Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Världsrekord i matematik

    Nyhet

    Pressmeddelande 2015-11-17

    4 000 elever i årskurs tre till sex kommer att samlas i Gavlerinken Arena i Gävle för att tillsammans slå världsrekord i världens största mattelektion och därmed räkna sig in i GUINNESS WORLD RECORDS.

    Det nuvarande rekordet innehas av Super Bimbel GSC i Indonesien där 2 905 elever deltog i vad som tidigare var världens största mattelektion. Världsrekordet ska nu slås av Mattecentrum och En bra start för att uppmärksamma Barnkonventionen med speciellt fokus på artikel 28 – alla barns rätt till utbildning.

    – Rätten till utbildning är en av Barnkonventionens artiklar som vi arbetar särskilt med i En bra start. Dessutom är just matematik ett av de ämnen som barn i Sverige har störst utmaningar med och vi gillar utmaningar i Brynäs IF. Att få anta den utmaningen tillsammans med Mattecentrum känns inspirerande, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör i Brynäs IF och verksamhetsansvarig för En bra start.

    – Ett svenskt världsrekord i världens största mattelektion är fantastiskt och en symbol för alla barn och ungas rätt till utbildning. Just matematik är något vi självklart brinner starkt för och vill fortsätta inspirera barn och unga att matte är både roligt och väldigt användbart, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum.

    Under dagen kommer eleverna få en hälsning från statsminister Stefan Löfven som beskriver matematikens betydelse för Sverige. Dagen modereras av Hjärnkontorets Beppe Singer och avslutas med uppträdande av barnens favoriter Samir och Viktor från Melodifestivalen 2015.   


    Presskontakt på Mattecentrum:
    Emma Nyborg emma@mattecentrum.se eller 072-547 35 59

    Presskontakt på Brynäs IF:
    Catarina Carlsson catarina.carlsson@brynas.se eller 073-633 33 40

    Pressbilder finns att hämta här


    Kort om Mattecentrum
    Mattecentrum är en ideell förening som ger gratis hjälp i matematik till Sveriges barn och unga. Föreningen driver räknestugor i 27 städer över hela Sverige samt driver studieverktyget www.matteboken.se. Över 250 000 elever använder sig av Mattecentrum varje månad. Mattecentrums huvudsponsorer är ABB, Danske Bank, NCC och PwC.

    Kort om En bra start
    En bra start är en verksamhet inom Brynäs IF. Verksamheten bidrar till att fler barn får rätt till utbildning, lek, vila och fritid genom att komplettera skolmiljön, stärka eldsjälar och ledare samt genom att ge alla barn möjlighet att delta i kreativa och meningsfulla aktiviteter på deras hemmaplan. En bra start bidrar även till att fler ungdomar kommer ut i praktik och på sikt bidra till att de får anställning, börjar studera eller startar egna företag. En bra start tar avstamp i FN:s barnkonvention, och görs tillsammans med UNICEF och Brynäs IF:s starka partners och i samverkan med många andra goda krafter och föreningar. Arbetet bedrivs lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
    Läs mer på enbrastart.brynas.se

  • Josefine ska leda världens största mattelektion

    Blogginlägg

    På onsdag den 18 november ska Mattecentrum och En bra start arrangera världens största mattelektion i Gavlerinken Arena i Gävle. Vi har fått en pratstund med Josefine Rejler som ska leda själva lektionen för de 4 000 eleverna.

    undefined

    Hej Josefine! Vem är du?
    Jag är mattelärare sedan 20 år tillbaka och även föreläsare i matematik. Jag brinner för att alla elever ska få möjlighet att upptäcka glädjen i ämnet och tycker om att engagera mig i saker och att göra skillnad för andra. Som i det här fallet ge en möjlighet för fler elever att möta en smart metod för att lösa matteproblem.

    Jag bor i Stockholm tillsammans med mina fyra barn och min fritid ägnar jag åt familj, vänner, yoga, sång och en och annan löptur i skogen.

    Du kommer att hålla i den största mattelektionen som någonsin har genomförts. Hur kommer du ladda upp?
    Jag har redan börjat ladda genom att jag sedan en tid tillbaka tänkt, planerat och drömt vad lektionen ska innehålla och det ger mig massa inspiration och energi. Jag tränar också med mina elever på Lemshaga Akademi, som ger mig feedback och goda råd. Jag lyssnar noga vad de säger - det är ju de som är experterna! Sen när det närmar sig dagen med stort D så kommer det bli grötfrukost, hjärngympa och kramar!

