Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Johan Wendt lämnar Mattecentrum

    Nyhet

    Mattecentrums grundare och ordförande Johan Wendt lämnar Mattecentrum och går vidare mot nya utmaningar. Här är hans avskedsbrev.

    undefined

    Dags att göra slut. Säga hejdå. Det är jag och inte du.

    7,5 år senare lämnar jag nu Europas största ideella läxhjälpsverksamhet bakom mig. Hundratusentals barn och unga får gratis hjälp varje månad fördelat på tre länder. Sedan start har flera miljoner människor fått hjälp.

    Det här hade inte gått ensam. Jag vill tacka alla ni som har hjälpt mig. Ni är många. Väldigt många. Jag älskar er allihopa. Ni som valde att inte hjälpa mig. Det är okej.

    Beslutet har vuxit fram de senaste åren, verksamheten går bra. Riktigt bra. Vi har stabilare ekonomi än någonsin, starkare varumärke, en armé av fantastiska volontärer och ett grymt kansli.

    Detta kryddats med en ganska ny och awesome generalsekreterare som ska styra skeppet vidare med hjälp av en snart vald ny ordförande.

    Man ska lägga av när man är på topp. När man känner sig trygg. Där är jag nu. Jag tänker inte säga lycka till till de som jobbar vidare, jag vet att det kommer gå bra för er.

    Vilken galen resa det har varit, vilka underbara, varma och härliga minnen jag har kvar, vilka fantastiska människor och vänner jag har träffat.

    Vad som händer härnäst det vet jag inte. Jag håller på att avsluta manus till en ny bok med min medförfattare. Till hösten står jag där jag började fast med en massa erfarenhet. Kanske blir jag erbjuden ett spännande jobb, om inte så får jag starta något nytt. Nu vet jag hur man gör i alla fall.

    /Johan Wendt

  • Fredrik är en av oss

    Blogginlägg

    I en av oss möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.


     

    undefined

    Namn:
    Fredrik Härlin, volontär i Uppsala

    Sysselsättning:
    Har precis fått jobb som högstadielärare

    Engagerad i Mattecentrum sedan:
    VT2015

    Hur använder du matematik till vardags?
    Jag använder matematik till att med hjälp av datorn skapa simuleringar av magnetiska fenomen.

    Vad har du pluggat?
    Fysik och tillämpad beräkningsvetenskap

    Varför gillar du matte?
    För att man kan använda matematik i allt från ekonomi till rymdfysik och matlagning.

    Vad är det bästa med att vara volontär i Mattecentrum?
    Att se elevernas vilja att lära sig.

    Vilken är din favoritformel?
    Min favorit-formel måste vara derivatans definition eftersom derivator återfinns i många formler som beskriver vardagliga fenomen som gravitation och ljudvågor.

    Varför blev du volontär?
    För att jag gillar att förklara när någon har frågor om det jag kan.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Mitt bästa minne är när jag fick två kompisar att förklara en uppgift för varandra medan jag bara ställde frågor. Oftast kan eleverna uppgiften innan de börjar, de är lite osäkra bara.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Det är som att jag träffar kompisar som delar samma intresse och vilja att lära sig mer inom matematik. Underbar känsla!


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum?

  • Välkommen på vår årsstämma

    Nyhet

    Alla medlemmar i Mattecentrum är hjärtligt välkomna på Mattecentrums årsstämma 2015.

    Mötet äger rum på Mattecentrums kansli, Grev Turegatan 44 i Stockholm, 7 juni kl 13-16.

    Anmäl deltagande i förväg till osa@mattecentrum.se

    Möteshandlingar

  • Emil är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.


    undefined

    Namn:
    Emil Hjalmarsson, Jönköping

    Sysselsättning:
    Hårdvaruutvecklare på Saab

    Engagerad i Mattecentrum sedan:
    Våren 2014

    Hur använder du matematik till vardags?
    Jag räknar ganska mycket i mitt arbete. Vi håller på med höghastighetsbussar på datorkort och då är det mycket matte inblandat när man ska räkna ut hur signalen kommer att bete sig.

    Sen håller jag på med digital signalbehandling och det är nästan bara matte. När man tänker efter så räknar man ju nästan jämt. Nu är det räntor som gäller, det går att krångla till det ordentligt med om man tycker att det är kul.

    Vad har du pluggat?
    Civilingenjör i teknisk fysik & elektroteknik i Linköping.

    Varför gillar du matte?
    Det är förutsägbart och logiskt, inget flum ;). Passar mig perfekt. Man tänker ju inte ens på att det är matte man håller på med ibland, det är bara ett verktyg som man använder.

    Jag tyckte det var lite kul på högskolan när man kämpade med matten och inte fattade någonting. Sen pluggade jag fysik och använde mig av matten utan att tänka mig för och då gick det plötsligt jättebra.

    Vad är det bästa med att vara volontär i Mattecentrum?
    Man märker att eleverna som kommer är tacksamma för hjälpen de får. Ibland räcker det kanske att man sitter bredvid i fem minuter och pratar om gränsvärden för att det ska släppa för dem och så går de från noll koll till att känna sig rätt säkra. Sen är det härligt när de kommer efter ett prov och berättar att det gått skitbra!

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Det får nog bli fouriertransformen. Utan den hade jag inte klarat mig många timmar. Att jag använder den är väl att ta i men att bara förstå hur den fungerar hjälper mig i jobbet. Och det är det inte alla som gör!

    Varför blev du volontär?
    Jag tänkte att två timmar varje måndag inte är en speciellt stor uppoffring för mig. Och om det hjälper någon så är väl det bra. Sen är var det rätt skönt att få känna sig lite duktig genom att göra nåt man vet att man kan.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Det var en tjej som skulle skriva högskoleprovet här i våras som kom stadigt varje måndag ett tag. Hon var superfokuserat och väl förberedd när hon kom och hade väldigt specifika frågor om matte hon vill prata om. Hon var jättenöjd med all hjälp hon fått och när jag träffade henne på stan ett tag efteråt hade provet gått jättebra!

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Nu när börjar man lära känna eleverna är det ganska avslappnat. Man har redan koll på vissa av talen de har problem med och vet hur mycket hjälp de behöver för att komma vidare. Sen gillar jag att en del frågar om annat också, som fysik, kemi och hur saker och ting funkar på högskolan.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum? Kolla här!

  • Ja, alla ska ha samma chans att lyckas

    Blogginlägg

    Det var roligt att läsa att Jenny Strömstedts dotters mattelärare har tipsat om Mattecentrum. Mattecentrum är en ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever över hela Sverige. Vi driver räknestugor i 28 städer och Matteboken.se på webben. Allt vi gör är gratis och alla är välkomna, oavsett ens ålder, bakgrund eller kunskapsnivå. Vi anser att grundläggande kunskaper i matematik är en demokratisk rättighet. Vi vill att fler ska lyckas med sina studier i matematik.

    Mattecentrums verksamhet bygger på att människor som är duktiga på matematik vill vara volontärer och dela med sig av sina kunskaper. Ca 450 personer ägnar en del av sin fritid åt att hjälpa till i Mattecentrums räknestugor. Till vardags arbetar de som till exempel ingenjörer, matematiker och naturvetare. De ställer upp för att det är roligt och för att det är viktigt. Frågar en elev varför hen ska lära sig derivata, kommer aldrig någonsin en volontär i Mattecentrum att svara ”för att det står i kursplanen”.

    Läxor eller inte läxor, det är inte vår fråga att avgöra. Och egentligen spelar det inte vara så stor roll för oss. Visst kommer elever till oss med en satt läxa som de vill ha hjälp med. Men oftast är det viljan att förstå mer så att en hänger med bättre på lektionen som får en elev att besöka en räknestuga. Matematik är ett diskussionsämne, det handlar om att lösa problem. I våra räknestugor finns det alltid någon att resonera med om talen och hur en ska tänka. För vid fler infallsvinklar blir det enklare att förstå, och det är förståelse det handlar om. Därför är vi är ett komplement till skolans utbildning.

    Ska läxhjälp ske i skolans regi? Ja. Också. Men det finns stora poänger med att det inte är skolan som anordnar läxhjälp. Som elev kan det kännas mycket tryggare och bättre att få hjälp av en annan person än den som sätter betyg. För att elever ska kunna få hjälp av Mattecentrum eller någon annan ideell förening behöver skolan inte anställa mer personal. Fritidspersonalen behöver inte ägna sin tid åt att få någon att förstå matte. Föräldern behöver inte betala en läxhjälpare per timme. För eleven är hjälpen gratis.

    Oavsett om läraren ger en läxa eller inte kommer inte alla elever att förstå allt som gicks igenom på lektionerna. Vissa har föräldrar som kan hjälpa till, men vad gör vi med resten av eleverna? Här om året tillät en lärare i Malmö inte eleverna att ta med sig matteboken hem – kunskapen skulle in under lektionstid och alla skulle ha samma förutsättningar. Det är ingen bra väg att gå.

    Matematik är inte bara ett oerhört viktigt ämne, ett ämne som kan verka svårt och abstrakt. Matematik är faktiskt väldigt roligt att lära sig. Och fler behöver bli bra på det. För att bli duktig på matte behöver alla öva, från eleven som kämpar för att få godkänt till den som tänker sig gå vidare till en matematiktung högskoleutbildning. För att springa fort och länge måste man träna. Ingen säger att skolan har misslyckats med idrottsundervisningen för att elever söker sig till idrottsföreningar.

    /Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare

    Läs Jenny Strömstedts krönika på Expressen.se