Nyheter och blogginlägg
Det här händer i Mattecentrum
-
Sture är en av oss
BlogginläggI En av oss möter vi varje vecka en av alla oss som utgör Mattecntrum.
Namn:
Sture Lundberg, GöteborgSysselsättning:
Har arbetat som ingenjör inom kemiindustrin i drygt fyrtio år. Men är nu nybliven pensionär.Engagerad i Mattecentrum sedan: Mars 2015.
Hur har du använt matematik i ditt yrkesliv?
Under många år var jag med och byggde nya kemifabriker. Då använde jag mycket matte. Den kom till användning vid apparatdimensionering, framtagning av mass- och energibalanser och mycket annat.Vad har du pluggat?
Jag gick kemilinjen på Chalmers och var klar 1973.Varför gillar du matte?
Många pensionärer ägnar sig åt korsordslösning och sudoku för att hålla hjärnan igång. Men jag tycker det är roligare att istället lösa matteproblem. Efter hand som man håller på kan man öka svårighetsgraden, vilket gör det till en liten utmaning. Matematiken är ju dessutom en del av kulturhistorien, som också gör den intressant.Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
Mer och mer diskuteras ju betydelsen av mattekunskaper som grund för att vi ska kunna behålla vår position som kunskapsnation. Det hela startar ju på individnivå. Och där kan man bidra som volontär. Man träffar ju dessutom studiemotiverade ungdomar och trevliga volontärskollegor!Vilken är din favoritformel?
I mitt arbete använde jag många gånger reguladetri, enligt:a/b = c/d
Den beskriver hur man med tre kända variabler, a, b och c bestämmer den fjärde, d, då de är proportionella. Inte avancerad men väldigt användbar i det praktiska arbetet.Vilket är ditt bästa minne som volontär?
Det trevliga bemötandet jag fått från eleverna och de andra volontärerna! -
Petter är en av oss
BlogginläggI "En av oss" möter vi varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.
Mitt namn är Petter Billinger. Jag är 24 år gammal och har varit aktiv inom Mattecentrum sedan början på 2011, både som volontär och projektledare.
Just nu är jag arbetssökande men är utbildad till högskoleingenjör inom maskinteknik. Som arbetssökande får jag inte riktigt använda matten särskilt mycket. Däremot när jag har jobbat som maskiningenjör använder jag matten dagligen, ofta för att räkna ut vinklar och avstånd.
Jag har alltid gillat matte för att det inte finns några gråzoner allt är svart eller vitt, rätt eller fel. Dessutom kan man anpassa svårighetsgraden efter den nivå man ligger på och öva upp sig till en högre nivå. En annan sak jag verkligen gillar med matte är att i början får man acceptera att vissa saker gäller. Men ju högre nivå man läser på desto mer förstår man varför de metoderna man använt sig av fungerar. Av alla de formler jag lärt mig skulle jag säga att min favoritformel är trigonometriska ettan. För den har hjälpt mig förenkla många ekvationer under min utbildning.
När jag började som volontär våren 2011 var det för att jag gillade tanken att hjälpa andra samtidigt som jag hade möjlighet att färska upp mina egna kunskaper i grundläggande matte. Nu efter att ha varit aktiv i fyra år har jag insett vilken nytta vi kan göra för de elever som kommer till oss.
Till räknestugorna kommer elever med olika bakgrund och kunskapsnivå inom matte. Men alla har det gemensamt att de vill förbättra sina kunskaper. Jag har själv varit med om många som kommit tillbaka och tackat för den hjälp de fått och som sagt att de inte hade klarat kurserna utan vår hjälp.
/Petter Billinger, Örebro
-
Ikväll testar vi vår första räknestuga på webben!
BlogginläggIkväll (tisdag 29 sept) och imorgon onsdag kl 18-21 ska vi genomföra ett test av vår räknestuga på webben. Och vi behöver din hjälp!
Precis som i en vanlig räknestuga träffar du en volontär där som kan hjälpa dig med dina studier i matematik. Ni kan chatta i video och text, ni kan rita och räkna tillsammans.
Har en mattefråga du vill ha svar på - kom till Mattecentrum Online ikväll eller imorgon och ställ den! Vi vill gärna se hur systemet fungerar och tar tacksamt emot synpunkter.
Uppdatering!
Testet är nu genomfört. Tack alla som deltog!
-
Infokvällar om att vara volontär i Mattecentrum och Kodcentrum
BlogginläggÄr du intresserad av att veta mer om Mattecentrum och Kodcentrum och vad det innebär att vara volontär?
Kul! Då är du välkommen till våra infokvällar som vi kör igång nu på vårt kansli i Stockholm. Första tillfället är onsdagen den 30 september.
Hålltider:
Info om Mattecentrum: kl 18.00 - 18.30
Info om Kodcentrum: kl 18.30 - 19.00
Plats: Grev Turegatan 44, 2 tr, i Stockholm. T-bana Östermalmstorg.Släng iväg ett mejl till rebecka@mattecentrum.se om du vill komma!
Kan du inte komma på onsdag? Ingen fara, det finns fler chanser i höst:
30/9 (v.40)
21/10 (v43)
25/11 (v48) -
Stefan i Karlstad är en av oss i Mattecentrum
BlogginläggI "En av oss" möter vi varje vecka en av alla oss som utgör Mattecentrum.
Namn:
Stefan Löfwall, KarlstadSysselsättning:
Jag sysselsätter mej med många olika saker nu när jag har gått i pension från mitt jobb på Karlstads universitet, gillar mycket att träffa folk och vara ute, t ex. På universitetet undervisade jag i matematik och matematikdidaktik ("konsten att undervisa matematik") och hade bl a studenter som skulle bli mattelärare och yrkesverksamma lärare på kompetensutveckling, ett riktigt roligt jobb! Har också tidigare erfarenhet av att undervisa på gymnasieskolan och högstadiet.Engagerad i Mattecentrum sedan:
Hösten 2014.Hur använder du matematik till vardags?
Själv har jag nytta av det matematiska tänkandet i rätt många situationer där det behövs lite logiskt tänkande eller ibland där man behöver sortera upp fakta. Ett annat tillfälle är för att förstå nyheter och artiklar med en hel del statistik och sannolikhetsresonemang och diagram. Många av mina studenter har varit förvånade över att man använder så mycket matematik i andra ämnen som ekonomi, datakunskap och tekniska ämnen, för att nämna några.Vad har du pluggat?
Förutom en hel del matematik och matematikdidaktik också fysik, kemi och lärarutbildning.Varför gillar du matte?
För att det är så roligt att fundera på och lösa matteproblem! Det är också roligt att fundera på hur en annan människa tänkt när den kört fast i ett matteproblem, förstå var det spricker och hjälpa till på rätt ställe - inte bara trycka på mitt tänkande!Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
Det är en härlig känsla när man ser glädjen hos eleverna när polletten trillar ner. Det är så mycket som hänger på självförtroendet - många har mycket bättre förutsättningar än de tror.
Vilken är din favoritformel? Varför?
Lite otippat kanske, men en av dem...konjugatregeln! Den kan förklara flera roliga saker, samband som man lätt kan upptäcka.Varför blev du volontär?
Det är roligt och känns meningsfullt. Kul att hjälpa till med något man är bra på och där det är många som behöver hjälp.
Vilket är ditt bästa minne som volontär?
Svårt att peka ut det bästa, så klart något av tillfällena då någon förstått något som varit svårt och börjat känna mer självförtroende.Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
Det är en lugn, skön stämning, ingen stress.