Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Lennart är en av oss i Mattecentrum

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter vi varje vecka en av alla oss som utgör Mattecentrum.


    undefined

    Namn:
    Lennart Olsson, volontär i Sundsvall

    Sysselsättning:
    Pensionär, har konsultuppdrag på halvtid i fastighetsbranschen.

    Engagerad i Mattecentrum sedan: Tror det var 2011 eller 2012.

    Hur använder du matematik i din vardag:
    Diverse analyser och kalkyler i fastighetsfrågor.

    Var har du pluggat?
    Chalmers, civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, 1973.

    Varför gillar du matte?
    Kärleken till matematiken uppstod redan under gymnasietiden när jag insåg logiska samband och det "sköna" i helheten. Kärleken växte under min tid på Chalmers.

    Vad är det bästa med att vara med att vara volontär i Mattecentrum?
    Det är bra betalt! Mötet med alla ambitiösa och stödsökande ungdomar är värt väldigt mycket. Kanske man gör lite nytta, även för utrikes födda.

    Vilken är din favoritformel?
    k^n (k-1) / (k^n-1); Formeln för annuitet, den är i mycket basen för lönsamhetsberäkningar för investeringar som jag sysslat med under mitt yrkesliv.

    Varför blev du volontär?
    Bra timing med min pensionering. Tycker det är för dåligt fokus på matematik och naturvetenskap överhuvudtaget. God idé och jag är lite lagd åt volontärskap. Gillar matematik. En trevlig utmaning att träffa ungdomar + trevliga kollegor.

    När är det som bäst att vara volontär?
    När mitt stöd gjort riktig nytta hos någon elev och eleven har fått insikt.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    En trevlig liten utmaning att träffa nya, ofta lite blyga och försiktiga ungdomar som söker stöd. Och oftast fungerar det riktigt bra!

     

  • John i Växjö är en av oss i Mattecentrum

    Blogginlägg

    undefined

    Namn:
    John Kjellberg, projektledare för Mattecentrum i Växjö.

    Sysselsättning:
    Mjukvaruutvecklare på Readly.

    Engagerad i Mattecentrum sedan: Hösten 2014

    Hur använder du matematik till vardags?
    Jag byggde nyligen ett rekommendationssystem i jobbet där det kanske inte var strikt nödvändigt att förstå den underliggande matten, men där det hjälpte mycket.

    Annars är det mest huvudräkning till vardags när jag lagar mat, funderar på att byta telefonabonnemang, räknar ut vad bonuspoängen för diverse kundkort faktiskt är värda (motsvarar oftast 1% rabatt eller mindre) och så vidare.

    Vad har du pluggat?
    Civilingenjör i elektroteknik på Luleå tekniska universitet.

    Varför gillar du matte?
    Det är rent från subjektivitet och oklarheter.

    Vad är det bästa med att vara volontär i Mattecentrum?
    Att hjälpa elever - och att att påminnas om matten jag trodde jag hade glömt.

    Varför blev du volontär?
    För att kanske få en elev åtminstone att förstå matte lite djupare eller bli genuint intresserad av matematik.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Det är inget enskilt tillfälle utan mer de tillfällen jag får höra av en elev att den förstått något efter min förklaring som den inte förstått tidigare.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Fokuserat och avslappnat.


    Vill du också engagera dig i Mattecentrum?

  • Hållbarhetspris till vår huvudsponsor ABB!

    Blogginlägg

    undefined
    Johan Söderström, ABB:s VD, och Lena Westerholm chef för Sustainability affairs inom ABB i Sverige

    Igår var vi med på Veckans Affärers årliga hållbarhetsdag. Ett intressant och viktigt evenemang där vi bland annat fick ta del av spännande och utmanande tankar om hur teknikutvecklingen kan hjälpa oss att ta större hänsyn till miljön. En rad olika priser delades ut under dagen, bland annat priset Hållbart Ledarskap i år gick till Johan Söderström, ABB:s VD.

    Som bekant är ABB en av Mattecentrums huvudsponsorer och nu är vi väldigt stolta! Inte minst för att utmärkelsen ligger väl i linje med vårt samarbete, och i det att ABB har valt att samarbeta med just oss.

    Matematik är nämligen kärnan i ett arbete för en hållbar framtid. Den unga person som vill rädda världen gör gott i att lägga ner lite extra tid och energi åt mattestudierna, för att i framtiden kunna finna vägar för alla människor att leva mer hållbart. Och där hjälper vi på Mattecentrum gärna till. Tillsammans med näringslivet kan vi på Mattecentrum göra väldigt stor nytta, inte bara för den enskilde eleven, utan faktiskt för allas vår framtid. Grunden för all teknik och alla tekniska framsteg ligger ju i matematiken.

    Priset Hållbart Ledarskap delas ut årligen av NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv, för att belöna en person som genom ett föredömligt ledarskap har bidragit till att betydande steg tagits mot social, ekonomisk och/eller ekologisk hållbarhet i organisationen eller i samhället.

  • Sture är en av oss

    Blogginlägg

    I En av oss möter vi varje vecka en av alla oss som utgör Mattecntrum.


    undefined

    Namn:
    Sture Lundberg, Göteborg

    Sysselsättning:
    Har arbetat som ingenjör inom kemiindustrin i drygt fyrtio år. Men är nu nybliven pensionär.

    Engagerad i Mattecentrum sedan: Mars 2015.  

    Hur har du använt matematik i ditt yrkesliv?
    Under många år var jag med och byggde nya kemifabriker. Då använde jag mycket matte. Den kom till användning vid apparatdimensionering, framtagning av mass- och energibalanser och mycket annat.   

    Vad har du pluggat?
    Jag gick kemilinjen på Chalmers och var klar 1973.

    Varför gillar du matte?
    Många pensionärer ägnar sig åt korsordslösning och sudoku för att hålla hjärnan igång. Men jag tycker det är roligare att istället lösa matteproblem. Efter hand som man håller på kan man öka svårighetsgraden, vilket gör det till en liten utmaning. Matematiken är ju dessutom en del av kulturhistorien, som också gör den intressant.   

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Mer och mer diskuteras ju betydelsen av mattekunskaper som grund för att vi ska kunna behålla vår position som kunskapsnation. Det hela startar ju på individnivå. Och där kan man bidra som volontär. Man träffar ju dessutom studiemotiverade ungdomar och trevliga volontärskollegor!

    Vilken är din favoritformel?
    I mitt arbete använde jag många gånger reguladetri, enligt:

    a/b = c/d

    Den beskriver hur man med tre kända variabler, a, b och c bestämmer den fjärde, d, då  de är proportionella. Inte avancerad men väldigt användbar i det praktiska arbetet.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Det trevliga bemötandet jag fått från eleverna och de andra volontärerna! 

  • Petter är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter vi varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.


    undefined

    Mitt namn är Petter Billinger. Jag är 24 år gammal och har varit aktiv inom Mattecentrum sedan början på 2011, både som volontär och projektledare.

    Just nu är jag arbetssökande men är utbildad till högskoleingenjör inom maskinteknik. Som arbetssökande får jag inte riktigt använda matten särskilt mycket. Däremot när jag har jobbat som maskiningenjör använder jag matten dagligen, ofta för att räkna ut vinklar och avstånd.

    Jag har alltid gillat matte för att det inte finns några gråzoner allt är svart eller vitt, rätt eller fel. Dessutom kan man anpassa svårighetsgraden efter den nivå man ligger på och öva upp sig till en högre nivå. En annan sak jag verkligen gillar med matte är att i början får man acceptera att vissa saker gäller. Men ju högre nivå man läser på desto mer förstår man varför de metoderna man använt sig av fungerar. Av alla de formler jag lärt mig skulle jag säga att min favoritformel är trigonometriska ettan. För den har hjälpt mig förenkla många ekvationer under min utbildning.

    När jag började som volontär våren 2011 var det för att jag gillade tanken att hjälpa andra samtidigt som jag hade möjlighet att färska upp mina egna kunskaper i grundläggande matte. Nu efter att ha varit aktiv i fyra år har jag insett vilken nytta vi kan göra för de elever som kommer till oss.

    Till räknestugorna kommer elever med olika bakgrund och kunskapsnivå inom matte. Men alla har det gemensamt att de vill förbättra sina kunskaper. Jag har själv varit med om många som kommit tillbaka och tackat för den hjälp de fått och som sagt att de inte hade klarat kurserna utan vår hjälp.

    /Petter Billinger, Örebro