Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Emma säger hej!

    Blogginlägg

    undefined

    Hej!

    Jag heter Emma Nyborg och är ny kommunikatör på Mattecentrum. Egentligen började jag redan den 2 november men blev då direkt inkastad i kommunikationen kring ett visst världsrekordförsök, så det är först nu jag presenterar mig offentligt.

    Innan jag började på Mattecentrum läste jag en kandidatexamen i  strategisk kommunikation på Lunds universitet och har tidigare arbetat på kommunikationsavdelningen på en av Mattecentrums huvudsponsorer, Danske bank. Där arbetade jag bland annat med sociala medier och PR-aktiviteter.

    Det känns fantastiskt kul att få arbeta på en organisation som kämpar för att öka ungas kunskap och intresse för matte. Jag kommer främst att arbeta med Mattecentrums sociala medie-kanaler men även med andra typer av extern kommunikation såsom press.

    Hör gärna av dig till mig på emma@mattecentrum.se!

    /Emma

  • Hanna är en av oss i Mattecentrum

    Blogginlägg

    undefined

    Namn:
    Hanna Sunnerheim Sjöberg, Östersund. Engagerad i Mattecentrum sedan vt 2015.

    Sysselsättning:
    Jag arbetar som produktutvecklare på Safety Solutions Jonsereds, som bland annat tillverkar skyddsprodukter för bygg- och anläggning.

    Hur använder du matematik till vardags?
    Jag använder matematik en hel del i mitt arbete, till exempel hållfasthetsberäkningar.

    Vad har du pluggat?
    Jag läste SportsTech på Mittuniversitet i Östersund. Det är en högskoleingenjörsutbildning i maskinteknik, med inriktning produktutveckling. Vi hade under studietiden samarbeten med företag inom sport- och friluftsbranschen.

    Varför gillar du matte?
    Problemlösningen. Du kan få ett matteproblem utan att ha en aning om hur du ska lösa det, och sen börjar du nysta och fundera, och rätt var det är har du löst det, även om det kändes helt omöjligt från början. Det är verkligen tillfredsställande. I andra ämnen, som historia till exempel, så kan man svaret, eller så kan man det inte, punkt.

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Att man lär sig så mycket! Eleverna som kommer till Mattecentrum håller ofta på med vitt skilda uppgifter, och inte sällan är det områden inom matten som man inte har hållit på med på flera år. Eleverna hjälper mig att fräscha upp mina egna mattekunskaper, samtidigt som jag kan hjälpa dom att få en djupare förståelse för matematiken. För någon månad sen hjälpte integrering mig att räkna fram bromssträcka hos en cyklist -  det hade jag nog inte kommit på om det inte vore för att jag hade hjälpt elever med integraler på Mattecentrum.

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Trigonometri tycker jag är roligt, där det gäller att vara analytisk och försöka hitta mönster, så jag får väl säga trigonometriska ettan, sin²x + cos²x = 1.

    Varför blev du volontär?
    Min familj är lite mattenördar hela bunten, och både min bror och min mamma hjälper till med Mattecentrum här i Östersund. Dom tipsade mig om att Mattecentrum behövde fler volontärer och då hängde jag på. Det är kul att få nörda med lite matte och det är verkligen roligt att få hjälpa eleverna, även om jag kanske inte är ett pedagogiskt under alla gånger…

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Har flera gånger varit med om att elever frågar en fråga, och sen medan de förklarar uppgifterna, så ser man att bitarna börjar falla på plats i huvudet och så kan dom lösa uppgiften själva. Det är kul att se, och det visar verkligen hur mycket man lär sig av att sätta ord på problem.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Det brukar vara väldigt lugnt och trevligt. Det märks att eleverna tycker att det är skönt att det inte är någon bedömning på Mattecentrum. Man kan ställa precis vilka frågor som helst där, utan att behöva oroa sig för att det ska påverka betygen, till exempel.

  • Tack alla för #matterekordet!

    Blogginlägg

    undefined

    Att samla 4 000 elever och genomföra ett världsrekord kräver ofantligt mycket logistik och ett stort engagemang från alla inblandade parter. Vi har fått ett enormt stöd under resans gång och därför vill vi nu rikta ett stort tack till alla som gjorde detta möjligt.

