Meny

Meny

Nyheter och blogginlägg

Det här händer i Mattecentrum

  • ABB:s forskningschef: ” Vi står inför tre jätteområden som kräver teknisk innovationsförmåga”

    Blogginlägg

    Mikael Dahlgren har läst teknisk fysik på Chalmers och har en doktorsexamen från Vienna University of Technology i Wien, Österrike. I dag är han forskningschef på ABB och leder arbetet med att säkerställa att ABB ligger i framkant teknologiskt.

    Utöver sin roll på ABB är Mikael Dahlgren ordförande i Teknikföretagens FoU referensgrupp, han är styrelseledamot på WASP som finansierar forskning på AI och autonoma system samt sitter i styrelsen för WISE som är ett program-initiativ för materialforskning kopplat till hållbarhet och klimat.

     

    Få personer har sådan inblick i innovations- och teknikområdets förutsättningar och framtid som han och vi får en pratstund för att höra hur han ser på matematik-kunskapernas utveckling i Sverige.

    Vilka trender och tendenser ser du kring utveckling av matematikkunskaper?

    ”Matematik är ett språk som man behöver för att jobba tekniskt. Förstår du inte det logiska tänkandet så kommer du få problem senare. En matematisk formel är ett verktyg för att förstå verkligheten.

    Idag sker utvecklingen snabbt inom områden knutna till matematik, machine learning är verkligen spjutspetsen för matematisk utveckling, kvantkryptografi och cyber säkerhet är andra enormt viktiga områden i takt med digitaliseringen. Kvantdatorer är ytterligare ett exempel där länder nu ser vem som kan komma först, ett ledande initiativ finns på Chalmers.”

    Om vi blickar framåt – vad kommer ske med Sveriges innovationskraft utifrån att matematikkunskaperna ser ut att sjunka?

    ”Om vi inte har rätt nivå på grundläggande kunskaper, inte lika stor matematisk förmåga får vi inte lika bra ingenjörer och inte lika stark teknisk innovationskraft, då blir det svårt att göra tekniska framsteg. Vi står inför tre jätteområden som kräver teknisk kompetens och innovationsförmåga:

    • Klimatomställningen, vi behöver hitta nya lösningar, bättre sätt att omvandla energi, bättre sätt att transportera gods och människor.
    • Digitaliseringen, den sker fortare och fortare och kräver mer och mer kunnande.
    • Resilienta samhällen, vi behöver skapa system som är mer självförsörjande, matte är grundläggande i detta.”

    Vad måste vi göra för att fler ska söka sig till matematik-avancerade utbildningar?

    ”Man måste frigöra mer tid för barn att läsa i skolan, titta över vad man lär sig och göra en rangordning. Det är svårare att välja bort än att välja till. Man bör också dela upp intresset redan på högstadiet och erbjuda särskild och allmän matte. Kanske vissa ska läsa en enklare nivå, men inte stoppa de som redan är duktiga. Lärarna måste ta tillvara på de som visar talang för matematik. Vi måste också få fler att vilja bli lärare i matematik, läraryrkets status måste höjas! ”

    ABB är en av Mattecentrums huvudsponsorer, läs mer här. 

     

  • ABB och Mattecentrum förlänger sitt samarbete

    Blogginlägg

    ABB förlänger sitt avtal som en av Mattecentrums huvudsponsorer. Nyheter i samarbetet är att gemensamt lyfta matematiska förebilder ännu tydligare och visa vad matematiken kan användas till för att sporra fler unga. Samarbetet ger också Mattecentrum en möjlighet att utveckla den fysiska läxhjälpen.

    - Vi är oerhört glada att ABB ser värdet av det vi erbjuder barn och unga när det kommer till att stärka deras matteresa. De kunskaper som ABB:s anställda besitter är ovärderliga för oss i vår läxhjälp och vi vet att våra mattecoacher är kända för sin höga kompetens i matematik, denna typ av samarbeten med näringslivet är vad som möjliggör detta, säger Ellen Eriksson, generalsekreterare på Mattecentrum.

    Många av ABB:s medarbetare är redan idag engagerade som mattecoacher i Mattecentrums regi och förhoppningen är att dessa ska bli ännu fler under året genom riktade insatser för att öka flexibiliteten i volontärskapet.

    - Matematik är det absolut viktigaste ämnet för ingenjörsstudier. Om vi inte har rätt nivå på grundläggande kunskaper, inte lika stor matematisk förmåga får vi inte lika bra ingenjörer och inte lika stark teknisk innovationskraft, då blir det svårt att göra tekniska framsteg, säger Mikael Dahlgren, ABB:s forskningschef.

    Vill du läsa mer om varför ABB engagerar sig för barn och ungas matematikkunskaper? Läs intervjun med Mikael Dahlgren här.

    ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen.

     

  • Plugga smartare!

    Blogginlägg

    Digital föreläsning med Björn Liljeqvist, för medlemmar i Mattecentrum

    Hur blir man bättre på matte? Kan man lära sig att lära sig på ett effektivare sätt? Välkommen till en inspirerande föreläsning med fokus på studieteknik för matematik och problemlösning. Matematik är vetenskap och konst på samma gång; ett språk och ett hantverk. Med lite kännedom om hur minne, förståelse och färdighet samverkar kan vi göra det svåra enklare.

    Om föreläsaren
    Björn Liljeqvist är civilingenjör och har skrivit flera böcker om konsten att studera. Han driver numera företaget BrainGain Education AB, som utbildar studenter och lärare i tillämpad studieteknik. Björn är sedan 2019 internationell ordförande för föreningen Mensa. Han bor i Solna med sin fru Camilla och en dotter.

    När: 20 februari kl 17.00
    Var: Digital föreläsning

    Anmälan
    Denna föreläsning är endast för medlemmar i Mattecentrum, du loggar in och anmäler dig via länken nedan. Är du inte medlem så blir du enkelt det i samband med att du anmäler dig. Medlemskapet i Mattecentrum är gratis och giltigt året ut. 

    Klicka här för att logga in och anmäla dig!

  • Nordea och Mattecentrum fördjupar samarbete

    Blogginlägg

    Nordens största bank Nordea och den ideella föreningen Mattecentrum fördjupar sitt samarbete då Nordea går in som huvudpartner för Mattecentrum. Syftet är att ytterligare stärka ungas matematiska självförtroende och lyfta vad matematiken kan användas till, inte minst betydelsen av matematik för att på bästa sätt kunna ta hand om sin egen ekonomi.

    - Det finns en mängd synergieffekter mellan oss och vi är otroligt glada för detta samarbete. Nordea vill bidra till en positiv samhällsutveckling och ser behovet av goda matematikkunskaper nu och i framtiden. Samarbetet ger oss möjlighet att utveckla vår digitala läxhjälp, vi kommer även att kunna inspirera unga med starka matematiska förebilder från yrkeslivet, säger Ellen Eriksson, generalsekreterare på Mattecentrum.

    - Att matematik är viktigt vet vi som bank. Goda kunskaper i matematik är en förutsättning både för att kunna ta hand om sin egen ekonomi och för att ta sig fram i yrkeslivet. I samarbetet med Mattecentrum är vi extra glada för att alla våra medarbetare i Sverige får vara med och bidra med sin kunskap genom att volontärarbeta på Mattecentrums pluggakuten.se, säger Per Långsved Sverigechef på Nordea.

    Samarbetet kommer framförallt att innebära både en utökning av den digitala läxhjälpen och utveckling av kunskapssajter som syftar till att utveckla barn och ungas kunskaper i matematik och ekonomi. Redan idag är flera av Nordeas medarbetare mattecoacher i den digitala läxhjälp Mattecentrum erbjuder, kallad Livehjälpen, där unga kan boka in sig via Teams och snabbt få hjälp. Nordeas samhällsengagemang handlar om att bidra till positiv förändring inom områdena finansiella kunskaper och entreprenörskap. Anställda på Nordea har två dagar per år för volontärarbete inom just dessa områden. Samarbetet med Mattecentrum bidrar till att möjliggöra detta.

     

  • Mattecentrums riksårsmöte 2023

    Blogginlägg

    Kallelse till Mattecentrums Riksårsmöte 2023

    Tid: 18e mars 2023, start kl 13:00
    Plats: Hybridmöte, välj mellan fysiskt och digitalt

    Fysiskt: The Park, Magnus Ladulåsgatan 1, Stockholm

    Alla styrelseledamöter och medlemmar i Mattecentrum är välkomna att delta som observatörer. Däremot är det bara det utsedda ombudet från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Ombudet är skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet.

    Viktiga datum inför årsmötet, motionsskola samt anmälningslänk hittar du i kallelsen (pdf).