Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Alla projektledarna fick träffas

    Blogginlägg

    I helgen som var hade Mattecentrums kansli besök av våra projektledare som vanligtvis huserar ute i landet. En årlig tradition vi kallar för projektledarworkshop. Alla får en chans att träffas och få lite nya perspektiv. Hur fungerar Mattecentrum i andra städer? Vad kan jag utveckla i min egen stad?

    Det ger även oss på kansliet en möjlighet att träffa alla fantastiska projektledare. Dra matteskämt och berätta om hur vi ser på framtiden.

    Helgen inleddes med mingel-Bingo och avslutades med en utvärdering och reflektion. Däremellan diskuterade vi kvalitet i räknestugor, Robert från Göteborg fick chansen att ge sin syn på projektledarrollen och det delades ut tips på vad man kan prova för att underlätta och utveckla verksamheten lokalt. Johan och Hannah gjorde varsitt gästspel och alla som ville fick en signerad bok. Givetvis hann vi med en del fika och småprat också.

    Jag tror att alla lämnade Stockholm fyllda av inspiration och sugna på att komma hem och köra igång nya projekt. Det är i alla fall vad min inkorg skvallrar om. Ett stort tack till alla som kom och bidrog till att helgen blev så lyckad som det blev!

  • Volontärer sökes!

    Blogginlägg

    Vi är jättesugna på att starta upp i iaf 3 nya städer under 2014.

    • Helsingborg
    • Borås
    • Visby

    Känner du någon eller är du själv intresserad av att bli volontär? Mejla om du är intresserad till vår verksamhetsutvecklare saga@mattecentrum.se så berättar hon mer.

  • Tack för matten, Ada Lovelace!

    Blogginlägg

    Ada Lovelace var en engelsk matematiker som levde 1815-1852. Hon var dotter till poeten Lord Byron och var det enda barnet inom äktenskapet i hans äktenskap med Anna Isabelle Byron. Lord Byron lämnade Ada och hennes mor när Ada bara var tre månader gammal vilket kom att sätta en stor prägel på hennes liv.

    Adas intresse för matematik blev starkt uppmuntrat av modern som såg det som sunt för Ada att hålla på med något annat än dikter som hennes far. Ada själv menade att hon höll på med "poetisk naturvetenskap" och såg sig själv som en analytiker eller metafysiker.

    Genom att släppa lös sin kreativitet och fantasi kunde nya landvinningar inom matematiken göras. Hon ansåg att matematiken och metafysiken var ypperliga verktyg för att undersöka den osynliga världen som finns runtomkring oss alla.

    Ada arbetade med en period tillsammans med Charles Babbage och fick i uppdrag av denne att översätta en text skriven av den italienska militära ingenjören Luigi Menabrea som behandlade en analytisk maskin. I denna översättning, som blev långt längre än originaltexten, redogör Ada för maskinen som är en tidig mekanisk dator samt sina visioner om hur liknande maskiner skall kunna användas för långt mycket mer än enbart beräkningar. Hon bifogade bland annat en detaljerad algoritm för att beräkna bernoullital med hjälp av maskinen - detta gjorde Ada Lovelace till världens första programmerare.

    Adas arbete mottags väl. Exempelvis lär Michael Faraday ha sagt att han uppskattade hennes arbete. Ada Lovelace dog, blott 37 år gammal, i cancer. Varje år anordnas Ada Lovelace-dagen vars syfte är att prisa och inspirera kvinnliga matematiker, ingenjörer och naturvetare. Läs mer Ada Lovlace-dagen här.

    Alla avsnitt i serien

    Tack för matten, Sofia Kovalevskaya!

    Tack för matten, Johann Carl Friedrich Gauss!

    Tack för matten, Ada Lovelace!

    Tack för matten, Archimedes från Syrakusa!

    Tack för matten, Mary Cartwright!

    Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

    Tack för matten, Kalif Harun al-Rashid!

    Tack för matten, Abraham de Moivre!

  • Boken är ute!

    Blogginlägg

    Tllbaka på bloggen är jag nu efter lite frånvaro. Förra veckan var väldigt stor både för mig men även för Mattecentrum - boken hade nämligen officiell release då. Nu ligger den på bokus.com:s startsida:

    Och i onsdags så hade vi releasefest på förlaget. Ca 100 personer närvarade och Per Holknekt som skrev förordet höll ett inledningstal.

    Det är väldigt spännande med uppmärksamheten av boken! Jag fick bland annat vara veckans lördagsgäst i P4 Extra. Här hör du intervjun.

    I måndags var jag och Hannah på Moderna museet och jag föreläste på SIQ:s konferens. Föreläsningen gick superbra och responsen från publiken var enorm. Fem möten bokades in dagen efter konferensen.

  • Tack för matten, Archimedes från Syrakusa!

    Blogginlägg

    "Ge mig en stabil punkt att stå på så skall jag kunna flytta hela världen." Något liknande lär han ha sagt, Archimedes från Syrakusa (287 fKr till 212 fKr), en av de främsta vetenskapsmännen under antiken. En man vars uppfinningar och principer fortfarande spelar en stor roll i vårt samhälle. 

    Citatet ovan rör hans fascination av hävarmar och hur praktiska de var. Archimedes är även känd för sin skruv och att han fick en snilleblixt i badet.Tyvärr gick Archimedes ett tragiskt öde till möte då han blev nedstucken av en romersk legionär under den romerska belägringen av Syrakusa. Archimedes drog sitt strå till stacken och hjälpte till att med sina olika uppfinningar skydda staden. På grund av detta manade de romerska befälhavarna sina legionärer att fånga Archimedes levande. Tyvärr lyckades Archimedes förarga den legionär som skulle tillfånga ta honom då han vägrade att bli bortförd på grund av att han var mitt uppe i en av sina matematiska beräkningar.

    På Archimedes gravsten är en figur inristad som föreställer ett klot som är inneslutet i en cylinder. Detta på Archimedes egen inrådan då figurer symboliserar hans upptäckt att volymen av ett klot är alltid 2/3 av volymen för en cylinder.

    Enligt Archimedes var detta hans största upptäckt. Det fantastiska i upptäckten ligger i att han lyckades visa att den konstant som används vid volymsberäkningar av klot är samma konstant som används vid areaberäkningar av cirklar, nämligen talet pi.  

    Alla avsnitt i serien

    Tack för matten, Sofia Kovalevskaya!

    Tack för matten, Johann Carl Friedrich Gauss!

    Tack för matten, Ada Lovelace!

    Tack för matten, Archimedes från Syrakusa!

    Tack för matten, Mary Cartwright!

    Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

    Tack för matten, Kalif Harun al-Rashid!

    Tack för matten, Abraham de Moivre!