Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Nu är rutavdraget för läxhjälp avskaffat

    Blogginlägg

    undefined

    Från och med den 1 augusti finns det inte längre möjlighet att göra rutavdrag för läxhjälp.

    Så, vad innebär detta för Mattecentrum? Inte så mycket alls, faktiskt.

    Det som är viktigt för oss är att alla ska ges samma möjligheter till att bli duktiga på matematik. Vecka 37 ser vi fram emot vår terminsstart för räknestugorna. Varje vecka finns det då möjlighet för alla elever att komma till oss och få kunnig och engagerad hjälp i matematik, som dessutom är helt gratis. Vårt pluggverktyg Matteboken.se håller öppet dygnet runt. Dessutom har flera spännande nyheter till hjälp för dig som pluggar matte som vi kommer att presentera under hösten.

    Välkomna till Mattecentrum, alla gamla och nya elever!

  • Brynäs IF och Mattecentrum ska slå världsrekord i matematik!

    Nyhet

     undefined

    I höst tänker Brynäs IF och Mattecentrum slå världsrekord. Då ska Gavlerinken Arena bli världens största räknestuga när över 2500 barn och unga ska plugga matte tillsammans. Detta blir den första höjdpunkten på det samarbetsavtal som de båda föreningarna nu har tecknat.

    I projektet En bra start vill Brynäs IF arbeta för alla barns rättigheter och möjligheter till en bra start i livet. Projektet är en del i det femårsavtal som Brynäs IF har skrivit tillsammans med FN:s barnrättsorganisation UNICEF. Delområdet ”Förebilder” sin utgångspunkt i barnkonventionens 28:e artikel, ”Varje barn har rätt till utbildning”.
    Alla elever har inte samma förutsättningar att klara kunskapsmålen i skolan. Alla har inte föräldrar eller vänner som har tid eller kunskap att hjälpa till med studierna, alla har inte heller råd eller lust att betala för hjälp.

    I synnerhet är matematik en stor utmaning för många under skoltiden. Därför har Brynäs IF nu också tecknat ett samarbetsavtal med oss på Mattecentrum. Tillsammans vi arbeta för att stärka mattekunskaperna bland skolelever i Gävleborgsregionen.

    Samarbetsavtalet mellan Brynäs IF och Mattecentrum löper över tre år. Som start på samarbetet öppnar en ny räknestuga på Sätraskolan i Gävle till höstterminstarten. På sikt kommer fler räknestugor etableras så att ännu fler elever i Gävleborg kan få gratis hjälp med sina studier i matematik.

    Men samarbetet ska inte bara leda till nya räknestugor. Senare i höst ska de båda föreningarna att ge sig på att slå ett världsrekord tillsammans. Då ska nämligen världens största räknestuga arrangeras i Gavlerinken Arena i Gävle. Idag innehas världsrekordet av Nigeria där 2300 elever vid ett tillfälle samlades för att tillsammans studera matte.

    –  Världens största räknestuga blir ett roligt sätt att lyfta matematiken bland barn och unga. Grundläggande kunskaper i matematik är en demokratisk rättighet, anser vi på Mattecentrum. Mattecentrum och Brynäs IF delar ett starkt engagemang för unga människor. Vi valde Brynäs IF för att de är ett av Sveriges starkaste idrottsvarumärken och för att de tydligt arbetar för att skapa vinnande lag även vid sidan av isen, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum.

    - Rätten till utbildning är en av Barnkonventionens artiklar som vi arbetar särskilt med i En bra start. Dessutom är just matematik ett av de ämnen som barn i Sverige har störst utmaningar med och vi gillar utmaningar i Brynäs IF. Att få anta den utmaningen tillsammans med Mattecentrum känns inspirerande, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör i Brynäs IF.



    Om ”En bra start”

    En bra start är en verksamhet inom Brynäs IF. Verksamheten bidrar till att fler barn får rätt till utbildning, lek, vila och fritid genom att komplettera skolmiljön, stärka eldsjälar och ledare samt genom att ge alla barn möjlighet att delta i kreativa och meningsfulla aktiviteter på deras hemmaplan. En bra start bidrar även till att fler ungdomar kommer ut i praktik och på sikt bidra till att de får anställning, börjar studera eller startar egna företag. En bra start tar avstamp i FN:s barnkonvention, och görs tillsammans med UNICEF och Brynäs IF:s starka partners och i samverkan med många andra goda krafter och föreningar. Arbetet bedrivs lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

    En bra starts sociala partner är: UNICEF
    En bra starts huvudpartners är: Gävle kommun, Länsförsäkringar Gävleborg och Bauer
    En bra starts officiella partners är: Gevalia, BillerudKorsnäs, Gävle Energi, Gavlegårdarna och Gavlefastigheter


    Läs pressmeddelandet

    Läs om samarbetet på www.brynas.se

  • Vilken succé det var igår!

    Blogginlägg

    undefined

    Igår kväll arrangerade vi och Kodcentrum vårt seminarium i Westanders trädgård i Visby. Och vilken succé det blev! Ungefär 300 personer kom för att lyssna på vårt panelsamtal om framtidens arbetsmarknad.

