behoven för vår verksamhet har ökat. Detta har tvingat oss som civilsamhällelig organisation att arbeta hårdare både för att säkra vår existens och roll, motivera till engagemang. Detta för att stärka våra insatser så att vi kan nå ut till fler grupper.
Det finns nu ett momentum kring matematik och kunskap, med stort engagemang och vilja att förändra. Det är hög tid att tänka om och göra om hur vi presenterar ämnet."
Hur ser du på Mattecentrums roll i samhället?
"Vi har en roll som brobyggare och trovärdig garant för likvärdig kunskapsinhämtning utanför klassrummet. Genom våra strategiska partnerskap skapar vi mötesplatser och situationer för att arbeta med matematik och kunskap på ett holistiskt sätt, så att alla delar av samhället kan samverka för att stötta våra barn och unga. Vi delar en gemensam problembild och behöver samarbeta snarare än arbeta enskilt för att stärka kunskapskulturen, vilket innebär att diskutera värderingar kring kunskap och att sökande efter mer kunskap blir en prioritering i skolan men även utanför. Då måste vi med alla kreativa medel vi kan visa på det vackra som kan skapas när vi lär på egen hand och tillsammans.
Mattecentrum har unika insikter och erfarenheter som inte får gå till spillo. Detta bekräftas av att vi fått dela vår syn på STEM-frågorna i flera forum. En höjdpunkt under det gångna året var när utbildningsministern Mats Persson besökte vår räknestuga på Campus Vasastan, vilket gav oss en värdefull möjlighet att visa på den skillnad vi gör. "
Vad händer nu?
"Jag lämnar med trygg hand över rodret till Johannes Mosskin som under detta år kommer att leda verksamheten."
Läs mer om Johannes Mosskin här.
-
ABB och Mattecentrum samverkar för att främja ledarskap och matematik
BlogginläggFörra veckan hade vi på Mattecentrum glädjen att besöka vår huvudpartner ABBs huvudkontor i Västerås och agera uppdragsgivare åt en grupp deltagare på ledarskapsprogrammet LeaderLeap, ett program som anordnas av ABBs growth & innovations hub SynerLeap. På plats i Västerås fanns nio internationella chefer och ledare från ABBs samtliga verksamhetsområden.
"Det var ett otroligt givande tillfälle fyllt med fina diskussioner och värdefull feedback som vi ser fram emot att undersöka hur vi kan implementera i vår verksamhet framöver. Tack till vår huvudpartner ABB för inbjudan!” säger Nellie Strand, projektledare för strategiska partnerskap.
Ledarskapsprogrammet LeaderLeap pågår från mars till september 2024 och avslutas med slutpresentationer i Zürich, där deltagarna bland annat presenterar sina lösningar på Mattecentrums utmaningar.
Under förra veckans tillfälle presenterades och diskuterades utmaningar som:
- Matematik och AI: Vilka möjligheter och utmaningar finns för en ideell organisation?
- Hur ser framtiden för filantropi och partnerskap ut?
- Matematik och cybersäkerhet: Hur kan Mattecentrum erbjuda sina användare en säker onlineupplevelse?
- Kulturen kring matematik: Hur kan Mattecentrum skapa en mer positiv attityd hos barn och ungdomar?
Mattecentrum ser med stor spänning fram emot att ta del av deltagarnas slutpresentationer i september.
Mattecentrum har haft ett partnerskap med ABB sedan 2012