Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Matematik är viktigaste ämnet i skolan!

    Blogginlägg

    Visst är det kontroversiellt att säga att matte är det viktigaste ämnet i skolan för ditt framtida liv? Att matte skulle vara viktigare än att läsa och skriva? Inte kan väl det stämma? Faktum är att det gör det, i alla fall i USA och med tanke på att vårt svenska utbildningssystem och levnadsmönster inte skiljer sig extremt mycket från deras så kan man rimligen anta att det även stämmer in hos oss.

    Gallup har nämligen genomfört en undersökning bland över 2000 vuxna individer och ställt frågan: "Med alla ämnen du studerade i skolan i åtanke, vilket, om något, har varit mest värdefullt i ditt liv?"

    Överlägsen etta: MATEMATIK.

    Detta betyder såklart inte att läsa och skriva inte är extremt viktigt för alla. Det är det och inte bara för att det är nödvändigt för att klara av matten ;) utan det är fundamentalt för att kunna ta del av det demokratiska samhället och att leva som en självständig individ.

    /Johan Wendt, grundare och ordförande Mattecentrum

  • Den dummaste jävla idén

    Nyhet

    Johan Wendt, grundare av Mattecentrum, kommer vid årsskiftet ut med en bok om socialt entreprenörskap. Den röda tråden genom boken är arbetet med Mattecentrum. Läs om Johans resa i boken "Den dummaste jävla idén jag någonsin hört".

    Du kan nu beställa boken (och få den innan den kommer ut i handeln) via Bokus, Adlibris eller liknande.

    När jag startade Mattecentrum 2008 hade jag aldrig hört talas om socialt entreprenörskap. Jag ville bara arbeta med något som jag mådde bra av och som gjorde mig lycklig. Om du när en dröm om att göra gott, erövra världen och skapa något eget, kommer denna bok vara din bästa vän framöver. Fostrad av samhället till avloppsingenjör lade jag min karriär åt sidan för att starta eget, och nu vill jag dela med mig av mina erfarenheter, mina kunskaper och även av mina missar. Den sociala entreprenören ser andras problem, identifierar orättvisor eller möjligheter att göra någon annans vardag bättre för att förbättra samhället genom att lösa något av dessa problem. I min bok inte bara berättar jag om resan som jag har gjort utan jag tipsar även om hur du hittar pengar till din idé, hur man arbetar med PR, om organisation och ledarskap, hur man tror på sig själv även när det är som svårast; till sist vilka stödmöjligheter som finns för dem som vill förändra världen.
    /Johan Wendt, grundare av Mattecentrum

  • Satsa mer på de nyinvandrade barnen

    Blogginlägg

    Så har statistik kommit för den första årskullen som gått ut grundskolan med det nya betygssystemet. Vid en första anblick finns det korn av glädje. Pojkar, som generellt sett alltid presterat sämre än flickor, gör en rekordstor ökning av sitt genomsnittliga meritvärde med 2,6 poäng till 202,1 poäng. En ökning 1,3%. Tjoho säger vi. Verkligen toppen. Pojkar har länge blivit åsidosatta och att de presterar sämre än flickor i det systemet vår skola är anpassad till har blivit en accepterad verklighet vilket är en skam men inget som höjs några röster för.

    Elevgrupp och dess andel med gymnasiebehörighet

    • Svensk bakgrund - 91,1 %
    • Föräldrar födda utomlands - 85,7 %
    • Invandrat till Sverige före skolstart - 86,6 %
    • Invandrat till Sverige efter skolstart* - 52,0 %
    • Nyinvandrad de senaste fyra åren - 27,8 %
    • Totalt - 87,6 %

    * Även nyinvandrade elever ingår i gruppen

    Kraven på att få högsta betyg i matematik verkar ha förändrats grovt, 10,7 % av eleverna fick betyg A och förra året fick 13,7 procent MVG i slutbetyg. Vad beror detta på? Jag tror inte på ett så grovt kunskapstapp utan misstänker snarare att kraven har ökat. Skulle gärna få uppföljning på varför det är så här.

    Det jag blir så bekymrad över efter att ha läst siffrorna är att endast 52 % av barnen som invandrat till Sverige efter skolstart har gymnasiebehörighet när de går ut högstadiet. Här måste till mer resurser, vi kan inte låta barn komma hit och sen inte ge dem de förutsättningar de behöver för att kunna skaffa sig en utbildning och senare få ett jobb och på sikt komma in i samhället. Det måste satsas mer på läxhjälp, extraundervisning, sommarskola och till och med helgskola om det är det som behövs. Det är ingen slumpa att hälften av Mattecentrums besökare har rötterna i andra länder och att 16% av alla våra elever i Stockholm pratar somaliska med sina föräldrar. Barnen och ungdomarna vet om att de behöver ökat stöd. De som inte verkar veta det är vi vuxna.

    Med Mattecentrum får kidsen kontakt med personer som har gått igenom svenska utbildningssystemet till högsta nivå, personer som efter ett tag träder in i ett informellt mentorskap. De får en vettig fritidssysselsättning, våra elever får även en högre studiemotivation och de får träffa människor från andra delar av samhället på en neutral mark.... och ja just det... de får även en kraftig ökad kunskap i matematik och ett ökat intresse för ämnet.

    /Johan Wendt, grundare och ordförande för Mattecentrum

  • Mattecentrum växter så det knakar!

    Nyhet

    Det händer mycket bland räknestugsfronten just nu. I förra veckan startade vi upp i Ludvika, vilket bland annat SVT uppmärksammade. Fler städer är på gång. Nu finns det räknestugor på 23 orter!

    Räknestugorna på de befintliga orterna blir fler också. Nu är de över 60 till antalet. Nya räknestugor den här veckan:

    Rosengård, Malmö
    Apelgårdsskolan (sal C117)
    Torsdagar, kl 17-19

    Linköping
    Birgittaskolan (sal E425)
    Tisdagar kl 16-18

    Du hittar din närmsta räknestuga här.

    Hjärtligt välkommen!

     

    Ps. Snart släpps den nya Matteboken.se. Den är superhäftig, vi är så taggade!

  • Heja Stefan, välkommen Fredrik!

    Nyhet

    Igår hade vi celebert besök på Ärvingeskolan i Kista. 26 elever pluggade matte med 5 volontärer... och med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Jättekul tyckte både vi och kidsen. Nu håller vi tummarna för att Fredrik Reinfeldt också vill hälsa på oss!