Nyheter och blogginlägg
Det här händer i Mattecentrum
-
Välkommen Moa - Mattecentrums nya medarbetare
BlogginläggMoa Landgren är ny på Mattecentrum sedan augusti 2023. Vi fick en liten pratstund med henne!
Hej Moa, berätta lite om dig själv, vad har du för bakgrund?
Hej, tack! Min bakgrund är blandad och lite brokig. Senast kommer jag från Marge Arkitekter där jag hade en bred roll. Min utbildningsbakgrund är förändringsledarskap från Kaospiloterna i Danmark.
Vad kommer du att göra på Mattecentrum?
Jag kommer kliva in och ta över rollen som medlem och föreningsansvarig och jag hoppas kunna bidra med att stötta och stärka Mattecentrums volontärer på en rad sätt .
Vad ser du fram emot med jobbet på Mattecentrum?
Jag ser fram emot kontakten med föreningarna och volontärerna och att få inblick i organisationen samt arbeta för att göra den ännu lite bättre för våra volontärer och medlemmar.
Vad har hittills varit utmärkande med Mattecentrum som organisation?
Det känns som att det finns ett ägarskap även hos volontärerna. Det som slår mig är också att vi kan erbjuda mattestöd dygnet runt, det är verkligen alltid tillgängligt, vilket är helt fantastiskt. Det finns ett stort hjärta i organisationen. Jag vill verkligen stärka det som redan finns och skapa mer synergieffekter och dyka ännu djupare i detta community genom att bygga vidare på den involvering och det stora engagemang som jag redan nu kan se finns.
Tack för pratstunden Moa, och varmt välkommen till Mattecentrum.
Vill du komma i kontakt med Moa?
Du når du henne på: moa@mattecentrum.se -
Nu finns videolektioner på svenskt teckenspråk på matteboken.se
BlogginläggNu finns även videolektioner på teckenspråk på matteboken.se! Vi är stolta över att kunna erbjuda en inkluderande inlärningsupplevelse för alla barn och unga. Filmerna är gjorda av föreningen Teckenpedagogerna och är ett välkommet tillskott på matteboken.se.
De teckenspråkiga videolektionerna sträcker sig över olika matematiska ämnen och nivåer. Fler lektioner kommer dessutom att tillkomma under sommaren och hösten 2023.
Mattecentrum har som strategi att kunna erbjuda en inkluderande och tillgänglig utbildningsmiljö för alla barn och unga. Genom att erbjuda videolektioner på teckenspråk i matematik hoppas vi kunna underlätta inlärningen för personer med hörselnedsättning och bidra till att stärka deras matematiska självförtroende.
De teckenspråkiga videolektionerna finns nu färdiga inom kapitlen ”talmängder”, ”räkneordning” och ”negativa tal” i Matte 1.
Du hittar dessa lektioner här:
Fler lektioner kommer att tillkomma, följ oss på Instagram och LinkedIn för att få uppdateringar om vår verksamhet.
-
Ekonomipejl - privatekonomiska tips för unga
BlogginläggI mitten av april höll Rasmus Larsson från Nordea föreläsningen Ekonomipejl för medlemmar i Mattecentrum. Under en knapp timme fick deltagarna ta del av många bra tips. Vi passade på att intervjua Rasmus efter föreläsningen och han börjar med att dela med sig av sina tre viktigaste budskap:
- Håll koll på dina koder och var du legitimerar dig. Ge aldrig ut dina koder till andra och kontrollera alltid innan du legitimerar dig med bank id att din legitimering verkligen är för det du tänkt. Även när du signerar något digitalt är det viktigt att alltid veta vad du signerar. Kolla gärna en extra gång!
- Ekonomins grundstenar - gör en budget för att få överblick över dina inkomster, utgifter och eventuellt sparande. Ett gott råd är att spara först och spendera sen – men spara inte ”bara för att”. Vad vill du spara till? Hur mycket vill du spara ihop? Vilken är din tidshorisont? Du kanske får avstå vissa saker nu, men det kommer vara värt det. Det finns flera olika sparformer med olika risknivå att välja mellan, från bankkonto (låg risk) till aktier (hög risk). Det kan vara en god idé att boka ett möte med din bank och få hjälp att hitta vad som passar för dig.
- Undvik lån utan säkerhet. Att låna pengar är detsamma som att använda sin framtida inkomst idag. Du köper något nu, men betalar för det senare. Lån utan säkerhet, ibland kallat sms-lån eller snabblån, är lån där du inte har behövt visa att du har en återbetalningsförmåga. När du tar ett lån utan säkerhet förbinder du dig att betala en hög ränta på beloppet du lånat, vilket innebär att varan du köpt ofta blir mycket dyrare än om du köpt den för pengar du sparat ihop eller redan hade på bankkontot. Vill du köpa något är det bästa alternativet att vänta tills du sparat ihop tillräckligt för att ha råd. Har du hamnat i en lånesituation och behöver hjälp med din privatekonomi kan du få hjälp med ekonomisk rådgivning i kommunen där du bor.
Rasmus, vi är nyfikna på dig! Hur tyckte du det var att plugga matte på högskolan?
Jag tyckte att högskolematten var mycket roligare än gymnasiematten. Man fick fördjupa sig i olika delar och om man inte mindes allt från gymnasiekurserna fanns det chans att komma i kapp för att kunna hänga med. Det tyckte jag var skönt och är något jag vill skicka med till de som funderar på högskolestudier, om man undrar om man ”klarar av” matten. Även den som till exempel tagit ett sabbatsår och fått lite avstånd till studierna på gymnasiet kommer få möjlighet att komma in i tekniker och färdigheter igen för att kunna hänga med. När det kommer till val av utbildning tror jag många skulle tjäna på att inte fokusera så mycket på om man kommer klara av det eller inte. Tänk i stället på vad du skulle tycka var kul och vad som skulle passa dig? Teoretisk matte, tillämpad matte eller finansmatte? Vet man inte vad man är bra på kan man prova sig fram utifrån intresse. Prova på, hoppa av och byt till något annat om det inte känns rätt för dig! Om du inte trivs och mår bra på utbildningen du valt är det bättre att kolla på alternativ. Man kan ofta tillgodoräkna sig kurser när man byter utbildning. Att komma på vad du inte vill plugga är också värdefullt, så att du kan välja något annat i stället. Kom ihåg att det är ditt driv och ditt intresse som kommer avgöra var du får jobb sen!
Oavsett vilken utbildning du väljer så förbättrar en matematikkurs på högskolenivå din profil efter studierna. När du läser matematik övar du din problemlösningsförmåga, vilket kommer vara användbart i de flesta jobb i ett modernt framtida samhälle.
Du tog hjälp av Mattecentrums räknestugor under din studietid. Kan du berätta lite om det!
Jag hade turen att ha en räknestuga på min skola, så det var enkelt och tillgängligt för mig. Ibland åkte jag även till andra räknestugor som fanns i närheten. Jag minns att jag tyckte det var skönt att kunna gå till räknestugan efter skolan och bli klar med matten, efteråt kunde jag släppa matteläxan och göra annat. En bonus var att jag träffade en massa människor där som jag annars inte skulle ha träffat. Eftersom jag gick till räknestugan ofta lärde jag känna volontärerna och de mig. Jag tyckte ofta att volontärerna i räknestugan var bättre på att förklara än vad min lärare var och för mig var hjälpen jag fick långt över förväntan. Jag lärde mig mycket av tiden i räknestugorna, både matte och hur man förklarar saker på ett pedagogiskt sätt. När jag läste på högskolan jobbade jag själv som läxhjälpare.
-
Ekonomipejl – digital föreläsning om privatekonomi
BlogginläggHur gör man en budget? Hur ska man tänka kring sparande? Hur kan man skydda sig mot bedragare när man använder digitala banktjänster? Välkommen till en varumärkesneutral ”crash course” i privatekonomi för unga!
Datum: måndag 17 april
Tid: kl 17.00 – 18.00 (ca)
Plats: Microsoft Teams (länk skickas via epost måndag 17 april)Mattecentrum bjuder in dig som medlem till den digitala föreläsningen Ekonomipejl. Ta chansen och lyssna till Rasmus Larsson från Nordea som under föreläsningen bland annat tar upp:
- Ekonomins grundstenar: Inkomster, utgifter, sparande, budget
- Din säkerhet – koder, kort och Bank ID
- Låna pengar - Till vad? Privatlån vs lån utan säkerhet
- Studiemedel och studielån
- Jobba extra medan du pluggar
- Vad kostar det att flytta hemifrån?
Efter föreläsningens slut finns möjlighet att ställa frågor till Rasmus.
OBS! Föreläsningen är endast för dig som är medlem i Mattecentrum och innehållet är framtaget för målgruppen 15-26 år. Du loggar in enkelt i samband med att du anmäler dig. Är du inte medlem så blir du enkelt det i samband med att du anmäler dig. Medlemskapet i Mattecentrum är gratis och giltigt året ut. Välkommen!
-
Riksårsmöte i Mattecentrum
BlogginläggLördagen den 18:e mars 2023 hölls riksårsmöte för föreningen Mattecentrum. Carina Tovi valdes till styrelseordförande för Mattecentrums styrelse. Nya starka namn valdes även in i styrelsen och avgående ordförande och ledamöter tackades av.
Carina Tovi har lång erfarenhet som Chief Operating Officer på banken Nordnet. Med god insyn i finansbranschen och förmåga att leda arbetsgrupper genom komplexa regelverk har hon under sitt första år varit mycket engagerad i styrelsens arbete. Detta, tillsammans med lång erfarenhet av HR-utveckling och digitalisering gör att valberedningen tror att hon har goda förutsättningar för att leda styrelsens arbete framåt i en formativ period. Avgående ordförande Karolina Lisslö Gylfe valdes in som ledamot i Mattecentrums styrelse och kommer vara en brygga för en bra och stabil övergång till ett nytt ledarskap.
” Jag är glad och förväntansfull över detta uppdrag och ser fram emot att få Mattecentrum att växa som förening, och fortsätta utveckla det viktiga arbetet med att stärka barn och ungas matematikkunskaper ”, säger Carina Tovi.
Nyvalda ledamöter i styrelsen
Robin Sullivan Lewis Christensen
Robin arbetar med att sätta människan i centrum för allt, oavsett om det gäller att utveckla nya tjänster eller processer eller att leda organisatoriska transformationer. Detta gör han i sin position som Innovationsledare på Ramboll Management Consulting, där han hjälper till att möjliggöra team, organisationer och system att nå sin fulla potential och gå mot en hållbar framtid.Robins nyfikenhet och intresse för Mattecentrum växte efter att han under de senaste sex åren som konsult har vittnat om potentialen hos matematiken när det gäller att bemöta och lösa samhälleliga och globala utmaningar. Han är nyfiken på att se om hans erfarenhet av att leda människor genom lärande och utvecklingsprocesser och förändringsledning kan hjälpa Mattecentrum att nå sin vision om att bygga upp ett matematiskt självförtroende hos kommande generationer.
Anders Österlund
Anders Österlund är ansvarig för Ericssons Employer Branding och People Experience arbete i Sverige. Han har gedigen erfarenhet strategisk kompetensförsörjning och av att samarbeta med akademi och initiativ riktade mot ungdomar och studenter med över tio års erfarenhet. Anders är systemvetare i grund och botten men har lång erfarenhet av kommunikation, marknadsföring, försäljning och affärsutveckling. Han har innehavt roller inom stora globala bolag såsom Nordea och Tieto genom åren.”Från föregående årsmöte sitter Ulrika Sultan och Rebecka Wigsén kvar fram till årsmöte 2024. Från sittande styrelse omvaldes Christel Tholse Willers och Karolina Lisslö Gylfe.
Läs mer om Mattecentrums styrelse här.
Avgående ledamöter Lovisa Bergström, Erik Valtonen, Björn Westerholm och Leo Wallin tackades av då deras mandatperioder är slut.
Mattecentrums valberedning
Anne Wolf och Adam Rindskär fick förnyat förtroende av mötet.