Nyheter och blogginlägg
Det här händer i Mattecentrum
-
Patrik säger hej!
BlogginläggMattecentrum har fått en regionsansvarig för region Nord! Patrik Mörée i Luleå kommer att arbeta med räknestugorna i Luleå och fungera som stöd för projektledarna och utveckla verksamheten i Dalarna, Jämtland, Medelpad och Västerbotten också.
Jag kommer ursprungligen från Ängelholm i Skåne, men flyttade till Luleå eftersom vi har bättre vintrar och en utbildning till civilingenjör i rymdteknik här. Jag gick med i Mattecentrum som volontär 2010 och insåg snabbt att det här var bland det roligaste jag någonsin gjort, så när chansen till ett jobb inom Mattecentrum dök upp behövde jag inte ens fundera innan jag ansökte.
Som regionansvarig vill jag inte minst hjälpa till att göra Mattecentrum mer allmänt känt och närvarande, så att till exempel elever som har det kämpigt med matten tycker det känns naturligt att besöka räknestugorna.
Tanken med Mattecentrum är trots allt att vi ska vara den där matte-kunniga kompisen som inte alla har - och alla behöver en kompis!
Hör av dig till mig på patrik@mattecentrum.se eller på 073-093 14 15
Vi hörs!
-
Skandia förnyar sitt stugvärdskap för 2016
NyhetKarolina Lisslö, Mattias Munter och Johanna Gustafsson Stjernborg
Skandia förnyar sitt stugvärdskap för Mattecentrums räknestuga på Thorlidsplans gymnasium. Därmed fortsätter Skandia att bidra till att fler unga kan få gratis stöd i matematik.
Skandia har stöttat Mattecentrum genom stiftelsen Idéer för livet sedan 2010 och sedan dess har samarbetet fördjupats. 2014 röstade personalen på Skandia igenom att årets julgåva skulle gå till Mattecentrum. Detta resulterade i att Skandia under 2015 blev stugvärdar för räknestugan som anordnas på måndagar på Thorlidsplans gymnasium i Stockholm dit ungdomar kan komma för att få gratis hjälp i matematik. Nu förlängs samarbetet och det står därför klart att Skandia även ska förvalta räknestugan under 2016.
Att vara stugvärd för en av Mattecentrums räknestugor innebär att ett företag bidrar till att en räknestuga kan hålla öppet under ett år. I Skandias fall innebär det även att företagets anställda kan använda en timme i veckan av sin arbetstid till att fungera som volontärer i Mattecentrum.
– Att bidra till förbättrade mattekunskaper är bra på två sätt som jag ser det ur Skandias perspektiv. För det första ger mattekunskaper bättre förutsättningar att sköta sin ekonomi och sitt sparande som vuxen. För det andra kommer ett företag som Skandia alltid att behöva medarbetare som är riktigt skickliga på matematik. Den grunden kan Mattecentrum bidra till att lägga, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Att Skandia har många medarbetare som är skickliga på matematik avspeglar sig inte minst genom att många av de anställda väljer att arbeta som volontärer i räknestugan på Thorlidsplan. Johanna Gustafsson Stjernborg är en av dem som valt att hjälpa ungdomar med matematik.
– Det bästa är när man förklarar något och ser att eleven verkligen förstår, då märks det att man gör skillnad, berättar Johanna.
Volontärernas arbete gör verkligen skillnad. Både genom utbyte av kunskap och framtidstro.
– Genom att vara stugvärd för en av Mattecentrums räknestugor bidrar Skandia inte bara till att förbättra barn och ungas matematikkunskaper utan fungerar också som föredömen för eleverna. Skandias anställda ställer upp som volontärer och blir även matematiska förebilder som kan öka intresset hos eleverna att välja matematikrelaterade yrken i framtiden, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum.
Vill ditt företag också bli stugvärdar till en av Mattecentrums räknestugor?
Kontakta Hannah Pettersson, hannah@mattecentrum.se, eller Karolina Lisslö, karolina@mattecentrum.se, för att höra mer om vad just ditt företag kan bidra med.
