Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • Nordea och Mattecentrum fördjupar samarbete

    Blogginlägg

    Nordens största bank Nordea och den ideella föreningen Mattecentrum fördjupar sitt samarbete då Nordea går in som huvudpartner för Mattecentrum. Syftet är att ytterligare stärka ungas matematiska självförtroende och lyfta vad matematiken kan användas till, inte minst betydelsen av matematik för att på bästa sätt kunna ta hand om sin egen ekonomi.

    - Det finns en mängd synergieffekter mellan oss och vi är otroligt glada för detta samarbete. Nordea vill bidra till en positiv samhällsutveckling och ser behovet av goda matematikkunskaper nu och i framtiden. Samarbetet ger oss möjlighet att utveckla vår digitala läxhjälp, vi kommer även att kunna inspirera unga med starka matematiska förebilder från yrkeslivet, säger Ellen Eriksson, generalsekreterare på Mattecentrum.

    - Att matematik är viktigt vet vi som bank. Goda kunskaper i matematik är en förutsättning både för att kunna ta hand om sin egen ekonomi och för att ta sig fram i yrkeslivet. I samarbetet med Mattecentrum är vi extra glada för att alla våra medarbetare i Sverige får vara med och bidra med sin kunskap genom att volontärarbeta på Mattecentrums pluggakuten.se, säger Per Långsved Sverigechef på Nordea.

    Samarbetet kommer framförallt att innebära både en utökning av den digitala läxhjälpen och utveckling av kunskapssajter som syftar till att utveckla barn och ungas kunskaper i matematik och ekonomi. Redan idag är flera av Nordeas medarbetare mattecoacher i den digitala läxhjälp Mattecentrum erbjuder, kallad Livehjälpen, där unga kan boka in sig via Teams och snabbt få hjälp. Nordeas samhällsengagemang handlar om att bidra till positiv förändring inom områdena finansiella kunskaper och entreprenörskap. Anställda på Nordea har två dagar per år för volontärarbete inom just dessa områden. Samarbetet med Mattecentrum bidrar till att möjliggöra detta.

     

  • Mattecentrums riksårsmöte 2023

    Blogginlägg

    Kallelse till Mattecentrums Riksårsmöte 2023

    Tid: 18e mars 2023, start kl 13:00
    Plats: Hybridmöte, välj mellan fysiskt och digitalt

    Fysiskt: The Park, Magnus Ladulåsgatan 1, Stockholm

    Alla styrelseledamöter och medlemmar i Mattecentrum är välkomna att delta som observatörer. Däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Ombudet är skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet.

    Viktiga datum inför årsmötet, motionsskola samt anmälningslänk hittar du i kallelsen (pdf).

  • Nu öppnar Mattecentrums räknestugor för vårterminen 2023

    Blogginlägg

    Ett viktigt led i vår mission att stötta barn och unga i sin matteresa är att erbjuda fysiska mötesplatser för kunskapsinhämtning. Vi kallar dessa mötesplatser för räknestugor. Dessa är öppna för alla, gratis att besöka och kräver ingen föranmälan. I räknestugorna får man hjälp med matten utav våra kunniga mattecoacher och vi är glada att berätta att nu öppnar räknestugorna för vårterminen 2023.

    Mattecentrums mattecoacher är pensionärer, studenter och yrkesverksamma med olika bakgrunder såsom civilingenjörer, matematiker och naturvetare, och alla ställer upp helt ideellt. Hjälpen blir därför både engagerad, kvalitativ och ger en koppling till yrkeslivet. Det spelar ingen roll om man har kört fast, vill klara av ett prov, utmanas eller höja sina betyg. Oavsett hur stort eller litet mål man har är man välkommen till oss.

    Mattecentrum driver för närvarande ett 80-tal räknestugor i veckan fördelade på 24 städer över hela Sverige. Läs mer om att besöka en räknestuga här.

    Håll koll på mattecentrum.se eller följ @mattecentrum på Instagram för aktuellt schema i just din stad.

    Vi finns på följande orter:

    • Borås
    • Falun
    • Gävle
    • Göteborg
    • Helsingborg
    • Jönköping
    • Karlstad
    • Kungälv
    • Linköping
    • Ludvika
    • Luleå
    • Lund
    • Malmö
    • Norrköping
    • Skellefteå
    • Stockholm
    • Södertälje
    • Uppsala
    • Västerås
    • Växjö
    • Örebro
    • Örnsköldsvik
    • Östersund
  • Försäkringsmatematik - nya övningsuppgifter på matteboken.se

    Blogginlägg

    Hur vet egentligen försäkringsbolagen vilken premie som är rimlig för en bil, eller hur stor risken för en olyckshändelse är för just dig? Att kunna förstå och räkna på sannolikhet och risker är viktiga förmågor om man vill arbeta på ett försäkringsbolag.

    Det finns faktiskt något som heter försäkringsmatematik. Nu finns det nya övningsuppgifter på matteboken.se som är kopplade till just detta och till en yrkesroll som heter aktuarie. Övningsuppgifterna är framtagna av Aktuariegruppen.

    Övningsuppgifterna i försäkringsmatematik hittar du här:

    Vill du veta mer om vad en aktuarie gör ? Elinore Gustafsson arbetar som det - läs intervjun med henne här. 

  • Angående det uppdagade fusket med läxhjälpsbidrag - att stoppa bidrag till civilsamhället riskerar bara att flytta problemet

    Blogginlägg

    Med anledning av det uppdagade bidragsfusk som pågått inom en del läxhjälpsorganisationer vill vi säga att vi välkomnar en granskning och en åtstramning av regelverket.

    Mattecentrum är en av Sveriges största läxhjälpsorganisationer inom specifikt matematik. Varje år hjälper vi hundratusentals elever, som inte har möjlighet att få stöd någon annanstans. Vi har runt 14 000 medlemmar och arrangerar över 80 fysiska räknestugor varje vecka. Vi ser i enkäter och undersökningar att elever är nöjda och kommer vidare tack vare vår läxhjälp. Varje år inför nationella proven ordnar vi mattekonvent där tusentals elever kan intensivplugga för att klara sina betyg. Vi sysselsätter runt 400 engagerade volontärer med olika bakgrund och från olika delar av samhällets sektorer, allt i från studenter till pensionärer, och vi har väl utvecklade interna system för kontroll och kvalitetssäkring.

    Under pandemin ställde Mattecentrum blixtsnabbt om verksamheten, från fysisk till digital. Vi utbildade våra volontärer i digitala verktyg och såg trafiken till våra digitala kunskapssajter öka mångfalt. När barn och unga skulle ställa om till digital undervisning länkade Skolverkets hemsida till Mattecentrums kunskapssajter som under 2020 hade över 2,4 miljoner interaktiva sessioner. Vi är med andra ord en snabbfotad, engagerad organisation som gör vårt yttersta för att bedriva ändamålsenlig verksamhet.

    Vi är dock oroade för att konsekvenserna av granskningen drabbar alla, även de delar av civilsamhället som gör rätt för sig och som hjälper massor med barn och unga.

    Mattecentrum står under Giva Sveriges kvalitetskontroll, samt under svensk insamlingskontroll och 90-konto Sveriges tillsyn, vi följer alla regler som finns på området för att säkerställa att vår verksamhet har avsedd effekt och kommer målgruppen till del. De regelverk vi följer är lika hårda som de regelverk som finns för näringslivet.

    Vi vill lyfta detta för att det är viktigt att belysa att det redan finns väl utvecklade kvalitets- och kontrollsystem för civilsamhället.

    Att flytta fördelning av bidrag från Skolverket till skolhuvudmännen kommer inte åt problemet med bristande tillsyn och bristande kontroller. Hur kan man säkra att varje skolhuvudman har utvecklade kontrollsystem på plats för att undvika fusk? Det som krävs är att man centralt i stället använder sig av de system för kvalitetskontroll som redan finns på området.

    Skulle vår verksamhet stå utan bidrag från Skolverket finns en liten risk för att vi behöver börja ta betalt för våra tjänster, detta är ett allvarligt hinder för allas tillgång till jämlik utbildning, då vi vet att alla inte ha samma stöd hemifrån för att klara läxorna. Allas tillgång till jämlik utbildning är en målsättning som också är inskriven i FN:s globala hållbarhetsmål nummer 4.

    Vi vill uppmana Skolverket att fortsatt vara noggranna och lägga fokus på att utveckla kontroller och former för kvalitetssäkring snarare än att flytta ansvaret för fördelning av bidrag till skolhuvudmän. Använd de kvalitetssystem som redan finns för detta.

     

    Ellen Eriksson, generalsekreterare, Mattecentrum