    Vad är det som de 4000 eleverna kommer få vara med om i Gavlerinken?
    De kommer få vara med om en lektion där de får vara aktiva och där deras tänkande utmanas. Det kommer få pröva på Singaporemetoden och uppleva hur bilder kan hjälpa till att göra det enklare att lösa problem och förstå matematik. Sen hoppas jag att de kommer känna glädje och inspiration över att ha lärt sig något nytt.

    Vad är egentligen Singapore Math?
    Singapore Math är en välbeprövad metod för undervisning i matematik med fokus på låg- och mellanstadiet. Problemlösning med hjälp av smarta visuella metoder, kvalitet i undervisningen och ett genomarbetat stöd till läraren är några viktiga delar.

    Singaporemetoden är mycket omtyckt av både av elever och lärare. Den används runt om i hela världen och leder till ökad förståelse och förbättrade resultat. Nu håller jag och min kollega Pia Agardh på att introducera den i Sverige.

    Det är många som har dålig tilltro till sin egen förmåga i matematik. Visst hör man ofta att ”Jag är hopplös på matte” eller ”matte är inte min grej”. Det vill vi ändra på. Vi är övertygade om att alla kan utvecklas i matte och få en känsla av att JAG KAN om de får rätt grundkunskaper och förutsättningar för att lära.

    Hur kan lärare runt om i Sverige använda sig av det i sina klasser?
    Singapore Math är inte bara en metod utan också ett förhållningssätt och idé om hur man kan bedriva bra undervisning, så läraren är otroligt viktig i denna metod! Lärare behöver så klart lära sig mer om metoden, men kan sedan ganska snabbt använda den direkt i sin undervisning.

    Singapore Math innehåller många konkreta verktyg som tex Bar-modellen, som jag kommer visa på rekordförsöket. Den och mycket mer kan lärare använda i sin undervisning för att synliggöra matematik och för att lättare lösa matematiska problem.

    Vårt företag, Admera Education, arbetar med att ge lärare utbildning i Singapore Math och även just nu håller på att ta fram ett svenskt läromedel i metoden. Vill ni veta mer så spana in vår hemsida www.singaporematte.se.

    undefined

    --

    Tips! Josefine medverkade i avsnitt 11 av Anna och Philips lärarpodcast. Här hittar du podcasten.

  • Stefan är en av oss

    Blogginlägg

    undefined

    Namn:
    Stefan Gollvik, Norrköping. Engagerad i Mattecentrum sedan hösten 2014.

    Sysselsättning:
    Jag är pensionär sedan två år, men har tidigare arbetat som forskare på SMHI.

    Hur använde du matematik i jobbet tidigare?
    Jag arbetade med att förbättra de meteorologiska modeller, som används  för att beräkna vädret.

    Vad har du pluggat?
    Matematik, fysik, numerisk analys, och förstås meteorologi.

    Varför gillar du matte?
    Det är vackert! Matematik bara "är",  oberoende av åsikt!

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Att se när “myntet trillar ner” - när eleven fattar!

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Eulers formel:

    undefined

    Därför att den innehåller “allt”! Om t.ex. x=π,  fås:

    undefined 
    är inte det vackert så säg!

    Varför blev du volontär i Mattecentrum?
    För att det är roligt att vara till nytta. Det är mycket givande.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    När två elever fattade binära tal!

    Beskriva mötet i räknestugan!
    Det är en positiv stämning. Det är bra att volontären är helt fristående skolan, dvs. inte har något med betyg eller värdering att göra. Därför är det alltid OK även med "dumma" frågor. Dessutom kan man oftast avsätta lite mera tid för att verkligen förklara.

    Vill du också bli volontär i Mattecenterum?

  • Därför ska vi slå världsrekord i matte!

    Blogginlägg

    Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare, Johan Cahling, Brynäs IF:s vice klubbdirektör

    Den 18 november ska Mattecentrum och En bra start fylla läktarna i Gavlerinken Arena med 4000 elever från årskurs 3 till 6. Tillsammans ska vi genomföra den största mattelektion som någonsin har genomförts. Det här är en viktig dag, inte bara för att Sveriges elever ska ta sig in i rekordboken – detta är även starten på något mycket större.

    Världsrekordet genomförs för att lyfta barnkonventionen, och speciellt artikel 28 –  barns rätt till utbildning. Barnkonventionen gäller alla barn, oavsett land och förutsättningar. Trots detta har inte Sveriges elever samma förutsättningar att klara kunskapsmålen i skolan. Alla har inte föräldrar eller vänner som har tid eller kunskap att hjälpa till med studierna, alla har heller inte råd eller lust att betala för hjälp. Vi vill ge alla barn och unga lika förutsättningar att nå sin fulla potential inom ämnet och ha kul längs vägen.

    Vi vill genom världsrekordet också göra fler elever intresserade av matte. Vi, det svenska samhället, behöver förändra synen på matematik som något svårt, tråkigt och ouppnåeligt. Det är dags att vi slutar fokusera på negativa resultat i internationella undersökningar så som PISA och istället skapa en känsla av att elever lär sig något som är kul och spännande. Det är dags att vi vuxna i samhället börjar prata om matematik som något roligt, nyttigt och lärorikt. Först då kan vi vända nedåtgående resultattrender. Vårt världsrekord är ett utmärkt exempel på hur offentlig och ideell sektor, näringsliv och föreningar kan samverka för att lyfta samhällsproblem och göra skillnad för människor.

    Nu tar vi ett steg mot att bli världsbäst – vi ska slå världsrekord i matematik. Vi bjuder dit statsminister Stefan Löfven via videolänk och Hjärnkontorets programledare Beppe Singer ska inspirera oss genom hela dagen. Tillsammans med Samir och Viktor avslutar vi världsrekordet med en stor fest!

    Vi bjuder in er alla att delta under världsrekordet och uppmärksamma barns rätt till utbildning tillsammans med oss! På #matterekordet i sociala medier lägger vi ut allt som har med världsrekordet att göra under de kommande veckorna och ni kan alltid #älskamatte tillsammans med oss.

    Tiden fram till världsrekordförsöket kommer vi att avslöja fler saker som händer under dagen, den 18 november!
     
    #matterekordet
    #älskamatte

    Mattecentrum på Facebook
    Mattecentrum på Twitter
    Mattecentrum på Linkedin
    Mattecentrum på Instagram

    Det nuvarande världsrekordet sattes i Indonesien i maj i år. 2 905 elever deltog där.

    /Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare, och Johan Cahling, vice klubbdirektör för Brynäs IF

     

  • Maud i Falun är en av oss

    Blogginlägg

    undefined

    Namn:
    Maud Gerhardsdotter

    Sysselsättning:
    Systemutvecklare på Precio Fishbone AB

    Engagerad i Mattecentrum sedan:     
    Hösten 2013

    Hur använder du matematik till vardags?
    Svårt att säga exakt, eftersom jag älskar matematik och siffror så ser jag matematik överallt.

    Vad har du pluggat?
    Jag är lärare i kemi, teknik och pedagogik för grundskolans senare år. Jag är också högskoleingenjör i data och elektronik. Utöver det har jag läst ett antal fristående kurser i matematik och fysik.

    Varför gillar du matte?
    Det gör att värden går att beskriva logiskt.

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Man får hålla hjärnan igång och lära sig nya saker hela tiden.

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Pythagoras sats! Jag älskar tanken på att en man ca 500 år f.kr. formulerade en formel som jag har och har haft så stor nytta av både teoretiskt och praktiskt.

    Varför blev du volontär?
    Efter 10 år i skolans värld bytte jag tillbaka till IT-branschen, jag älskar mitt jobb men saknade eleverna. Nu får jag det bästa ur bägge världarna.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Svårt att välja ett enda, men den gången en elev tittade upp och sa ”- Du borde bli högstadielärare!” var ett av guldkornen.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Mötet i räknestugan är jämlikt på det sättet att alla har valt att själva komma dit. Man kommer med de förutsättningar man har och utifrån det försöker man jobba framåt.
    Jag tycker att det är utvecklande även för mig, varje gång jag förklarar eller diskuterar ett matematiskt problem så ökar min egen kunskap.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum?