Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Bengt-Erik är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.


    undefined

    "Efter fem terminer är det fortfarande lika stimulerande och utmanande att möta elever i räknestugan. De läser olika kurser på olika nivåer, men har gemensamt att de vill satsa arbete på att klara detta ämne. De går på gymnasiet eller komvux eller läser matte på distans."

    "Som volontär har man tid att sitta ner i lugn och ro och resonera runt uppgifterna. Det är spännande och kul att ställa om hjärnan mellan olika tillämpningar av skiftande svårighetsgrad."

    "Under många år undervisade jag på LTH i numerisk analys. Matten vållar mig inga större svårigheter, även om vissa kunskaper legat i träda sedan gymnasietiden för 60 år sedan. Det man en gång förstått, har satt sina spår! Utmaningen ligger i stället i att hitta bra förklaringar, inte bara en metod av typ kokboksrecept för att lösa ett specifikt räkneexempel, utan en förklaring som lyfter fram sammanhang. I uppgiften som pedagog kommer jag alltid att göra nya erfarenheter och ha mera att lära."

    /Bengt-Erik, volontär i Halmstad


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum? Kolla här!

  • Christofer är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.


    undefined 

    Namn:
    Christofer Ohlsson

    Sysselsättning:
    Mjukvaruutvecklare på Actor Smart Visitor System, samt projektledare för Mattecentrum i Gävle.

    Engagerad i Mattecentrum sedan:
    Hösten 2014.

    Hur använder du matematik till vardags?
    Dels i rena vardagssituationer, naturligtvis. Det kan röra sig om överslagsräkning i mataffären eller planering av lån och sparande. Men då jag skriver datorprogram både på jobbet och på fritiden finns matematiken alltid närvarande. Ofta inte uttalat, utan mer i form av matematisk intuition som efter många års matematikgympande kan hjälpa mig få en snabb aning om t ex hur någon viss serie eller funktionen växer med storleken på indatat. Men ibland händer det att jag mer explicit får användning av gymnasie- och högskolematematik i form av seriesummor, matrismultiplikation, differensekvationer och annat. Det är lika roligt varje gång det sker!

    Vad har du pluggat?
    Jag har samlat på mig några terminer inom exempelvis statsvetenskap och journalistikvetenskap genom åren, men det jag huvudsakligen pluggat är Dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle.

    Varför gillar du matte?
    Jag tror att det som främst tilltalar mig med matematik är dess “renhet”. Vilket också gäller den närbesläktade datavetenskapen, som jag är väldigt förtjust i. Här finns frågeställningar och svar som är väldigt teoretiska till sin natur, och som kan förstås och lösas mer eller mindre uteslutande med tankekraft.

    Vad är det bästa med att vara volontär i Mattecentrum?
    Bland det bästa jag vet är att lära ut saker till den som är villig att lära sig. Något som utmärker Mattecentrums verksamhet är att alla elever som dyker upp gör det av egen fri vilja och med en stor vilja att lära sig.

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Egentligen brukar jag fastna för tankeexperiment och dylikt, snarare än enskilda formler. Jag känner gränslös förundran inför det faktum att den engelske matematikern Alan Turing redan på 30-talet, innan det vi idag kallar datorer ens existerade, bevisade det så kallade Stopproblemet, vilket har långtgående konsekvenser för vår förståelse av datorer än i våra dagar. Och hur förunderligt är inte Cantors diagonalargument? Eller den komplexitet som det till synes enkla “Game of life” av John Conway ger upphov till? Men om jag ändå ska välja en favoritformel blir det på rent estetiska grunder. Det gyllene snittet är, oavsett hur man väljer att ställa upp det, till sin natur djupt harmoniskt: 1 + 1/φ = φ. Också detta med ganska långtgående konsekvenser, inte bara inom matematiken, utan också vanligt förekommande i naturen.

    Varför blev du volontär?
    Återigen handlar det om glädjen i att få bidra till att hjälpa den som själv vill bli hjälpt. Oavsett om personen i fråga kommer till oss för att klara godkäntgränsen på nästa prov, den som kommer för att få ytterligare stimulans, till den som längtar efter matten på högskolan.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Jag minns nog huvudsakligen många mindre detaljer, snarare än någon enskild större händelse. Varje räknestuga innehåller mängder av glädjeämnen i form av elever som själva resonerar sig fram till en lösning helt utan vägledning, återkommande besökare som gjort stora framsteg, eller bara något så enkelt som ett leende och ett “tack”.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Jag skulle beskriva vår räknestuga i Gävle som väldigt familjär och informell. Den som behöver hjälp behöver sällan vänta länge med handen i luften och vi kan i regel kosta på oss lite småprat och skämtande volontärer och elever emellan. Men med våra ambitiösa besökare vore allt annat än en god stämning otänkbart.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum? Kolla här!

  • Tobias Priemer är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.


    undefined

    Namn:
    Tobias Priemer, Malmö

    Sysselsättning:
    Mjukvaruutvecklare på Microsoft

    Engagerad i Mattecentrum sedan:
    Våren 2013

    Hur använder du matematik till vardags?
    Jag använder matematik dagligen i mitt arbete där jag utvecklar algoritmer för bildbehandling. Eftersom en digital bild består av en stor mängd siffervärden så är det naturligt att verktygen man använder är matematiska metoder.

    Till vad har du pluggat?
    Civilingenjör i teknisk matematik.

    Varför gillar du matte?
    För att det både finns en skönhet i den rena matematikens formler och logiska slutsatser. Och för att matte är ett universellt språk som används inom vitt skilda forskningsområden och yrken.

    Vad är det bästa med att vara Mattecentrum-volontär?
    Att få dela med mig av mina mattekunskaper och att ibland inte bara hjälpa till hur man räknar ut svaret utan även lyckas förmedla varför man löser en uppgift på ett visst sätt till eleven.

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Fouriertransformen och andra liknande transformer som gör det möjligt att ta en stor mängd data och göra om det till hanterbara och meningsfulla värden, vilket ger många praktiska användningsområden.

    Varför blev du volontär?
    För att jag ville hjälpa de elever som kanske inte har det extra stöd de behöver hemma för att klara av matten, men som ändå är så motiverade att de vill komma hit på sin fritid för att klara av mattekursen.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Det är alltid tillfredsställande när man har tid att sitta ner en längre tid och gå igenom ett helt stycke i matteboken. Till slut märker att eleven verkligen har förstått och känner sig trygg med att lösa liknande uppgifter på ett kommande prov.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Genuint. Eftersom både volontärer och elever är där av egen vilja så vet alla är motiverade och intresserade av förklara/förstå matten.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum? Kolla här!

  • Idag, igår och imorgon är det Läxhjälpsdag hos Mattecentrum

    Blogginlägg

    Idag arrangerar Stiftelsen Läxhjälpen Nationella läxhjälpsdagen. Det är ett bra initiativ. Läxhjälp är avgörande för att tusentals elever ska kunna gå igenom skolan med goda resultat. Vi är många aktörer; ideella föreningar, stiftelser och företag, och alla har vi våra specialiteter och fyller olika behov som elever har.

    Idag onsdag kommer Mattecentrum hålla öppet våra räknestugor i 22 orter över hela Sverige. Ca 7000 personer kommer använda vårt pluggverktyg Matteboken.se. Varje månad hjälper Mattecentrum över 200 000 elever med matematik. Vår verksamhet bygger på ideellt engagemang, på att människor som är duktiga på matte vill dela med sig av sina kunskaper. Och allt vi gör är helt gratis att ta del av. Vi är öppna för alla, oavsett vilken ålder, bakgrund eller kunskapsnivå du har. Idag onsdag är det läxhjälpsdag på Mattecentrum. Det var det igår också. Och imorgon.

    /Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare

  • Sebastian är en av oss

    Blogginlägg

    I serien "En av oss" möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum.


    undefined

    Namn:
    Sebastian Everett Eriksson

    Sysselsättning:
    Mentorskapsansvarig för Den ideella föreningen Intize, samt student på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

    Engagerad i Mattecentrum sedan:
    Våren 2013

    Hur använder du matematik till vardags?
    På jobbet och i studierna, inte alls! Däremot använder jag mig hela tiden av det matematiken har lärt mig. När jag programmerar till exempel är det som att lösa logiska pussel, och genom att lära mig matte har jag lärt mig att inte bli rädd när jag inte förstår direkt. Allt tar sin tid och när jag fastnar på ett svårt problem vet jag att det är bara att sitta och klura en stund, så släpper det. Det har allt mitt mattepluggande hjälpt mig med.

    På fritiden håller jag också på med matte på samma sätt som konstnärer målar med ett blankt papper och lite inspiration. Det är inte många som tänker på det, men du behöver inte vara forskare för att komma på egna frågor och förklaringar i matematiken, utan varken böcker eller kurser. Det är jätteroligt och jag brukar alltid ta med mig de extra kluriga frågorna jag får på räknestugorna och hitta nya förklaringar för dem. Både hemma och på räknestugan i sig, när jag får tid över.

    Det hjälper också jättemycket när jag ska förklara samma fråga igen för någon annan, för då har jag hittat nya sätt att hjälpa personen att förstå!

    Vad har du pluggat?
    Jag gick Naturvetenskapsprogrammet Miljö/Hälsa på Globala Gymnasiet i Stockholm. Därefter började jag på Väg- och vattenbyggnadprogrammet (nu Samhällsbyggnad) på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, som jag avslutat andra året på.

    Varför gillar du matte?
    Till en början gjorde jag det för att jag var bra på det. Om andra kurser gick dåligt i skolan hade jag alltid matten som tröst, för där gick det alltid bra. Men det var en stund på högskolan som jag tappade intresset. Då var det alldeles plötsligt inget speciellt att kunna matematik.

    Det var först när jag upptäckte hur jag kan skapa egna mattekluringar och komma på egna förklaringar som det blev riktigt roligt, och där har bland annat räknestugorna hjälpt mig hitta intresset igen.

    Med andra ord slutade jag hålla på med matte för visa att jag var duktig, utan började istället göra det för att det är kul och utmanande. Matte för mattens skull helt enkelt. Och för att det är kul att hjälpa andra att förstå det.

    Vad är det bästa med att vara volontär i Mattecentrum?
    Friheten och tacksamheten. Jag är volontär en dag i veckan för att jag vill det och de jag hjälper blir så glada över att jag gör det. Att jag jobbar gratis gör det så mycket roligare eftersom jag inte får samma förväntningar på mig utan vågar testa nya sätt att hjälpa till. Hade jag fått lön hade det inte varit samma sak.

    Vilken är din favoritformel? Varför?
    Eulers formel, e^(ix) = cos(x) + i*sin(x). Det är ett samband mellan exponentialfunktioner, trigonometri och imaginära tal som verkar komma från ingenstans. Och som dessutom råkar vara oerhört användbart till att beskriva alla typer av vågor, bland annat ljudvågor och elektromagnetiska vågor. Ett vackrare samband finns inte.

    Varför blev du volontär?
    Innan jag blev volontär hade jag hjälpt en vän till mig med grundskolematten, vilket jag saknade efter jag flyttade till Göteborg. Det var något avslappnande och frigörande i det. När jag upptäckte Mattecentrum bestämde jag mig för att hjälpa andra att förstå var någonting som jag ville fortsätta med. Att det är just matematik jag hjälper till med är en bonus, eftersom det är ett sådant utmanande och kreativt ämne.

    Vilket är ditt bästa minne som volontär?
    Uj, det händer så mycket på räknestugorna att jag har svårt att komma på något som är bättre än de andra. Det händer ofta att jag testar en ny förklaring som är lättare att förstå på djupet. Senast jag beskrev likformighet var extra roligt eftersom jag gjorde det utan formler. Jag fick två personer att komma fram till svaret själva genom att beskriva hur en längd påverkas när en geometrisk figur förstoras fördubblar du ena längden fördubblar du även de andra. Det är den bästa feedback du kan få som volontär, att lösningen känns så naturlig att de kommer fram till den själva.

    Hur skulle du beskriva mötet i räknestugan?
    Enkelt och avslappnat. För det mesta har vi gott om tid att ge bra förklaringar i vår räknestuga vilket gör det lättare att fördjupa sig i elevernas frågor.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum? Kolla här!