Nyheter och blogginlägg
Det här händer i Mattecentrum
-
Gör din egna mattebok i #Beppematik
NyhetVilken är världens bästa mattebok? Den du gör själv, förstås! I veckans #Beppematik är det just det vi ska göra. Egna matteböcker går lika bra att göra i klassrummet, på fritids eller hemma.
På Matteboken.se kan du ladda ner en lärarhandledning. Filma och fota när ni gör övningen och hashtagga med #Beppematik i sociala medier.
-
Mattecentrum nominerad till Stora Kommunikatörspriset 2018
NyhetUnder onsdagen offentliggjorde Sveriges Kommunikatörer nomineringarna till Stora Kommunikationspriset. I kategorin Bästa kommunikation ideell organisation nominerades vi för vårt arbete att matematikstöd ska vara tillgängligt för alla.
Stora Kommunikatörspriset delas årligen ut av Sveriges Kommunikatörer. Priset delas ut i fem kategorier: Bästa kommunikativa ledarskap, Bästa kommunikation offentlig organisation, Bästa kommunikation näringsliv, Bästa kommunikation ideell organisation samt Årets unga talang. Priset delas ut till personer och organisationer som gjort stora insatser inom kommunikation det senaste året.
Mattecentrum är en av tre nominerade till Bästa kommunikation ideell organisation. Motiveringen lyfter vårt arbete för att matematikstöd ska vara tillgängligt för alla och att fler elever ska uppfatta matematik som roligt och användbart. Våra insatser att översätta matteboken till arabiska och ge matematikstöd på asylboenden lyfts också upp. Slutligen poängterar motiveringen att vi har bidragit till höjda betyg på de skolor vi är verksamma på.
Stora Kommunikatörspriset delas ut den 22 mars på Nordiska museet i Stockholm. -
Framtidens matematik är här
NyhetCivilsamhället och näringslivet bjuder in till samtal om framtidens matematik. Mattecentrum och ABB hälsar välkomna!
Kom och lyssna till gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) och utbildningspolitisk talesperson Erik Bengtzboe (M) om utbildning kring matematik och programmering. Med i panelen är även Jakob Amnér, Sveriges Elevråd och Lina Hultqvist, Sveriges Elevkårer - för att lyfta elevernas perspektiv.
Under dagen får vi även bekanta oss med Johan Söderström, VD ABB och Justin Phelps kommer bland annat berätta om hur matematik, blockchain, digitalisering, AI och programmering påverkar yrken in i framtiden.
Var: Kungliga Vetenskapsakademien IVA, Grev Turegatan 16, Stockholm
När: Onsdag den 7 mars
Tid: 14.30-17.00
Mer information och anmälan hittar du här! -
Dags för riksårsmöte 2018 med Mattecentrum
NyhetDet har blivit dags för Mattecentrums riksårsmöte, som detta år kommer hållas den 18 mars kl 13 på Hotel J i Nacka.
Mattecentrums riksårsmöte är ett tillfälle då engagerade i vår förening från Luleå i norr till Malmö i söder kan samlas för att diskutera föreningens framtid, dela med sig av vad som händer i de egna städerna och ta med sig nationella resultat och nyheter tillbaka till medlemmarna därhemma. Vi i riksstyrelsen och kansliet hälsar alla våra medlemsföreningars ombud och observatörer varmt välkomna till 2018 års riksårsmöte och ser fram emot ett härligt möte med er alla!
Representationsstruktur
Mattecentrum fungerar på riksnivå som en representativ demokrati. Det innebär att varje medlemsförening (till exempel Mattecentrum Ludvika) utser en representant (ett ombud) som för medlemmarnas talan vid riksårsmötet. Varje medlemsförening kan också skicka med en observatör, så att man som ombud slipper åka ensam och har någon från den egna medlemsföreningen på plats att resonera med om det skulle behövas.
Alla individuella medlemmar är välkomna, däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Mattecentrums riksorganisation har möjlighet att stå för resekostnader för ett ombud och en observatör per medlemsförening.
Rutin för att utse ombud och observatör
Hur en medlemsförenings ombud utses är upp till varje medlemsförening, men kan till exempel göras genom omröstning på det lokala årsmötet eller genom utnämning av den lokala styrelsen. Medlemsföreningen är dock alltid ytterst skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet.
Inlämnande av motioner till riksårsmötet
Till riksårsmötet kan medlemsföreningar lämna in motioner för behandling, via sin styrelse eller sitt riksårsmötesombud. En enskild medlem som vill att en motion ska behandlas på riksårsmötet går till väga på följande sätt:
Först lyfter man frågan i sin medlemsförening och försöker få stöd för sin motion. Om motionen vinner stöd lokalt ska styrelsen skicka vidare motionen till riksårsmötet och det förväntas att ombudet som medlemsföreningen väljer ska tala och rösta för motionen.
Liksom i frågan om hur ombudet till årsmötet utses så har medlemsföreningarna frihet att själv specificera en rutin de tycker fungerar för hur man bestämmer vilka motioner som ska lyftas. Notera dock att oavsett vilken fråga det gäller så är medlemsföreningen och dess styrelse alltid skyldiga att följa de beslut som tas av medlemmarna på det lokala årsmötet.
Viktiga datum inför riksårsmötet
Motioner till styrelsen: senast 2018-02-25 (skickas till styrelse@mattecentrum.se)
Propositioner från styrelsen: till medlemmarna senast 2018-02-18
Förslag på förtroendeposter till valberedningen: senast 2018-02-18, till valberedning@mattecentrum.se
Handlingar inför årsmötet skickas ut senast 2018-03-11
Vid frågor till styrelsen vänligen kontakta lina@mattecentrum.se övriga frågor inför årsmötet kontakta kansliet på info@mattecentrum.se.
Än en gång, hjärtligt välkomna till Mattecentrums årsmöte 2018!
Mattecentrums styrelse genom ordförande Christer Mattsson.
-
10-års jubileet startar med rekordsiffror
NyhetNu är det dags för oss att summera 2017. Vi kan konstatera att vi slår många besöksrekord och fler elever än någonsin har hittat till vår verksamhet. Under 2018 fyller vi 10 år och förväntar oss många fler rekord.
Under 2017 arrangerade Mattecentrum 116 Räknestugor i veckan i 34 städer. Totalt blev det drygt 33 000 elevbesök i våra Räknestugor vilket är en ökning med nästan 1500 besök i jämförelse med året innan. Under året har våra volontärer levererat knappt 70 000 läxhjälpstimmar.
Under året har vi arbetat med att se över vår besöksstatistik på våra digitala verktyg och gått ifrån att räkna unika besökare till att föra statistik över sessioner. Dessa kallar vi för ett digitalt läxhjälpstillfälle*. Totalt har våra digitala verktyg strax över 1 300 000 läxhjälpstillfällen under 2017. Alla våra digitala verktyg har en uppåtgående trend och vår arabiska version av Matteboken är den av våra sajter som ökar allra mest i antal digitala läxhjälpstillfällen.
- Det känns fantastiskt att vi erbjöd ännu fler elever hjälp med matematik än någonsin tidigare under 2017. 2018 har vi 10-års jubileum och kommer arbeta hårt för att ännu fler elever får den hjälpen de behöver med matte, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare.
Mattecentrum i siffror 2017:
1 332 499 totala antalet digitala läxhjälpstillfällen på våra digitala verktyg*
1 121 616 digitala läxhjälpstillfällen på Matteboken.se
109 954 digitala läxhjälpstillfällen på Pluggakuten.se.
65 905 digitala läxhjälpstillfällen på Formelsamlingen.se
35 024 digitala läxhjälpstillfällen på arabiska versionen av Matteboken.se
69 143 läxhjälpstimmar i våra Räknestugor, vilket är rekord.
33 287 elevbesök, vilket är rekord
16 366 medlemmar varav 12.048 mellan 6-26 år, också ett rekord!
500 aktiva volontärer
116 räknestugetillfällen i veckan
34 städer med Räknestugor.
31 projektledare
27 lokalföreningar
Häng med oss under jubileumsåret 2018!
*Ett digitalt läxhjälpstillfälle är:
- Matteboken.se på svenska och arabiska - en session på över 3 minuter
- Formelsamlingen.se och Pluggakuten.se - en session på minst 1 minut