    Stort tack till alla elever, samtliga skolor, rektorer och lärare. Ett speciellt tack till Hans Stockselius som var med och planerade evenemanget. Tack till Lasse Röst på Nettbuss som var hjärnan bakom transporten av alla 4 000 elever. Tack till Guinness World Records och domare Jack Brockbank som flög hela vägen från England för att bevittna rekordet. Han behövde även hjälp av 80 funktionärer som granskade att allt gick rätt till under världsrekordsförsöket. Vi vill därför också tacka Academic Work, Clockwork och Manpower som snabbt hjälpte oss att hitta funktionärer.

    Tack även till statsminister Stefan Lövfen som skickade en hälsning till alla elever. Tack till Beppe Singer som var en utmärkt moderator och till Samir och Viktor som bjöd på en show som eleverna sent kommer glömma.    

    Vi vill också rikta ett speciellt tack till våra huvudsponsorer ABB, Danske Bank, NCC och PwC för ert engagemang.  

    Och till sist: Ett hjärtligt och stort tack till Brynäs IF och En bra start - tillsammans gjorde vi världsrekordet möjligt!

  • Varför och hur skapar läxor värde?

    Blogginlägg

    Läxors vara eller icke vara är en fråga som flitigt debatteras. Isak Skogstad skrev i onsdags på SVT:s Opinion om att läxor behövs för att återskapa ett skolväsende i världsklass och att Sveriges elever behöver plugga mer, inte mindre.

    I sak håller jag med Isak. Mattecentrum driver också tesen att ju mer tid en elev lägger på att träna på någonting, desto bättre blir eleven. Däremot skulle läxdebatten vinna på att bli konkretiserad.

    Isak menar att det sänder fel signaler till våra elever att vi ifrågasätter värdet av läxor. Där är vi oense. Det är först när vi börjar ifrågasätta det faktiska värdet av läxor som vi kan lämna frågan om och börja fokusera på det viktiga – varför och hur skapar läxor värde?

    Först och främst måste vi komma överens om varför vi har läxor. De flesta skriver nog under på att en läxa ska öka elevers kunskaper, både på en individuell och ämnesbaserad nivå. Problemet är att det inte finns något sådant mätinstrument. Hur vet vi då att läxor uppfyller sitt syfte?

    Under Internetdagarna i veckan föreläste Oliver Quinlan, forskare inom digitala utbildningsfrågor, om effekten av olika pedagogiska insatser i klassrumsmiljöer. Hans forskning visar att nästan alla digitala satsningar som görs i klassrummet har positiva effekter på elevers kunskapsnivåer. Oavsett satsning höjs alltså kunskapsnivån.

    Samma filosofi verkar vara kutym när det gäller läxor. Oavsett läxans kvalitet och innehåll förespråkas den som den bästa metoden. För att kunna reda ut vilken insats som är den skarpaste i den pedagogiska verktygslådan behöver alternativ sättas mot varandra, jämföras och utvärderas.

    Det viktiga är inte att elever ska göra läxor. Det viktigaste är att de ägnar sig åt den aktivitet som optimerar kunskapsutvecklingen. Ger ett mattespel högre vinning än en traditionell matematikläxa – låt oss då förorda det.

    Därför måste läxdebatten ta ett steg framåt och sluta stampa i om-träsket. För att komma vidare behöver läxor jämföras och utvärderas mot andra pedagogiska aktiviteter och först då kan vi se till att elever använder sin tid optimalt. Först då kan vi återskapa ett skolväsende i världsklass.

    undefined

    Karolina Lisslö,
    Mattecentrums generalsekreterare

  • Filmen om #matterekordet

    Nyhet

    Här kommer den! Filmen om ‪#‎matterekordet‬, den 18 november 2015. Från början till slut får du följa med under dagen som skrev in 3 611 elever i Guinness World Records och satte Sverige på kartan som världsrekordhållare i matematik.

    Tack till Josefine Rejler, domare Jack Brockbank, Benjamin "Beppe" Singer och Samir och Viktor för att ni var med och förgyllde dagen.

    Ett varmt tack till ABB, Danske Bank, NCC och PwC Sverige för ert stöd. Tack till Brynäs IF ‪#‎Enbrastart‬ och framförallt tack till alla elever som var med och gjorde #matterekordet möjligt, hoppas ni hade lika roligt som vi!