    Här är några kommentarer från Twitter:

     

     

     

     

  • Stefan Löfven hyllar Mattecentrum

    Nyhet

    Under årets partiledartal i Almedalen lyfte Stefan Löfven fram Mattecentrum och grundaren Johan Wendt som ett lyckat exempel på hur människor utvecklar sig själva och på det sättet också tar ansvar för hela samhällets utveckling.

    Stefan Löfven valde att inleda sitt partiledartal i Almedalen med att berätta om vad som värmer hans hjärta. Hans första exempel var Mattecentrum och dess grundare Johan Wendt. Löfven berättade om hur Johan fick frågan från en grannflicka om han kunde hjälpa henne med matteläxan. Efter att flickan klarat sitt prov, dessutom med betyget VG berättade hon att hon inte trodde att VG var ett betyg för såna som henne.

    Löfven fortsatte att berätta att det blev händelsen som fick Johan Wendt att starta Mattecentrum. En ideell förening som i dag finns i 28 städer och varje månad hjälper 250 000 elever med att plugga matte.

    - Är det något som värmer mitt hjärta är det när människor utvecklar sig själva och på det sättet också tar ansvar för hela samhällets utveckling, säger statsminister Stefan Löfven.

    Mattecentrum lyfts ofta fram som ett framgångsrikt exempel på socialt entreprenörskap. Tidigare har föreningen utsetts till Europas näst bästa sociala innovation av Europeiska investeringsbanken.

    - ­Det känns fantastiskt att få ett sånt erkännande från Stefan Löfven. Mattecentrum är vad det är i dag tack vare att tusentals människor engagerat sig ideellt. Det är de som förtjänar alla hyllningar, säger Johan Wendt, Mattecentrums grundare.

    Se Stefan Löfvens tal här

  • Tobias är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter du oss som utgör Mattecentrum. Den här veckan träffar vi Tobias som är volontär i Luleå.


     

    undefined

    Namn:
    Tobias Tonvall, volontär i Luleå

    Sysselsättning:
    Student, pluggar sista året till Civilingenjör

    Engagerad i Mattecentrum sedan: 2014

    Hur använder du matematik till vardags?
    Som civilingenjörsstudent sysslar jag mycket med matematik. Själva matematiken är ofta inte särskilt invecklad, men det gäller att klara av att hålla mycket siffror och formler i huvudet, och då behöver jag ha grunderna med mig i bakhuvudet. Annars blir det svårare att behålla fokus på uppgiften och skapa mig en bild av hur jag ska lösa den, och det blir lätt hänt att jag gör slarvfel och måste spendera tid på att söka reda på och rätta till misstag.

    Varför gillar du matte?
    Jag har nog ingen särskild passion för matte, jag har bara alltid haft lätt för det och upptäckt att jag är bra på att förklara det för andra.

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Att få använda mig av mina kunskaper för att hjälpa fram andra.

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Jag kommer inte på någon särskild faktiskt, men det som är roligast att hjälpa elever med är att styra upp deras lösningsmetodik, ibland ser jag elever som förlorar sig i sin dåliga struktur i kollegieblocket och det är ju onödigt. Det blir så mycket lättare att förstå när man lärt sig hur man löser en uppgift på pappret steg för steg.

    Varför blev du volontär?
    Jag har länge varit sugen på läraryrket och hade nog blivit mattelärare om lönen och arbetssituationen varit bättre vid tiden då jag skulle välja universitetsutbildning. Än idag funderar jag på att läsa till lärarkompetens efter min civilingenjörsexamen.

    Mattecentrum är ett sätt för mig att få känna lite på hur det är att ha kontakt med elever i klassrummet och att få öva på att förklara och vara pedagogisk. Det är väldigt utvecklande.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Jag blev imponerad av en gymnasieelev jag hade ett samtal med på en mattestuga. Vi pratade en del om hur det är att plugga på universitet, vilket hon ville göra efter studenten, och sedan sa hon att hon hade svårt för matte, och att hon var tvungen att plugga hårt för att klara kurserna och ta sig vidare. Jag sa till henne att hon skulle vara stolt över att ha förmågan att kunna jobba hårt för att nå sina mål och att det är viktigare än att ha talang, för sedan kommer hon att vara van vid att arbeta målmedvetet, medan de som haft "lätt för sig" (mig själv inräknad) inte klarar av att möta svårigheter och utmaningar lika bra när de förr eller senare kommer.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Det var lite skrämmande först, särskilt när jag var volontär på ett högstadium, men det gäller att komma ihåg att man är vuxen nu och faktiskt är rätt mycket äldre och mognare, även om det känns som att vara tillbaka i tonåren när man går genom skolkorridoren på väg till klassrummet.

    Vissa sitter tyst och arbetar och ber aldrig om hjälp utan vill antagligen bara ha någonstans att sitta och plugga. Andra ber om hjälp ibland, och några kommer till räknestugan specifikt för att de har mycket att plugga in inför ett prov och dem får vi hjälpa mycket. En del gillar att prata och det är roligt, det blir ofta intressanta diskussioner, men det är ju såklart viktigt att hålla det på rätt ljudnivå. Jag har ännu inte sagt åt någon att dämpa sig, det brukar räcka med att visa vägen med mitt uppträdande.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum?