Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Välkommen till kontoret, Lotta!

    Blogginlägg

    NU är jag äntligen på plats, tror både jag och mina kollegor väntat på denna stund.

    Under mina 27 år i arbetslivet har jag enbart arbetat med service och administration så jag hoppas och tror att jag kan vara en tillgång på Mattecentrums kansli i Stockholm som administrationsansvarig. Det ska i alla fall bli fantastiskt kul att få bli en del av detta kreativa, duktig och härliga gäng!

    /Lotta

  • Tack för matten, Mary Cartwright!

    Blogginlägg

    Mary Cartwright (1900 - 1998) var en engelsk matematiker vars arbete med helfunktioner och dynamiska system blev banbrytande.

    Under sina doktorsstudier arbetade hon med att analysera rötterna till helfunktioner. En funktion sägs vara hel om den är analytisk i hela det komplexa talplanet, dvs att funktionens komplexa derivata existerar kring en godtycklig vald punkt i det komplexa talplanet. Under detta arbete kom Mary i kontakt med matematiken John Edensor Littlewood som hon sedan kom att arbeta mycket med.

    1936 började hon jobba med ett problem rörande en typ av differentialekvationer som uppstod då Department of Scientific and Industrial Research gjorde olika modelleringar inom radio- och radarsändningar. Område var nytt för henne så hon sökte upp Littlewood för att tillsammans med honom tackla problemet. Efter mycket arbete, som stundom såg ut att bli fruktlöst, lyckades de att komma till insikt över problemet. De blev först med att analysera ett dynamiskt system med kaos. Vad de såg var ett fall av det som sedan har kommit att kallas "the butterfly effekt" eller fjärilseffekten - att väldigt små förändringar av begynnelsevärden ger helt olika slutresultat.

    Mary blev den första kvinnliga matematiken att bli invald i The Royal Rociety, Storbritanniens vetenskapsakademi. Likaså blev hon den första kvinnliga matematiken att bli tilldelad Sylvester-medaljen vilken är en utmärkelse som delas ut vart tredje år till personer som gjort stora landvinningar inom matematik.

    Alla avsnitt i serien

    Tack för matten, Sofia Kovalevskaya!

    Tack för matten, Johann Carl Friedrich Gauss!

    Tack för matten, Ada Lovelace!

    Tack för matten, Archimedes från Syrakusa!

    Tack för matten, Mary Cartwright!

    Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

    Tack för matten, Kalif Harun al-Rashid!

    Tack för matten, Abraham de Moivre!

  • Tieto skänker en stor julgåva till Mattecentrum

    Nyhet

    Vi på Mattecentrum är oerhört glada över den stora juldonation vi nu mottagit från Tieto! Nu får vi möjlighet att hjälpa ännu fler barn och unga med matematik, i våra räknestugor och på www.matteboken.se!

    Tieto är Nordens största IT-tjänsteföretag och erbjuder helhetslösningar för näringsliv och offentlig sektor samt produktutvecklingstjänster inom kommunikations- och inbyggd mjukvaruteknologi. Tieto grundades 1968 och har huvudkontor i Helsingfors. Bolaget har cirka 15 000 anställda i över tjugo länder.

    Läs mer här om Tieto här

  • Tack för 2013!

    Nyhet

    Förra veckan körde vi den sista räknestugan för 2013! Nu tar vi och våra volontärer jullov men är tillbaka med ännu mer engagemang inför våren igen den 13:e januari!

    Höjdpunkter under året:

    • Konvent i 5 städer (Göteborg, Stockholm, Lund, Uppsala och Västerås) med drygt 1300 elever.
    • 350 aktiva volontärer under året
    • 4 000 elever i våra räknestugor regelbundet
    • 64 räknestugor varje vecka i 24 städer!
       

    Tusen tack för ett fantastiskt 2013 - alla elever och fantastiskt volontärer!

    Här kommer ett bildregn.

    Tack till fotografen Erik Thor!

  • Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

    Blogginlägg

    Gösta Mittag-Leffler (1846-1927) var en svensk matematiker som arbetade primärt med funktionslära och då komplexa funktioner. Han pluggade på Uppsala universitet och kom sedan att bli den första professor i matematik på Stockholms högskola (som senare blev Stockholms universitet).

    Gösta förespråkade starkt att kvinnor skulle ha samma rättigheter som män. Detta tog sig bland annat uttryck i att han var en drivande kraft bakom att Sofia Kovalevskaya blev utnämnd som professor i matematik i Stockholm. Hon blev den första kvinnliga professorn i matematik i hela världen. 

    1903 satt Gösta i Nobelpriskommittén och såg till att Marie Curie blev tilldelad Nobelpriset i fysik tillsammans med sin make.

    En vandringssägen gör gällande att det är på grund av Mittag-Leffler som det inte delas ut något Nobelpris i matematik. Det sägs nämligen att Alfred Nobel var romantiskt intresserad av en kvinna som hette Signe Lindfors. Men Signe, hon hade blott ögon för Gösta Mittag-Leffler hon. Gösta gifte sig med Signe, och just därför kommer aldrig någon någonsin få ett nobellpris i matematik. Sådana kan kärlekens spelregler te sig. (Det bör nämnas att det saknas historiska dokument på att detta triangeldrama var den primära orsaken till att det inte finns något Nobelpris i matematik.)

    Gösta och Signe fick aldrig några barn. Ur Makarnas tillgågnar bildades en stiftelse, som gagnar matematik och har hand om skötseln av makarnas hus i Djursholm. I huset driver idag Institut Mittag-Leffler ett matematiskt bibliotek, och där finns arbetsplatser för forskare i matematik från hela världen. Institutet drivs idag av Kungliga vetenskapsakademien.

    Alla avsnitt i serien

    Tack för matten, Sofia Kovalevskaya!

    Tack för matten, Johann Carl Friedrich Gauss!

    Tack för matten, Ada Lovelace!

    Tack för matten, Archimedes från Syrakusa!

    Tack för matten, Mary Cartwright!

    Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

    Tack för matten, Kalif Harun al-Rashid!

    Tack för matten, Abraham de Moivre!