Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Odella är en av oss

    Blogginlägg

    I "En av oss" möter du varje vecka en av oss som utgör Mattecentrum. Först ut är Odella som är volontär på Södra Latin och snart även i Södermalmsskolan i Stockholm.


    undefined

    Namn:
    Odella Schattin

    Sysselsättning:
    Egenföretagare, sysslar med konsulttjänster inom scenkonst samt översättning av skönlitteratur från svenska till engelska.

    Volontär i i Mattecentrum sedan:
    Hösten 2010

    Hur använder du matematik till vardags?
    Jag är ett stort fan av att skriva formler i Excel t ex, men använder matte även för att t ex avgöra vilka produkter som är mest prisvärda när jag veckohandlar. Man ska inte alltid köpa det som kostar minst, det kan visa sig vara dyrast om man räknar proportionellt.

    Vad har du pluggat?
    Jag har en magisterexamen i psykologi.

    Varför gillar du matte?
    Matte är så användbart. Dessutom är det så roligt att lösa kluriga uppgifter. Ju klurigare, desto mer tillfredsställande.

    Vad är det bästa med att vara volontär i Mattecentrum?
    Kontakten med ungdomarna, så klart. Men även att jag brukar lära mig något själv på varje räknestuga. Jag har det som mål, så att säga.


    Vill du också bli volontär i Mattecentrum? Kolla här!

  • Matematikkunskaper är en demokratisk rättighet

    Blogginlägg

    Svar på krönika av Jens Lindqvist, Nyheter24:s sportredaktör


    Jens Lindqvists resonemang går i korta drag ut på att matematikens betydelse övervärderas både på högskoleprovet men också i skolsystemet. Matematik är ett kärnämne som en behöver ha godkänt i för att få gymnasiebehörighet. Desto fler matematikkurser en läser under gymnasiet desto fler universitetsutbildningar öppnas för dig, och att ha läst matte ger meritpoäng. Han menar att det räcker med att behärska de fyra räknesätten och procent för att klara det dagliga. Han frågar även om vi verkligen lär oss mer om vårt samhälle genom att kunna mer matematik.

    Jo visst, alla skriver nog under på att undervisningen i matematik i dag inte ger önskvärda resultat. Vi är också övertygade om att Jens inte är ensam om sin attityd till matematiken, det skolämne som slår hårdast mot självkänsla och självförtroende. Vi tror inte lösningen är att förkasta matte som någonting onödigt och övervärderat bara för att det är svårt och något många har bekymmer med. Därför kan vi inte låta dessa tankar passera okommenterat. Rätt väg måste väl ändå vara att hjälpa eleverna att lyckas? För oss är grundläggande matematikkunskaper en demokratisk rättighet. Alla ska kunna tillräckligt mycket för att ta kloka ekonomiska beslut, inte bli lurade av marknadsföring eller fastna i komplicerade abonnemangslösningar.

    Jens klarar sig säkert alldeles utmärkt med fyra räknesätt och procent och arbetar som sportjournalist, en uppskattad yrkeskår som skänker mycket glädje åt oss idrottsintresserade. Samtidigt träffar vi många företag och yrkesgrupper som till skillnad från Jens önskar att dagens unga som ska anställas i framtiden ska kunna mer matematik. Det är allt ifrån ingenjörer som utvecklar nya produkter, analytiker som förklarar vår värld med hjälp av statistiska och matematiska modeller till revisorer som granskar bolags räkenskaper och förhindrar att pengar förskingras.

    Vi tror också att Jens sätter fingret på en viktig punkt. Men han gör det med fel utgångspunkt. Tillsammans med internationella mätningar och jämförelser vittnar de ideellt engagerade i vår verksamhet om elevernas bristande kunskaper även på väldigt grundläggande nivå. Låt oss se problemet för vad det är. Innan vi hetsar upp oss över vad derivata egentligen är bra för behöver vi se till att alla klarar det mest grundläggande. Gymnasiematematiken är ju, precis som Jens önskar, redan i dag valbar. Den som inte är intresserade behöver ju faktiskt inte läsa särskilt mycket matematik.

    Rasmus Ornstein, Verksamhetschef Mattecentrum

  • Mattecentrum har en av Sveriges 100 bästa sajter

    Nyhet

    undefined

    Tidningen Internetworld har tillkännagivit de utvalda sajterna i 2015 års Topp 100. Under kategorin utbildning hittar vi sajten du är inne på just nu - Mattecentrum.se!

    Sajten stod klar till vår höstterminsstart i september 2014. För konstruktionen svarande Obviuse.

    Vinnaren i kategorin utbildning presenteras inom de två kommande veckorna. Övriga nominerade i kategorin Utbildning är:

    Studera.nu
    Uppsala universitet
    Högskolan Dalarna
    Handelshögskolan

    Läs mer om Top 100 på Internetworld.se

     
    UPPDATERING

    Internetworld hade rört till det en aning. När väl vinnaren i kategorin utbildning nu tillkännagavs var det Matteboken.se som istället var nominerad. Och det var ju lika roligt det. Nu fick vi ju faktiskt med både Matteboken.se och Mattecentrum.se på listorna. Och Matteboken.se får njuta av att vara på listan för andra året i rad. :D

    Topp100 2015: De fem bästa utbildningssajterna

  • Helsingborg!

    Nyhet

    undefined

    Nu öppnar Mattecentrum en räknestuga i Helsingborg!

    Tycho Braheskolan, tisdagar 17:00 - 19:00

    Start 3 mars. Hjärtligt välkommen!

  • Två nya räknestugor i Göteborg!

    Nyhet

    undefined

    Veckan efter sportlovet, vecka 8, startar två helt nya räknestugor i Göteborg:

    Samma vecka flyttar räknestugan i Frölunda från Frölundaskolan till Frölunda Kulturhus:


    – Det är kul att vi öppnar upp i områden där vi inte funnits förut. På detta sätt når vi ännu fler elever och kanske grupper vi inte nått innan. Vi vill vara tillgängliga för alla. Kunskap och utbildning är en demokratisk rättighet, säger Maya Pérez Aronsson, regionsansvarig för region Sydväst i Mattecentrum.