Se vilka företag som idag är Mattecentrums Stugvärdar. -
Ansvarig för Mattecentrums region Sydväst
Ledig tjänstVill du vara med och driva Mattecentrums vision om en ökad kunskapsnivå i matte för alla barn och ungdomar i Sverige? Nu söker vi en ansvarsfull och strukturerad regionansvarig för ett föräldravikariat till vårt team.
-
Emma säger hej!
BlogginläggHej!
Jag heter Emma Nyborg och är ny kommunikatör på Mattecentrum. Egentligen började jag redan den 2 november men blev då direkt inkastad i kommunikationen kring ett visst världsrekordförsök, så det är först nu jag presenterar mig offentligt.
Innan jag började på Mattecentrum läste jag en kandidatexamen i strategisk kommunikation på Lunds universitet och har tidigare arbetat på kommunikationsavdelningen på en av Mattecentrums huvudsponsorer, Danske bank. Där arbetade jag bland annat med sociala medier och PR-aktiviteter.
Det känns fantastiskt kul att få arbeta på en organisation som kämpar för att öka ungas kunskap och intresse för matte. Jag kommer främst att arbeta med Mattecentrums sociala medie-kanaler men även med andra typer av extern kommunikation såsom press.
Hör gärna av dig till mig på emma@mattecentrum.se!
/Emma -
Hanna är en av oss i Mattecentrum
BlogginläggNamn:
Hanna Sunnerheim Sjöberg, Östersund. Engagerad i Mattecentrum sedan vt 2015.Sysselsättning:
Jag arbetar som produktutvecklare på Safety Solutions Jonsereds, som bland annat tillverkar skyddsprodukter för bygg- och anläggning.Hur använder du matematik till vardags?
Jag använder matematik en hel del i mitt arbete, till exempel hållfasthetsberäkningar.Vad har du pluggat?
Jag läste SportsTech på Mittuniversitet i Östersund. Det är en högskoleingenjörsutbildning i maskinteknik, med inriktning produktutveckling. Vi hade under studietiden samarbeten med företag inom sport- och friluftsbranschen.Varför gillar du matte?
Problemlösningen. Du kan få ett matteproblem utan att ha en aning om hur du ska lösa det, och sen börjar du nysta och fundera, och rätt var det är har du löst det, även om det kändes helt omöjligt från början. Det är verkligen tillfredsställande. I andra ämnen, som historia till exempel, så kan man svaret, eller så kan man det inte, punkt.Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
Att man lär sig så mycket! Eleverna som kommer till Mattecentrum håller ofta på med vitt skilda uppgifter, och inte sällan är det områden inom matten som man inte har hållit på med på flera år. Eleverna hjälper mig att fräscha upp mina egna mattekunskaper, samtidigt som jag kan hjälpa dom att få en djupare förståelse för matematiken. För någon månad sen hjälpte integrering mig att räkna fram bromssträcka hos en cyklist - det hade jag nog inte kommit på om det inte vore för att jag hade hjälpt elever med integraler på Mattecentrum.Vilken är din favoritformel? Varför?
Trigonometri tycker jag är roligt, där det gäller att vara analytisk och försöka hitta mönster, så jag får väl säga trigonometriska ettan, sin²x + cos²x = 1.Varför blev du volontär?
Min familj är lite mattenördar hela bunten, och både min bror och min mamma hjälper till med Mattecentrum här i Östersund. Dom tipsade mig om att Mattecentrum behövde fler volontärer och då hängde jag på. Det är kul att få nörda med lite matte och det är verkligen roligt att få hjälpa eleverna, även om jag kanske inte är ett pedagogiskt under alla gånger…Vilket är ditt bästa minne som volontär?
Har flera gånger varit med om att elever frågar en fråga, och sen medan de förklarar uppgifterna, så ser man att bitarna börjar falla på plats i huvudet och så kan dom lösa uppgiften själva. Det är kul att se, och det visar verkligen hur mycket man lär sig av att sätta ord på problem.Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
Det brukar vara väldigt lugnt och trevligt. Det märks att eleverna tycker att det är skönt att det inte är någon bedömning på Mattecentrum. Man kan ställa precis vilka frågor som helst där, utan att behöva oroa sig för att det ska påverka betygen, till exempel.